Ilmoitukset ja kampanjat

Tarttuuko koronavirus kirjoista? Tietoisku

Muokkaus 20.4.2020: Tietoisku on laadittu 6.3.2020 vallinneen tilanteen valossa. Covid-19-viruksen tartuntavaarasta kirjaston kirjojen välityksellä ei ole toistaiseksi saatavilla virallista tietoa.

Aluehallintoviraston ohjeistus lainakirjoista poikkeusaikana uutiskirjeessä 2/2020

Ajantasaisia kysymyksiä ja vastauksia koronasta Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa

Suurin osa flunssainfektioista tarttuu ihmisten välisissä kontakteissa. Riski altistua mikrobitartunnalle välillisesti on merkittävästi pienempi kuin saada tartunta suoraan tautia sairastavalta ihmiseltä. Lähes kaikki mikrobit menettävät tehoaan jouduttuaan "kuivalle maalle". Virukset selviävät elossa esimerkiksi rahoissa, kaiteissa tai kirjaston kirjoissa muutamasta tunnista pariin päivään.

Mikrobiologian yleislääkäri Risto Vuennon mukaan tautien leviämisestä lainakirjojen välityksellä ei ole tieteellistä näyttöä. Influenssa-aikaan ei tarvitse varoa lainaamista eikä kirjoja tarvitse jättää palauttamatta, jos kotona on ripulia tai flunssaa.

Sairaudet eivät leviä kirjojen välityksellä. Tutkimuksissa ei minkään tartunnan ole todettu leviävän lainakirjojen kautta - ei Suomessa eikä maailmalla.

Hygienia-asioissa kannattaa olla aina tarkkana - sekä terveenä että sairaana. Kirjaston kirjoja voi kuitenkin käyttää huoleti. (Lähde: Kysy kirjastonhoitajalta 3.2.2012)

Mitä tiedämme uudesta koronaviruksesta?

Virus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on arvion mukaan noin 2-12 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää. Koronavirus voi periaatteessa tarttua kosketustartuntana pintojen kautta. Tartunnan saaminen oireettomalta ihmiseltä on tämänhetkisen tiedon mukaan epätodennäköistä.

Koronavirustartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla. Ohjeita: Käsienpesu ja yskiminen

Sairastuneiden oireita ovat olleet muun muassa kuume, yskä ja hengenahdistus.

Tähän mennessä noin 80 % raportoiduista tapauksista on ollut lieviä ja sairastuneet ovat toipuneet. Noin 14 %:lla tauti on ollut vakavampi, oireina keuhkokuume ja/tai hengenahdistusta, ja 6 %:lla tila on ollut kriittinen.

Lapsilla ja nuorilla tautia on havaittu vähän ja oireet ovat olleet lieviä. Vain noin 2 % kaikista raportoiduista tapauksista on havaittu alle 19-vuotialla. Hyvin pienellä osalla nuorista tauti on ollut vakava. Korkein kuolleisuusriski on yli 80-vuotialla.

(Lähde: THL)

Lähteet:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivut 6.3.2020

Pentti Huovinen, Hyvät, pahat, näkymättömät : miten selvitä elämässä mikrobien kanssa. WSOY, 2003

Marjale von Schantz & Hilkka Matilainen, Tarttuuko se? : ehkäise, estä ja hoida. Kirjapaja, 2009

Sikainfluenssa voi tarttua rahoista, kaiteista ja kirjaston kirjoista. Turun Sanomat 6.8.2009

Sofi Oksasen Puhdistus oli likaisin teos - lue, mitä kaikkea kirjojen välistä löytyy. Moro 25.8.2011

Tampereen kaupunginkirjaston laitoskirjastojen hygieniaohjeet 2011