Pelikasvatusperjantai: Pelien yhteisöllisyys ja ryhmätoiminta

Viides Pelikasvatusperjantai järjestetään Teamsissa 20.5.2022 klo 13.00 — 14.30 otsikolla pelien yhteisöllisyys ja ryhmätoiminta. Ihminen on sosiaalinen eläin ja meille on luontaista muodostaa yhteisöjä erilaisten toimintojen ympärille. Peliharrastus ei ole tästä poikkeus. Viidennen Pelikasvatusperjantain aikana tutustumme pelien yhteisöllisyyteen ja ryhmätoimintaan.

Aiheeseen meidät johdattelee yhteisöpedagogi Minna Koirikivi. Minna on työskennellyt digitaalisen nuorisotyön ja verkkonuorisotyön parissa yli 13 vuoden ajan. Hän koordinoi eri ikäisille suunnattua, pelaamiseen ja pelikulttuurin eri muotoihin keskittyvää Pelimiitti-toimintaa. Pelimiitille annettiin vuonna 2018 Vuoden Pelikasvattaja ‑kunnianosoitus.

Liity mukaan linjoille 20.5.2022 klo 13 osoitteessa bit.ly/pelikasvatusperjantai. Linkki vie suoraan Teams-kokoukseen.

Mikä Pelikasvatusperjantai?

Pelikasvatusperjantai on Lahden AKEn uusi etäkahvikonsepti, jonka avulla kokoonnumme virtuaalisesti yhteen pelilukutaidon ja pelisivistyksen edistämiseksi kehittämisalueemme yleisissä kirjastoissa Etelä-Karjalassa, Kanta-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Päijät-Hämeessä. Tavoitteena on yhdessä tuoda pelikasvatus yhä vahvemmin osaksi kirjastojen arkea.

Lahden AKE järjestää vuonna 2022 yhteensä kymmenen Pelikasvatusperjantaita. Pelilukutaidon ja pelisivistyksen äärelle kokoonnutaan noin kerran kuukaudessa.

Suorita Pelikasvatusta kirjastossa ‑Liboppikurssi ja hanki Pelikasvattajan todistus

Pelikasvatusperjantait toimivat myös mainion Pelikasvatusta kirjastossa ‑Liboppikurssin suorittamisen tukena. Jokaisessa tilaisuudessa johdatuksena käsiteltävään aiheeseen toimiikin kyseisen kurssin samanniminen osio, jota suosittelemme ennakkotehtävänä kaikille osallistujille. Pelikasvatusperjantaihin osallistumalla voit siis suorittaa kurssia samaan aikaan muiden kirjastolaisten kanssa.

Olisiko vuosi 2022 juuri sinulle se vuosi, jolloin tutustut pelikasvatukseen ja peleihin kirjastopalveluna? Tule mukaan, nyt siihen on tukea tarjolla.

Pelikasvatusta kirjastossa on Helmet-kirjastojen peliverkoston yhdessä laatima etäopiskelupaketti, jonka avulla voit kehittää omaa osaamistasi sekä pelikasvatuksellista työotetta. Kurssi on suunniteltu erityisesti kirjastoissa työskentelyä varten. Kurssin suoritettuasi voit ladata ja tulostaa itsellesi Pelikasvattajan todistuksen, jolla voit osoittaa kerryttämäsi pelikasvatusosaamisen ja kannustaa myös muita kurssin sisältöjen pariin.

Osallistu #pelikasvattaja-kilpailuun sosiaalisessa mediassa

Ollaanko kirjastossasi ajan hermolla pelikasvatukseen liittyen? Osallistu kilpailuun ja osoita osaamisesi sekä haasta myös naapurikuntasi kirjastolaiset mukaan kehittämään osaamistaan.

Osallistu kilpailuun julkaisemalla kuva itsestäsi tai työporukastasi Pelikasvattajan todistuksen kera Facebookissa tai Instagramissa tunnisteilla #lahenake #pelikasvattaja ja merkitse meidät julkaisuun @lahdenake tai lähettämällä kuva ja vapaamuotoiset terveisesi sähköpostilla osoitteeseen pasi.kangas@lahti.fi. Julkaisemme sähköpostitse saamamme kuvat sosiaalisen median kanavissamme.

Kaikkien kehittämisalueeltamme kilpailuun osallistuneiden kesken arvotaan yllätyspalkintoja Peliviikolla marraskuussa!

Miksi pelikasvatus kuuluu kirjastoon?

Tutkimusten mukaan pelaaminen on yksi suosituimmista harrastuksista suomalaisten nuorten keskuudessa ja se näkyy myös kirjastoissa peliaineiston ja pelitilojen kysynnässä. On kuitenkin hyvä muistaa, että pelejä eivät pelaa ainoastaan lapset ja nuoret. Viimeisimmän Pelaajabarometrin mukaan jopa 98,2% suomalaisista pelaa ainakin joskus jotain pelejä ja pelaajien keski-ikä on tällä hetkellä 42,8 vuotta.

Pelilukutaito on osa monilukutaitoa ja kirjaston sivistystehtävä käsittää myös pelisivistyksen. Peleistä on tullut valtavirtaa ja pelilukutaidon ja pelisivistyksen kehittymistä tukeva pelikasvatus on tärkeä osa mediakasvatusta, joka antaa valmiuksia ja taitoja toimia tämän päivän mediakulttuurissa. Pelit ovat iso yhteiskunnallinen ilmiö ja merkittävä osa monen ihmisen arkea. Tässä kaikessa kirjasto voi olla mukana monin eri tavoin tarjoamalla kaikille ihmisille yhdenvertaisia mahdollisuuksia pelisivistykseen ja pelikulttuuriin.

Kuka voi osallistua?

Pelikasvatusperjantaisin linjoille ovat tervetulleita kaikki pelikasvatuksesta kiinnostuneet kirjastolaiset. Kokoontumiset tarjoavat uutta tietoa aiheeseen vasta tutustuville ja mahdollistavat toiminnan kehittämisen sekä pelikasvatuksen ympärille verkostoitumisen ja hyvien käytäntöjen jakamisen myös pelikasvatukseen jo perehtyneille. Teams-osallistumislinkin sisältävä kalenterikutsu lähetetään ennen jokaista tilaisuutta myös kehittämisalueemme kirjastojen yleisiin sähköposteihin, josta sitä voi jakaa eteenpäin kirjaston henkilöstölle.

Pelikasvatusperjantaihin ei ole ennakkoilmoittautumista, tervetuloa mukaan!

Lisätietoa

Pasi Kangas
mediakasvatuskoordinaattori
Lahden kaupunginkirjasto,
alueellinen kehittämistehtävä
pasi.kangas@lahti.fi
044 482 6153

Kaupunki
Lahti
Sijainti
Teams
Alkaa
Päättyy
Organisaatio
Lahden kaupunginkirjasto, alueellinen kehittämistehtävä
Yhteyshenkilö
Pasi Kangas
Puhelin
0444826153
Hinta
Maksuton
Koulutuksen tai seminaarin aihe