Yleisten kirjastojen neuvosto pöytäkirja 2/2005

Aika: keskiviikko 12.10.2005 klo 16.00 – 19.20
Paikka: Kasarmiravintola, LS 203, Paraatikenttä 5, Kouvola

1. Kokouksen avaus

Puheenjohtaja Maija Berndtson avasi kokouksen. Avauspuheenvuorossaan hän kertoi vierailustaan Suomen kirjastoseuran hallituksessa samana päivänä, ja siellä käydystä keskustelusta, jossa kosketeltiin neuvoston ja seuran tehtäviä ja toimenkuvaa.

Puheenjohtaja totesi neuvoston perustetun kirjastoverkon integroitumiskehityksen vaatimusten pohjalta kokoamaan ja kanavoimaan yleisten kirjastojen kantoja ja edustamaan yleisiä kirjastoja. Neuvostossa edustettuina ovat kirjastot. Työnjako seuran kanssa on yleensä selvä. Joissakin tapauksissa siitä on keskusteltava. Yhteistyö Suomen kirjastoseuran kanssa on kirjastoalan edun mukaista.

2. Kokouksen päätösvaltaisuuden toteaminen sekä pöytäkirjan tarkastajien valinta

Läsnäolijat todettiin maakuntakirjastojen sekä alueitten edustajien luettelon mukaisessa järjestyksessä. Samalla todettiin neuvoston kokoonpanossa tapahtuneet muutokset.

Läsnä olleet keskuskirjaston ja maakuntakirjastojen edustajat:

Maija Berndtson (Helsinki), Ulla Packalén (Espoo), Inkeri Jurvanen (Hämeenlinna), Rebekka Pilppula (Joensuu), Liisa Laatu (Jyväskylä), Susann Forsberg (Kokkola), Ritva Anttila (Kouvola), Hilkka Kotilainen (Kuopio), Marja Malminen (Lahti), Päivi Parviainen (Lappeenranta), Leila Utriainen (Mikkeli), Helvi Puolakka (Oulu), Terttu Lehtola (Porvoo), Heli Saarinen (Rovaniemi), Rispa Elonheimo (Seinäjoki), Tuula Ylisalmi (Tampere), Inkeri Näätsaari (Turku) ja Birgitta Aurén (Vaasa).

Muitten kirjastojen edustajina läsnä olivat:

Marja Huuhtanen (Etelä-Karjala / Imatra), Marita Hakala (Etelä-Pohjanmaa / Lapua), Päivi Lehmusvuori (Etelä-Savo / Juva), Jorma Linnakangas (Itä-Uusimaa / Loviisa), Tuula Jakonen (Kainuu / Sotkamo), Eeva-Liisa Kullberg (Keski-Pohjanmaa / Kannus), Sohvi Koskinen (Keski-Suomi / Kuhmoinen), Merja Sali (Kymenlaakso / Anjalankoski; varajäsen), Elli Kangosjärvi (Lappi / Muonio), Eija Saramäki (Pirkanmaa / Pirkkala), Leif Storbjörk (Pohjanmaa / Jakobstad), Sinikka Panttila (Pohjois-Karjala / Kitee), Raija Seppänen (Pohjois-Pohjanmaa / Haukipudas; varajäsen), Riitta Tukiainen (Pohjois-Savo / Juankoski), Jaakko Lyyra (Päijät-Häme / Hollola), Sarianna Koivisto (Satakunta / Harjavalta), Maritta Turunen (Uusimaa / Vihti), Eija Lehtinen (Varsinais-Suomi / Muurla).

Poissa olivat Kainuun ja Satakunnan maakuntakirjastojen sekä Hämeen, Lapin ja Pirkanmaan alueiden edustajat. 

Puheenjohtaja totesi kokouksen päätösvaltaiseksi, kun läsnä oli yli puolet edustajista (34/39).

Kokouksen sihteerinä läsnä oli myös neuvoston sihteeri, projektipäällikkö Hannu Taskinen keskuskirjastosta.

Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Inkeri Jurvanen ja Riitta Tukiainen. Puheenjohtaja totesi, että pöytäkirjan tarkastajat voivat tarvittaessa toimia ääntenlaskijoina.

Puheenjohtajan ehdotuksesta vietettiin hiljainen hetki neuvoston edesmenneen jäsenen Airi Aaltosen muistoksi.

3. Esityslista hyväksyminen

Heli Saarisen ehdotuksesta esityslistalle lisättiin kohdaksi 8 FINMARC-formaatin tulevaisuus. Esityslista hyväksyttiin ehdotetun lisäyksen kera.

4. Työvaliokunnan täydentäminen ja jäsenten valitseminen erovuoroisten tilalle

a) Neuvoston ja samalla työvaliokunnan jäsenyydestä eronneen Merja Kummala-Mustosen jäljellä olevaksi toimikaudeksi vuoden 2006 loppuun valittiin työvaliokunnan jäseneksi Raija Seppänen Haukiputaalta.

b) Työvaliokunnan erovuoroisista jäsenistä puheenjohtaja Maija Berndtson valittiin uudelle kaksivuotiskaudelle 2006–2007. Tehtävänsä jättävien erovuoroisten jäsenten tilalle valittiin työvaliokuntaan vuosiksi 2006–2007 Marja Malminen ja Hilkka Kotilainen. Marja Malmiselta vapautuneelle varajäsenen paikalle valittiin vuosiksi 2006–2007 Rebekka Pilppula.

5. Kirjastopalveluiden tuottavuuden mittaaminen

Käsiteltiin Heli Saarisen esittelystä neuvoston kokouksessa 8.4.2005 kirjastojen tuottavuuden mittaamisen kehittämiseksi asetetun mittarityöryhmän muistio.

Neuvosto hyväksyi muistion ehdotuksen periaatteet. Sovittiin, että työryhmä voi vielä tarkentaa muistion tekstiä ja sen liitteitä. Asiaa käsitellään keskuskirjastokokouksessa 29.11. johon osallistuvat maakuntakirjastojen ja lääninhallitusten edustajat. Kokoukseen pyydetään muistion ehdotuksista sekä tarkastajien että Suomen kirjastoseuran kommentit. Näiden perusteella neuvoston työvaliokunta voi vielä tehdä muutoksia, minkä jälkeen ehdotus toimitetaan opetusministeriöön jatkotoimenpiteitä varten.

Neuvosto suositteli, että keskuskirjasto tekisi avustusanomuksen OPM:lle verkkokäyntien tilastoinnin yhdenmukaistamismahdollisuuksien selvittämiseksi työryhmän esittämällä tavalla.

6. Katsaus ajankohtaisiin asioihin OPM:n näkökulmasta

Kulttuuriasiainneuvos Kirsti Kekki, joka oli lupautunut esittämään katsauksen, oli estynyt saapumasta kokoukseen. Hän toimitti kuitenkin kirjallisesti kaksi katsausta, joista toisenKirjastoverkoston yhteistyö, sihteeri esitti tässä asiakohdassa, ja toisessa Kirjastostrategia 2010 toteutuminen esitetyt asiat otettiin esiin neuvoston toimintasuunnitelman käsittelyn yhteydessä

7. Neuvoston toimintasuunnitelma 2005–2006

Käsiteltiin ja päivitettiin neuvoston toimintasuunnitelma / tehtäväluettelo (liite 2). 

 Aineistojen saatavuus

- Kaukopalveluselvitys: kaikkien kirjastosektoreitten yhteisen esityksen käsittely opetusministeriössä ei ole edennyt, odottaa ministeriön sisäisen kirjastoasioita käsittelevän ryhmän järjestäytymistä ja käsittelyä.

- FinELib-yhteistyö; aineistojen etäkäytön selvittäminen: FinELib on selvittänyt tämän vuoden aikana tilannetta sekä uusien että sellaisten aineistojen osalta, joissa sopimusta on uusittu. FinELIb on toimittanut tilanteesta tietoa finelib-ylki-listan kautta 5.10.2005. Osa kustantajista sallii etäkäytön yleisten kirjastojen asiakkaille, jotkut taas yksiselitteisesti kieltävät sen. Yleensä kustantajat edellyttävät asiakkaan autentikointia.
Laskutuskäytäntö pysyy vielä vuoden 2006 ajan ennallaan.

- Todettiin verkkohankkeitten (Tiedonhaun portti, Nelli / alueelliset portaalit) olleen alkusyksyn aikana laajasti esillä Suomi verkossa – tapahtumissa.

- Yleisradion Fono-tietokannan yleisökäyttöön saaminen Kirjastot.fi:n kautta: Suunnitelma on valmistunut ja tarjouspyynnöt palvelun toteutuksesta on lähetetty syykuussa.

Verkon toiminta ja yhteistyö

- Yleisten kirjastojen verkon organisaation tarkoituksenmukaisuuden selvittäminen; neuvoston kulttuuriministerille tekemä: asia ei ole edennyt esitetyssä muodossa. Todettiin, että ajankohtaisen kunta- ja palvelurakenneuudistusprosessin tulos vaikuttaa ratkaisevasti yleisten kirjastojen verkon muotoutumiseen.

- Opetusministeriössä on kuitenkin toteutettu koko maan yleisten kirjastojen keskuudessa kirjastoverkon toimintaan liittyvä kysely. Vastaajina olivat myös lääninhallitukset. Kyselyn tulokset ovat juuri käsiteltävinä.  Vireillä on myös Maaseutupoliittiseen ohjelmaan sisältyvän ”Kirjasto monipalvelukeskuksena” – asiakirjan tekemiseen.

- Kansalliskirjaston toimialan laajentaminen. Todettiin että asiaa valmistellut työryhmä saa esityksensä valmiiksi tämän syksyn aikana. Toimialan laajeneminen sinänsä ei merkitse Kansalliskirjaston palvelutarjontaan muutosta. Yleisten kirjastojen kannalta kysymys on ennen muuta palvelujen rahoituksen pysyvyydestä ja Kansalliskirjaston toiminnan ohjaukseen osallistumisesta.

- Kansalliskirjasto 2005 – seurantaryhmän muistioluonnosta käsitellään kirjastosektoreitten työvaliokuntien yhteiskokouksessa Kirjastonjohtajien neuvottelupäivien yhteydessä. Kysymyksessä on laatuaan kolmas kokous. – Todettiin, että erityisesti Kansalliskirjaston toimialan laajentamista koskevan valmisteluprosessin aikana kirjastosektoreitten yhteistyö on tiivistynyt.

- Kunta- ja palvelurakenteen uudistus: neuvosto lisäsi toimintasuunnitelmaan kunta- ja palvelurakenneuudistuksen seuraamisen ja valmistautumisen ennakolta erilaisten vaihtoehtojen toteutumisen varalle.

Resurssit

- Valtionosuusjärjestelmän uudistus. Todettiin, että opetus- ja kulttuuritoimen rahoituslain muutoksessa keskus- ja maakuntakirjastoille maksettavan valtion rahoituksen rakenteen muutokselle ei ollut mitään tehtävissä. Aikaisemmin avustuksena maksettu rahoitus tulee jatkossa olemaan osa valtionosuusjärjestelmää. Rahoituksen suuruus on edelleen harkinnanvarainen ja sillä pyritään mahdollisimman hyvin kattamaan kirjastoasetuksen 1078/1988 1 §:ssä ja 2 §:ssä mainittujen erityistehtävien aiheuttamat kulut.

- OPM on käynyt keskuskirjaston ja kunkin maakuntakirjaston kanssa erillisen neuvottelun, jossa käytiin läpi erityistehtävän hoidosta syntyvät kustannukset ja erityistehtävään liittyvät tulostavoitteet kaudelle 2006–2009 kirjastoasetuksen tehtävämäärittelyn pohjalta.

- Kirjastopalveluiden tuottavuuden mittaaminen; asia käsiteltiin erikseen omana kohtanaan.

8. FINMARC-formaatin tulevaisuus

Kansalliskirjaston, joksi Helsingin yliopiston kirjaston nimi ehdotetaan virallisestikin muutettavaksi, toimialan laajentamista on valmisteltu kohta kahden vuoden ajan. Kansalliskirjaston tehtävänä olisi kehittää ja tarjota kansallisia palveluja koko kirjastoverkolle. Valmistelussa on yhdeksi Kansalliskirjaston peruspalveluista määritelty informaatioalan standardipalvelut, joihin yhteiset kuvailuformaatit ja – säännöt kuuluvat. Yksi näistä formaateista on FINMARC-yhtenäisformaatti, luettelointi-, tiedontallennus- ja tiedonsiirtoformaatti suomalaisten kirjastojen atk-järjestelmiä varten. Valtaosa yleisten kirjastojen kirjastojärjestelmien luettelointisovelluksista käyttää tätä formaattia.

Linnea2-konsortio, joka edustaa pääasiassa yliopistokirjastoja, on siirtymässä MARC21-Fin-formaatista, jonka tietueiden konvertoiminen takaisin FINMARC-formaattiin on mahdollista, MARC21:een. Helsingin yliopiston kirjasto on ilmoittanut jatkavansa FINMARC-formaatin tukea vuoden 2005 loppuun. Jatkosta ei ole tietoa. FINMARC-formaatin tuen päättyminen vuoden vaihteessa jättäisi valtaosan yleisistä kirjastoista erittäin hankalaan tilanteeseen.

Kansalliskirjaston lähitulevaisuudessa tapahtuva toimialan laajeneminen ja kirjaston tehtävät huomioon ottaen olisi kohtuullista, että näin laajavaikutteista päätöstä tehtäessä kuin FINMARC-formaatin ylläpidon lopettaminen merkitsee, siihen voisivat osallistua kaikki ne kirjastosektorit, joita päätös koskee.

Eri sektoreiden kirjastoilla on tulevina vuosina tarve entistä tiiviimpään toiminnalliseen yhteistyöhön, joka edellyttää yhteensopivien teknisten standardien käyttämistä. Yhteistyön varmistamiseksi on luotava pitkäjänteinen kansallinen toimintastrategia, jonka avulla kaikki osapuolet pystyvät kohtuullisin kustannuksin standardoimaan tekniset järjestelmänsä kuvailuformaattien osalta.

Päätös: Yleisten kirjastojen neuvosto päätti esittää Kansalliskirjastolle, että se järjestäisi mahdollisimman pian kaikille osapuolille (kirjastosektorit, järjestelmien tuottajat) yhteisen seminaarin tai muun neuvottelutilaisuuden, jossa sovittaisiin sellaisesta kansallisesta formaattistrategiasta, joka mahdollistaisi kaikille osapuolille kohtuullisen tuloksen.

9. Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 19.20.

Maija Berndtson
Puheenjohtaja

Hannu Taskinen
sihteeri

Pöytäkirja tarkastettu

Inkeri Jurvanen
Riitta Tukiainen

>> Kuvia kokouksesta