Kommentoi vastausta

Löysin netistä Asbestos Justice-ryhmän sivut, joita arvelen kysyjän mainitsemaksi lähteeksi Fahrenheit 451-teokseen liittyen. Ryhmä on joukko asiantuntijoita, jotka mm. avustavat Britanniassa mahdollisia asbestoosipotilaita saamaan hoitoa ja korvauksia. Ilmeisestimainitun teoksen osalta oli kyse paitsi juonen mainosarvosta, myös siitä, että haluttiin kokeilla, voisiko asbestikäsittely antaa kirjoille parempaa tulenkestävyyttä.
Asbesti on vaarallinen aine, mutta Suomessa sitä pitää varoa erityisesti vanhojen laivojen ja rakennusten materiaalina, älkää siis repikö omin neuvoin auki vanhoja lattioita, laatoituksia tai kellarien vesijohtojen suojauksia tms. Em sivusto varoittaa siitä, että asbestia oli sodan jälkeen mm. joulukoristeissa, (Britannia) koska se oli kevyttä ja voitiin saattaa hiutalemaiseen muotoon - kuka katsoi Komisario Lewis- sarjan sen osan, jossa nuori naispoliisi lapsuudenystävänsä kanssa oli altistunut leikkiessään lumisadetta vanhempiensa asbestityöpaikassa, ja jossa koko kylässä oli mesotelioomatapauksia?
Kirjat - on vaikea uskoa, että esim. kirjastoissa, joissa ihmiset päivittäin käsittelevät kirjoja, olisi joukoittain asbestista johtuvia työperäisiä sairauksia. Olin itse töissä 15 vuotta kirjastossa, jossa oli iäkäs henkilökunta, eikä laitoksen historiaan liittynyt tiettävästi asbestoositapauksia. Tosin omalta kohdaltani asbestipisteessä on työskennelty muualla ennen kirjastoa, eli jos jotain tulee, niin se ei ole kirjojen syy. Jos yksityishenkilöiden kirjoissa olisi asbestia, altistuminen olisi todennäköisesti niukkaa. Lähetin kysymyksen asiasta Työterveyslaitokselle, koska olen kiinnostunut asiasta myös ammatillisella tasolla - ja hyllyssäni on saman ikäisiä teoksia kuin kysyjällä.
Ei paniikkia siis - kuullaan, mitä TTL sanoo.

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.