Kommentoi vastausta

On olemassa suomalaisten museotyöympäristöjen vaaratekijöitä koskeva hanke - sen päättymispäivä on 30.6.2023.
Siinä yhteydessä kirjat on alistettu museoalan erääksi materiaaliksi.
Työterveyslaitoksen sivuilla todetaan, että tietoja museoalan haittatekijöistä on niukasti, eikä alan työntekijöiden käsitys vaaratekijöistä vastaa todellisia riskejä työpaikalla. Asiaa tutkitaan ja kartoitetaan. Työsuojelurahasto on myöntänyt sille määrärahan.
Asbestiakin löytyy mitä kummallisimmista paikoista, kuulemma (hah) mm. kaasunaamareiden suodattimista.
On vaikea uskoa, että perinteinen lumppupaperi, josta tehdyt kirjat on koottu sitomalangalla, olisivat merkittävä asbestin lähde. Sellupaperin teossa käytetään jossain vaiheessa lipeää, ja paperissa on alumiinisilikaattia/kaoliinia täyteaineena.
Mitä se ehkä tekee - vaikea sanoa, kaoliinia on mm. joissakin lääkkeissä, kvartsityyppinen pölymäinen aines liitetään tavallisesti kivipölykeuhkotapauksiin ja kaivostyöhön.
Duodecim 1998;114(2) toteaa, että PAH-yhdisteille voi altistua kirjapainotyössä - valmiista kirjoista ei siinä yhteydessä mainita mitään.
Kansimateriaalien kovettajat ja liimasidosten raaka-aineet - niissä voi olla haitallisia aineita.
Näyttää siltä, että tässä vaiheessa ei kukaan tutkisi kirjastotyön vaaratekijöitä. Sellaisia varmasti on muitakin kuin perinteinen home, ja ne saattavat heijastua kotikirjastojen haltijoihin ja käyttäjiin.

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.