Työvälineet ja valtakunnalliset ilmoitukset

Syyslomasta lukuloma

Koulujen syysloma julistetaan lukulomaksi, jonka aikana perheitä kannustetaan lukemaan yhdessä. Lukuliike-kampanjan jatkoksi syntyneen hankkeen takana ovat kirja-alan järjestöt. Maan alueellista kehittämistehtävää hoitaville kirjastoille on lähetetty kampanjakirjanmerkkejä eteenpäin jaettaviksi.

Kampanja lanseerataan Turun kirjamessuilla 4.–6.10.2019. Koulujen syyslomat alkavat 14.10.2019, porrastetusti eri alueilla.

Eläköön Tuusula! – Suomen parasta museopedagogiikkaa 2019

Tuusulan kulttuurikasvatussuunnitelman opetus- ja kehittämisprojekti Luminaari on rankattu maamme Vuoden museopedagogiseksi teoksi 2019. Luminaari on lumitalven iloja, ilmastonmuutosskenaariota ja kestävän kehityksen yhteisvastuuta puntaroiva monialainen oppimiskokonaisuus. Hankkeen huippukohta on etäyhteyksiin perustuva virtuaaliyhteisöllinen LumiCon. Palkinnon myöntää vuosittain Suomen museopedagoginen yhdistys Pedaali ry.

Digituki 2019 -verkostotapaamisen esitykset katsottavissa

Nyt on katsottavissa erinomainen paketti digitukiasiaa! Tampereen pääkirjasto Metsossa 5.9. pidetyn Digituki 2019 -verkostotapaamisen kaikki esitykset on julkaistu. Näissä 17:ssa videossa kuullaan järjestäjien ajankohtaiset digitukikuulumiset sekä mielenkiintoisia ja hyödyllisiä esityksiä kuten esitys Ylen digitreeneistä. Lisäksi digituen toimijat kertovat tekemästään digitukitoiminnasta Pecha Kucha -sessioissa.

Minna Piirainen ja Anki Mölläri:

Kirjastopalveluja maahanmuuttajille esittelevä video yhteiseen käyttöön

Kuopion kaupunginkirjastossa on toteutettu Monikulttuurista kirjastoa etsimässä -hanke, jonka tavoitteena on ollut maahanmuuttajien kirjastopalvelujen kehittäminen ja markkinointi uusien toimintojen ja maakunnallisen henkilöstökoulutuksen avulla. Tämän AVI:n avustuksella toteutetun hankkeen tuloksena kirjaston palveluista, aineistosta ja tapahtumista tiedottamista on terävöitetty ja kirjaston käyttöä, tunnettuutta ja näkyvyyttä on lisätty maahanmuuttajien keskuudessa.

Vinkki digiopastuksiin

Väestörekisterikeskus tulee julkaisemaan 5.9.2020 digituen antajan eettiset ohjeet. Niistä tullaan tiedottamaan Kirjastot.fi:n kautta ja ne tullaan toimittamaan kirjastojen käyttöön myös paperimuodossa. Ohjeissa rajataan muun muassa opastajien mahdollisuudet auttaa vahvaa tunnistautumista vaativien palvelujen opastaminen.

Tiedämme kuitenkin, että asiakkaat tarvitsevat apua kirjautumisessa pankkitunnuksilla erilaisiin palveluihin. Tiedämme, että jotkut kirjastot antavat apua tunnistautumisessa kun tunnistekorttien käyttö lakkaa syyskuussa.

Mikä nimeksi Kirkkonummen uudelle kirjastotalolle?

Kirkkonummen uusi kirjastotalo valmistuu keväällä 2020. Kirjaston lisäksi saman katon alta löytyvät myös asukaspuisto ja nuorisotila, musiikkileikkikoulu sekä Toimarin pyörittämä kahvila.

Tuleva kirjastotalo haluaa toivottaa tervetulleeksi kaikenikäiset kuntalaiset. Talossa luetaan, leikitään, pelataan, keskustellaan, nautitaan esiintymisistä, kahvitellaan, opiskellaan, kokoustetaan tai vain oleskellaan.

Kirjan jäljillä -blogi Kirjastokaistalla 

Kirjastokaistalta löytyy videoiden ja podcastien lisäksi myös kirjoitettuja artikkeleita. Yksi näistä kokonaisuuksista on Kirjan jäljillä -blogi. Blogissa tuomme yhden lisänäkökulman Kirjastokaistan sisältöihin. Kirjastokaistan toimittaja ja tuottaja Riitta Taarasti kertoo lukemistaan kirjoista ja siitä millaisia jälkiä lukukokemukset ovat jättäneet. Jokaiseen bloggaukseen on liitetty myös video, jossa kirjan kirjoittanut kirjailija vie teoksen jäljille.