Tuli mieleen tällainen hassu kysymys, mutta mukava välipalakysymys. Olen todellinen kissojen ystävä. Ihmisillä varmaan sodan aikana oli kaupungeissa…

Kysytty

Tuli mieleen tällainen hassu kysymys, mutta mukava välipalakysymys. Olen todellinen kissojen ystävä. Ihmisillä varmaan sodan aikana oli kaupungeissa kotieläiminä kissoja paljon. Onkohan mitään tietoa tai ajatusta, kun tuli pommitus ja juostiin väestönsuojaan..Napattiinko kissa syliin ja mentiin suojaan vai löysikö mirri oman suojansa, kuten kissa yleensä löytää.. Ja yleensäkin muidenkin kotiläinten kohtalo sodan aikana kiinnostaa. En usko tästä mitään tilastotietoa olevan, mutta mitä arvelette.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Kissat ovat liikkuneet aika itsenäisesti ulkosalla vielä 10-20 vuotta sitten ja sota-aikana varmastikin pääosin. Voisi kuvitella, että jos lähtö pommisuojaan tuli ja kissa oli juuri silloin sisällä, se päästettiin ulos. Kissa tapaa lähteä lipettiin, kun tulee kiire, joten voi olla, että sitä olisi voinut olla vaikea saada kiinni tuollaisessa yhteydessä. Olisikohan kissa mahtanut pysyäkään sellaisessa paikassa kuin pommisuoja? Eläimistä pommisuojissa ei oikein löydy lähdemateriaalia, varmaankin muistelmat ja muistot olisivat paras lähde. Lueskelin läpi Jouni Kallioniemen Kotirintama: Sotavuosien Suomi 1939-1945 osaa pommituksista ja pommisuojiin pelastautumisista (s.43-66). Pommisuojista on erilaisia tarinoista, lemmikeistä ei ole kuitenkaan mitään mainintoja lukuunottamatta tarinaa, jossa pikkutyttö oli rapsuttamassa lemmikkilammastaan, kun pommitus alkoi. Tyttö juoksi piiloon komeroon ja lammas jäi, minne jäi.

Erityisesti maaseudulla elettiin eläinten kanssa ja hevosten kohtalosta sota-aikana on kirjoitettu. Hevosia luovutettiin armeijan palvelukseen rintamalle tuhansittain. Artikkelista Hevosen ja ihmisen kumppanuus sota-aikana löytyy hevosten sodasta tietoa ja lisäksi kirjallisuusluettelo https://hevostietokeskus.fi/uploads/files/RM_Leinonen_ihmisen_ja_hevose…

Myös koirat ovat olleet mukana rintamalla mm. jäljitystehtävissä, https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201712082200588201. Sotakoirat nykyään: https://www.kennelliitto.fi/koirat/hyotykoirat/virkakoirat/sotakoirat 

Sodan kasvattamat -artikkelissa  kerrotaan, millaista surua kotieläinten jättäminen aiheutti evakkolapsille, http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/0/F3B19BB78AD324D8C2257B160021D976/$F… . Seuraavassa artikkelissa kerrotaan koirasta, joka piti jättää jälkeen, kun lähdettiin evakkoon, https://ylojarvenuutiset.fi/2018/07/13/tarina-lemmikista-joka-jai-sodan… . Evakot toivat myös mukanaan lemmikkejä, mutta tässäkin saattoi olla kiire erona, lähtö saattoi tulla melko nopeasti lopullisen evakkoon lähdön aikaan.

Kotielämiä pidettiin kaupungeissa myös ruokavaroina, erityisesti sikoja ja kaneja pidettiin kotieläiminä ja syötiin, ks. Kallioniemi s. 82-84 ja http://suomenhistoriaa.blogspot.com/2009/02/kotirintama-1939-1945.html.

Kuvia eläimistä sota-aikana löytyy. Kissoja on kuvattu sekä rintamalla että kotirintamalla ja niin kuin koiriakin, niitä  on selvästi pidetty myös lohtuna ja ystävinä https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001048417.html Kuvissa on myös evakkojen mukaan "pakattuja" kissoja. Puolustusvoimien SA-kuva-arkistosta löytyy kuvia kissoista liikkumassa pommitusten jälkeen, kissoista rintamalla, Viipurissa sekä muualla Karjalan alueella http://sa-kuva.fi

Kurjempi tilanne oli maissa, joissa kärsittiin nälänhätää sodan aikana. Siellä jouduttiin turvautumaan lemmikkieläinten syömiseen. Surullisia tarinoita on säilynyt muistissa siitä, kuinka koirat ja kissat ja syötiin, ja niiden jälkeen muut kiinni saadut eläimet.

Myös luonnonvaraiset eläimet joutuvat osallisiksi sotaan, https://www.ts.fi/teemat/103961/Luonnonvaraiset+elaimet++karsivat+ja+hy… ja Mari Pohja-Mykrä ja Sakari Mykrä Luonnonvaraiset eläimet sodassa ja sodan kohteina teoksessa Sodan ekologia (2007), toim. Simo Laakkonen ja Timo Vuorisalo.

7 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Jäi kysymyksessä sanottua sellainen huomio, että kissathan ovat kyllä vaikeissakin olosuhteissa mestariselviytyjiä. Mieleen tulee aina televisiosta kuvat maanjäristyksestä, jossa näytti kaikki elollinen olevan kuollutta, mutta jotenkin vain kissa sieltä raunioista putkahtaa elävien joukkoon.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.