Sipoo

Viimeisimmät vastaukset

45 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–20.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Jossain romaanissa väitettiin, että Havaijin kieltä lausutaan kuten suomea. Voiko olla totta?!? 221 20.12.2021 Hei Se voi olla ihan totta. Mitä sillä tarkoitetaan on, että aakkoset äännetään samalla tavalla. Esim. "a" havaijin kielellä lausutaan kuten suomenkielinen a. Sama koskee muuten japania!
Millä perusteella teoksen kirjastoluokka määräytyy ja kuinka usein kustantamojen ehdotukset otetaan huomioon? Esimerkiksi David Foster Wallacen Tennisesseet on… 169 20.12.2021 Hei Kustantajan antama luokittelu on ehdotus. Kirjastojen luokittelijat katsovat kirjan sisältöä ja päättävät sitten mihin luokkaan kyseinen kirja loppujen lopuksi menee. Kustantajan luokittelu on harkinnassa, mutta ei ole epätavallista, että kirjasto valitsee toisen luokan. Varsinkin tällaisissa tapauksissa. Tässä kirjassa kustantajan ehdotus on, että kirja on romaani, eli fiktiota. Kirjaston luokitteilja on huomannut, että kirja sisältää faktaa ja sen takia se on tietokirja. Kyseinen kirja on tenniksenpelaajan muistelma. Tämä takia kirja on monessa Suomen kirjastossa laitettu tenniksen tietokirjoihin. Kustantaja on ehkä luokitellut kirjan romaaniksi sen takia, että se myy paremmin kuin tietokirjallisuus. He ovat myös ehkä ajatelleet,...
Onko Helle kirjastot ottaneet jo uuden kirjani Pirtun tie, Rutt 96 ohjelmistoon. Kirjan tuniste on ISBN: 978-952-80-9932-1 90 20.12.2021 Hei Tällä hetkellä Karjaan kirjasto on tilannut kirjasta kaksi kappaletta. Nehän kulkeutuvat sieltä kuljetusten mukana kaikkiin Helle-kirjastoihin ilmaiseksi, jos asiakas sen varaa muualle. 
Kumpi teki ensin Locomotion kappaleen Little Eva vai Kylie Minogue 225 8.11.2021 Hei Little Eva levytti laulun vuonna 1962 ja Kylie Minogue vasta vuonna 1987. Tästä löydät listan muistakin artisteista, jotka ovat tehneet version kyseisestä laulusta: https://secondhandsongs.com/performance/1374 Täältä löydät lisää tietoa laulusta: https://www.songfacts.com/facts/little-eva/the-loco-motion
Kuuluuko kirjastonhoitajan työhön kirjojen etsiminen, jos joku tulee vaikka kysymään että onko täällä sitä Taru sormusten herraa? Jos ei, kuka sen tekee vai… 162 8.11.2021 Hei Kyllä kirjastonhoitajan tehtäviin kuuluu kirjan etsiminen kyseisessä tilanteessa. Kirjastoissa kaikki asiakaspalvelijat etsivät asiakkaiden kysymiä kirjoja, työnimikkeestä riippumatta. Isoissa kirjastoissa voi toki joskus olla tilanne, että asiakaspalvelija ei voi jättää palvelutiskiä tyhjäksi, mutta siinä tapauksessa kirjastossa on joku muu joka voi auttaa asiakasta löytämään etsimänsä kirjan. Tämä on kuitenkin aika harvinainen tilanne.
Onko Henry Thoreaun runoa "friendship" eli ystävyys käännetty suomeksi. Mietin olisiko se jossain käännetyssä Thoreau kokoelmassa. 90 26.7.2021 Hei En löytänyt suomennosta kyseisestä runosta. Vaikutta siltä, ettei montaa Thoreaun runoa ole käännetty suomeksi.
Kirjoitetaanko esim. Häkkinen ja Ylönen englanninkielisessä tekstissä Hakkinen ja Ylonen vai Haekkinen ja Yloenen? Vai käytetäänkö kumpaakin mutta toinen on… 131 26.7.2021 Hei Sukunimiä ääkkösillä voi englanniksi kirjoittaa kolmella eri tavalla: Häkkönen ja Ylönen (eli säilyttää ääkköset) Haekkonen ja Yloenen Hakkonen ja Ylonen  Nämä ovat listattu suositustavan mukaisesti, eli ensisijaisesti nimi kirjoitetaan niin kuin se on suomeksikin. Jos se ei ole vaihtoehto, suositus on kirjoittaa ae ja oe. 
Entinen ystävä on joko blokannut tai poistanut kavereistaan Facebookissa, mutta messengerissä näkyy teksti yhteys muodostettu, kun etsii tämän henkilön… 117 26.7.2021 Hei Tietääkseni blokatulle henkilölle ei voi laittaa viestejä ollenkaan. Jos henkilö on poistanut sinut kavereistaan hän voi kuitenkin vielä vastaanottaa ja lukea viestejä sinulta. 
Voiko joulupukki-lehtiä lainata jostain digiversioina tai painettuina? Entä voiko helmet kirjastoista käsin lainata muiden irjastojen kirjoja? Esimerkiksi tätä… 80 26.7.2021 Hei En nopealla haulla löytänyt e-versiota Joulupukki-lehdestä. Sen voi lainata painettuna esim. Lahdessa. Suoraan ei voi lainata muista kirjastoista. Vaihtoehtoina on hankkia kirjastokortti Lappeenrannan kirjastoon tai tehdä Helmet-kirjastojen kautta kaukopalvelupyynnön (Tee kaukopalvelupyyntö, Helmet). Kaukolaina on maksullinen palvelu (Kaukopalvelumaksut, Helmet). Samalla tavalla voit myös saada Joulupukki-lehden käsiisi. Voit kirjastot.fi monihaun kautta hakea ne kirjastot, joilla on Joulupukkilehteä (kirjastot.fi monihaku).
7-vuotias poikamme haluaisi lukea Frankensteinin hirviön. Onko olemassa sellaista versiota, jota voisi suositella alakoulukäiselle? Poika lukee sujuvasti ja… 113 22.7.2021 Hei Shelleyn Frankensteinista on tehty joitain lapsille ja nuorille sopivia versioita. Suurin osa joita löysin on englanniksi tai ruotsiksi. Ne vaikuttavat myös olevan enemmän nuorille suunnattuja. Esimerkkinä Paavo Lehtosen suomennos, mutten suosittele sitä 7-vuotiaalle.  Vaihtoehtona on lukea kokoelmakirjaa, jossa myös kerrotaan Frankensteinista. Esimerkiksi Nicola Baxterin Kauhun vuosisadat (linkki Helmetiin)  Vic Parkerin Haamutarinoita (linkki Helmetiin) Jos poikanne kuitenkin haluaa lukea juuri Frankensteinin eikä hänestä kertovia tarinoita suosittelen odottamaan vielä muutaman vuoden. Muita kirjoja, joita hänelle suosittelen ovat: Catherine Doyle Myrskynvartijan saari (linkki Helmetiin) Ensimmäinen osa sarjasta. Cressida...
Onko saatavissa tieto tai mistä voin kysyä: Mitkä pääkaupunkiseudun kirjastot ovat ilmastoituja? Näin helteillä ilmastoinnista on paljon hyötyä ja iloa… 135 12.7.2021 Hei Valitettavasti kirjastot eivät listaa ilmastointia palveluna sivuillaan. Näillä helteillä se olisikin ihan hyvä palvelu :) Tätä kannattaa kysyä suoraan kirjastolta. Ehkä joku henkilökunnasta osaa sanoa, onko muissa kirjastoissa ilmastointia.
Mikä on ennusteiden mukaan Lontoon, New Yorkin, Pariisin ja Tokion väkiluku vuonna 2100? 189 12.7.2021 Hei Löysin OntarioTech Universityn sivulta koosteen Hoornweg ja Popen tutkielmasta (https://sites.ontariotechu.ca/sustainabilitytoday/urban-and-energy-systems/Worlds-largest-cities/population-projections/city-population-2100.php). Listan mukaan väkiluku vuonna 2100 olisi Lontoossa 9 560 249, New Yorkissa 30 193 444, Pariisissa 11 862 250 ja Tokyossa 25 630 537.
Myydäänkö missään Helsingissä fyyssisessä kaupassa bindereitä? Aiia niitä joita mm. transihmiset ja muunsukupuoliset käyttävät rintojen litistämiseen? Jos wi… 572 12.7.2021 Hei En löytänyt fyysistä kauppaa, mutta löysin kaksi täysin suomalaista verkkokauppaa. https://www.sateenkaarikauppa.fi/category/19/binderit https://ompelimoharakanpesa.wordpress.com/binder/
Ystäväni etsii runoa, jonka tekijää tai nimeä hän ei muista, mutta jonka hän toivoisi löytävänsä. Hän muistaa siitä vain pätkän: "kaislat vain kuiskivat… 141 12.7.2021 Hei Valitettavasti minäkään en löydä runoa. Voit itsekin kokeilla Runotietokantaa tai muita runosivustoja tältä listalta: http://runotietokanta.kaupunginkirjasto.lahti.fi/Links.aspx.
Onko japanilaisesta erakosta, Masafumi Nagasakista ja hänen elämästään kirjoitettu kirjaa tai tehty elokuvaa, tai dokumenttia? Hän eli yksin autiolla,… 77 12.7.2021 Hei Valitettavasti vaikuttaa siltä, ettei hänestä ole tehty kirjaa, elokuvaa tai dokumenttia. Muutama artikkeli löytyy englanniksi, esimerkiksi https://www.theguardian.com/.
Löytyykö (tieto)kirjoja, missä kerrotaan todella vaikeista lapsuuden kokemuksista selvinneistä ihmisistä, ja kenties keinoista? 194 12.7.2021 Hei Tähän vaikuttaa vaikeiden asioiden aihe. Alla lista kirjoista vähän eri aiheista. Jos itse haluat etsiä lisää voit käyttää asiasanana esim. traumatisoituminen, traumat, toipuminen, käyttäytymismallit, sekä tietenkin haluttu aihe, esim. väkivalta, seksuaalirikokset, sota, jne. Tietokirjallisuutta Katja Kytölä (2021) Pahoinpitelystä hyvinpitelyyn : lähisuhdeväkivalta ja siitä selviytyminen. ISBN 9789523790315  Marika, Olivia, Miranna, Irene ja Seija (2016) Viisi naista, sata elämää : tarinoita dissosiaatiohäiriöstä. ISBN 9789527203002 Harri Virtanen (2019) Trauma ja rakkaus eli kuinka selviytyä mahdottomasta. ISBN 9789518580730  Päivi Hamarus, Tina Holmberg-Kalenius ja Saija Salmi (2015) Opas kiusaamisen jälkihoitoon. ISBN ...
Miten voin varata alla olevan teoksen? Slash / Slash & Anthony Bozza ; suomentanut K. Männistö Slash, suomi Slash Kirja | Like | 2010 | 2. painos 103 12.7.2021 Hei Voit varata aineistoa joko verkkokirjaston kautta tai olemalla yhteydessä kirjastoon, josta teoksen haluat varata. Aineiston varaaminen vaatii yleensä voimassa olevan kirjastokortin. Verkkokirjastosta varaaminen vaatii myös pin-koodin. Koska olet laittanut paikkakunnaksi Vantaan oletan, että haluat varata kirjan Helmetistä. Osa tietueista ei ole varattavissa, koska niillä ei ole varattavia niteitä. Syy voi olla, että niteet ovat kadonneet tai että niitä jostain syystä ei voi lainata. Oletan, että olet kiinnostunut varaamaan tämän: Slash 2010. Tämä ei ole varattavissa, koska kirja on "käsittelyssä". Tämä tarkoittaa, että se luultavasti on korjauksessa tai muusta syystä tilapäisesti poistettu kierrosta. Kyseessä on toinen muuttumaton...
Onko Vaasan pääkirjastossa mahdollisuutta asiakkaiden digitoida VHS-nauhoja DVD-levylle? 121 12.7.2021 Hei Kirjastohakemistosta https://hakemisto.kirjastot.fi/ voit hakea tiettyä palvelua tietyssä paikkakunnassa. Vaasan kirjaston sivulta https://vaasankirjasto.finna.fi/OrganisationInfo/ löydät ne palvelut, jotka ovat tarjolla Vaasan pääkirjastossa. Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei Vaasan pääkirjastossa ole digitointimahdollisuutta.
Miten voin jatkaa kesken jääneen äänikirjan kuuntelua? Pyytää vain varaamaan ja sanoo että on lainassa. 132 12.7.2021 Hei Kuulostaa siltä, että lainasi eräpäivä ehti tulla vastaan ja äänikirjan kuuntelu jäi kesken. E-palveluissa lainat palautuvat automaattisesti, eikä niitä voi pitää lainassa eräpäivän jälkeen. Ne voi toki uusia jos ei ole varauksia. Kaikkea e-aineistoa ei ole rajaton määrä, eikä niitäkään välttämättä saa heti käyttöönsä. Tämä riippuu lisenssien määrästä. Se tarkoittaa, että esimerkiksi äänikirjalla voi olla vain tietty määrä lainassa samaan aikaan. Esimerkiksi jos äänikirjaan on viisi lisenssiä, niin vain viisi henkilöä voi lainata sen yhtä aikaa. Käytäntö vaihtelee palveluntarjoajan ja kirjaston mukaan. Tässä tapauksessa paras vaihtoehto luultavasti on varata äänikirja ja jatkamaan kuuntelua kun saat sen taas lainaan.
, Äitini äänikirja Eräpäivämuistutus Suolahden kirjasto Viivakoodi: 992N03443328 Tekijä: Pettersson, Maria, kirjoittaja. Nimeke: Historian jännät naiset :… 114 12.7.2021 Hei Olethan yhteydessä Suolahden kirjastoon. Kirjastot.fi kautta ei voi uusia lainoja.