Olin jostain ollut lukevinani miksi lausutaan "Suomen Turku", eikä esim. Suomen Tampere, no eipä sellaista muualla olekaan, mutta onko jossain venäjällä…

Kysytty
29.1.2021

Olin jostain ollut lukevinani miksi lausutaan "Suomen Turku", eikä esim. Suomen Tampere, no eipä sellaista muualla olekaan, mutta onko jossain venäjällä suunnilleen saman niminen paikka nimeltä Turku? Sen takia puhutaan suomen Turusta, ettei sitä sekoitettu venäjän vastaavaan paikkaan. Jonkun tällaisen selityksen muistelisin, mutta pitänee vielä varmistaa.

Vastaus

Vastattu
1.2.2021

Turku-nimi on tullut muinaisvenäläisestä toria eli kauppapaikkaa tarkoittavasta sanasta turgu. Turku-niminen paikkakunta on siis tarkoittanut nimenomaan Suomeen sijoittuvaa kauppapaikkaa erotuksena muun muassa Venäjällä sijainneista toreista, "turguista". Sanonta "Suomen Turku" vakiintui jo 1200-luvun lopulla tai 1300-luvun alussa, jolloin Turku oli ruotsalaisesta näkökulmasta nimenomaan Suomen Turku ja alueen hallinnollinen keskus.

Lähde:
Päivä pulkassa, pyy pivossa : suomalaisten sanontojen juurilla

13 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Turg-sana toria tarkoittettaessa on toki tuttu niinkin läheltä kuin Tallinnasta! Taivutettaessa sana alkaa turu- (kuten turul)

Onhan olemassa myös fraasi "turuilla ja toreilla".

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.