Mitä tarkoittaa sana avio?

Kysytty
10.10.2008

mitä tarkoittaa sana avio?

Vastaus

Vastattu
13.10.2008
Päivitetty
5.1.2019

Kaisa Häkkisen Etymologisen sanakirjan mukaan (2004) avio-sanan alkuperä on kiistanalainen. Sitä on pidetty vanhana germaanisena, lakia tai normia merkitsevänä lainana. Todennäköisemmin avio olisi johdos omaperäisestä ava-vartalosta. Tämän mukaan avioliitto olisi siis avoin, julkinen liitto. Vanhemman Suomen kielen etymologisen sanakirjan ensimmäisessä osassa (1974) avio-sanan germaaninen laina on epävarma. Kirjan mukaan mahdollisesti avio kuuluu ava, avoin jne. sikermään ja on alkuaan merkinnyt avoin, julkinen, laillinen. Häkkisen Etymologisessa sanakirjassa kerrotaan, että avioliitto ensi kertaa on mainittu Maskun Hemmingin virsikirjassa 1605.

79 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi täältä.

Kommentit

Olisiko mahdollista että avio tulisi suomen vanhasta verbistä avittaa. Olihan Eeva luotu miehelle luomiskertomuksesa nimen omaan avuksi?

Etymo: voipi olla miten vaan. Eiköhän raamatusta löydy lainata joka kohtaan jotaan.

Mut toi Avoin Julkinen Liitto kuulostaa kyl järkevimmältä.

Unohtakaa jo se raamattu ja sen väkinäiset liitokset erinäisiin asioihin.

Viron kielessä avioliitto on abielu eli avuksi eläminen. "Tyyppi" esittää, että Raamattu pitäisi unohtaa. Typerän yksioikoista ja asenteellista! "Minä teen hänelle kumppanin, joka sopii hänen avukseen (1. Moos. 2:16)." Sanan "apu" heikko aste on "avun". "Avittaa" on samaa juurta. Käsittämätöntä, että Kaisa Häkkinen edustaa esimerkiksi tässä sanassa auktoriteettia! Avioliitto on yksinkertaisesti avun liitto. Ei siihen germaanista juridiikkaa selitysperusteiksi tarvita!

Oli kantasana mikä tahansa, ensin oli taloudellinen liitto ja sitten vasta kirkkokunnat omivat sen vallankäyttövälineekseen.

Saivathan kirkot usein huomattavia lahjoituksia, kun suvaitsivat siunata liittoon parin, joilla oli maksukykyä tai taustassa jotakin hämärää, jolla voitiin kiristää maa-alueita ja rahaa.

Parisuhteen solmiminen olisikin säädettävä yhteiskunnalliseksi instituutioksi, jonka kirkkokunnat voivat halutessaan siunata vaan ei vahvistaa.

Miksi avioliittoon pitäisi mitään tiedustella raamatusta, kyseessähän on kahden ihmisen omaisuuden yhdistäminen.

"raamatullinen avioliitto" käsitteenäkin on outo, sillä raamatullisina aikoina oli vallalla moniavioisuus joka myös siinäkin kirjassa näkyy.

Avioliitto sana kelpaa aivan hyvin parisuhteen viralliseksi nimeksi oli sen osallistujat mitä sukupuolta tahansa.

Sanaan avio ei liity sukupuolta, joten persujen ja kritillisten väite, jonka mukaan homo- tai lesboparit eivät saa solmia avioliittoa on yhtä tyhjän kanssa. Hälläkö sitä on väliä, mitä sukupuolta se rakas on.

Kaisa Häkkinen kertoo sanan avio alkuperästä, minä en löydä kannanottoa keskustelijoiden esille nostamaan asiaan tasa - arvoisesta liitosta.

"Avio"-sanan käyttö parisuhteen yhteydessä pitäisi lopettaa. Sitähän käytetään ennen muuta ilmailuun liittyvissä yhteyksissä. Nyt olisi hyvä aika korjata vanhan ajan erehtyväisten kirkonmiesten aikaansaannos. "Aviliitto" -termi olisi kielellisesti oikein ja tekisi selkokielisenä oikeutta parisuhteen avittamisen eli auttamisen pyhälle tarkoitukselle.

Kirkonmiehet ovat omineet avio-sanan satoja vuosia ennen ilmailijoita.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?