Voiko sana lampaalla missään taivutusmuodossa taipua sanaksi lammaksella?

Kysytty
22.2.2017

Voiko sana lampaalla missään taivutusmuodossa taipua sanaksi lammaksella?

Vastaus

Vastattu
23.2.2017
Päivitetty
24.2.2017

Lammas-sana kuuluu kaksivartaloisiin nomineihin, joiden vokaalivartalon lopussa on kaksi vokaalia ja joilla on konsonanttivartalo vain yksikön partitiivissa (s-loppuisten sanojen neljäs taivutustyyppi). Sanan vartalossa tapahtuu äännevaihtelu. Lammas-sana taipuu samoin kuin esimerkiksi sanat varas : varkaan, varvas : varpaan, kauppias : kauppiaan.

Kysymyksen siitä, miksi lammas-sanaa ei voi taivuttaa ks-päätteisellä muodolla, herättänevät esimerkiksi sanat sammas : sammaksen tai kannas : kannaksen. Suomen kielelle on tyypillistä, että sanojen vartalo muuttuu erilaisten taivutuspäätteiden edellä. Vartalo saattaa muuttua eri tavoin sellaisissakin sanoissa, jotka loppuvat samalla tavalla. Taivutukseen ja äännevaihteluun vaikuttavat kielihistorialliset seikat, muun muassa se, milloin sana on tullut kieleemme.

http://scripta.kotus.fi/visk/sisallys.php?p=68
http://www.kielitoimistonsanakirja.fi/
http://www.kielikello.fi/index.php?mid=2&pid=11&aid=1119
http://users.jyu.fi/~pamakine/kieli/suomi/sijat/luetteloahdas.html
http://www.kielitohtori.fi/kaikki_termikysymykset?items_per_page=80&pag…

6 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Lammas on myös eräissä englanninkielisissä maissa 1. elokuuta - siis tätä kirjoittaessani aivan pian - vietettävä kristillinen juhla, jonka nimi tulee uuden sadon viljasta leivotusta leivästä: https://en.wikipedia.org/wiki/Lammas

Kai voidaan ainakin kuvitella, että tämän juhlan nimi siirtyy sitaattilainana suomen kieleen ja menettää tällöin ison alkukirjaimensa, ja kai on myös selvää, että sitä ei voitaisi tällöin taivuttaa samalla tavalla kuin eläimennimeä lammas. Niinpä voidaan kuvitella sellaisia esimerkkilauseita kuin "lammaksella ei ole Suomessa juuri minkäänlaista tunnettuutta" tms. (Vai pitäisikö sittenkin taivuttaa "lammasilla"?)

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.