Kysymykseni koskee ihanaa kieltämme ja sen lukuisia mahdollisuuksia. Haluaisin teidän näkemyksenne työporukkaamme piinaavaan pulmaan: miten sanoa yhdellä…

Kysytty
24.4.2018

Hei

Kysymykseni koskee ihanaa kieltämme ja sen lukuisia mahdollisuuksia. Haluaisin teidän näkemyksenne työporukkaamme piinaavaan pulmaan:
miten sanoa yhdellä sanalla seuraava "ilman naispuoleisia hiihtäjiä" (useita)

Ehdotin sanaa "hiihtäjittärittä" ja kollega taas pysyy kivenkovana kannassan "hiihtäjättärettärittä"

Kuinka hakusessa olemme vai olemmeko?

Vastaus

Vastattu
24.4.2018
Päivitetty
26.4.2018

Tutkailin vertailukelpoisen esimerkin toivossa, mitä sanottavaa ihanan kielemme kielioppia käsittelevillä kirjoilla abessiivista on, mutta paljonkaan tukea en näistä vastauksen laatimiseen saanut. Oma kielikorvani sanoo, että abessiivimuoto hiihtäjätär-sanasta monikossa on "hiihtäjättärittä". Tämä muoto sai kannatusta myös kollegoiltani, kun esitin piinaavan pulmanne heille.

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Hyvä kysyjä ja vastaava kirjastonhoitaja. Tällaisia kysymyksiä varten suosittelen lämpimästi kääntymistä maamme johtavien kieliasiantuntijoiden puoleen. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksemme KOTUS:in Kielitoimiston neuvontapuhelin palvelee arkisin klo 10-12 numerossa 0295 333 201. Ei niin pientä kielellistä asiaa, etteikö sitä lounastunnilla Kielitoimistolta voisi kysyä!

Haluan kuitenkin huomauttaa, että "hiihtäjättärittä" on tässä tapauksessa oikea muoto. Samuus löytyy vertaamalla sitä johonkin helpompaan sanaan kuten "kaunotar". "Kaunottaretta" olisi ilman yhtä kaunista naista. "Kaunottaritta" tarkoittaa ilman yhtäkään kaunista naista.

Työtoverisi pyrkii muodostamaan ajatuksessaan abessiivia hiihtäjätär-sanan t-monikon kautta. Hän siis tekee ensin t-monikon (hiihtäjättäret) lisäten vasta sitten tuplamuotoisen abessiivin päätteen!! Näinhän se ei toimi, vaan abessiivimuodon tekeminen alkaa sanan i-monikosta (hiihtäjättäri-), johon liitämme abessiivin päätteen -tta. Suomessa MITÄÄN sijapäätettä ei koskaan t-monikkoon vaan AINA i-monikkoon (vrt. hiihtäjättärissä, hiihtäjättäristä, hiihtäjättäriin).

Ystävällisin terveisin,
suomen kielen maisteri

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.