Kysymys1)Haluaisin tietää onko Alpo Noposen runoa: Minähetkena ihminen kaunein on? ruotsiksi? Miten ja mistä saisin sen? Kysymys 2) Onko Ylva Eggehornin laulua…

Kysytty

Hei!
Kysymys1)Haluaisin tietää onko Alpo Noposen runoa: Minähetkena ihminen kaunein on? ruotsiksi?
Miten ja mistä saisin sen?
Kysymys 2)
Onko Ylva Eggehornin laulua:Var inte rädd, suomeksi?
Miten ja mistä saisin sen?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Kysymys 1)
Tämä Alpo Noposen runo, joka alkaa sanoilla ”Olen miettinyt toisenkin tuokion, / minä aikana ihminen kaunein on”, on nimeltään Mahdoton ratkaista. Runoa ei tiettävästi ole ruotsinnettu. Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskuksen käännöstietokannan mukaan Noposen tekstejä ei ole käännetty lainkaan. Katso http://dbgw.finlit.fi/fili/kaan.php > haku tekijän sukunimellä ja etunimellä. (Tässä osoitteessa olevaa tietokantaa ei enää päivitetä. Pääset etsimään uudempia käännöstietoja klikkaamalla linkkiä ’Suomen kirjallisuuden käännökset’. Tietokantojen yhdistäminen on vielä kesken.) Tarkistin käännöstietoja myös Lahden kaupunginkirjaston runotietokannasta http://runotietokanta.kaupunginkirjasto.lahti.fi/ , Unescon Index translationum -käännöstietokannasta http://databases.unesco.org/xtrans/xtra-form.shtml sekä Ruotsin kansallisbibliografiasta http://www.kb.se/libris/.

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelusta on muuten aikaisemminkin tiedusteltu, olisiko mahdollista saada tätä Noposen runoa ruotsiksi. Vastauksessa kerrotaan seuraavaa: ”Runo on kirjoitettu Kansallismielisen Nuorisoliiton kesäjuhlaan Ilmajoella 1912, joten siitä tuskin löytyy ruotsinnosta”. Löydät vastauksen kokonaisuudessaan, samoin kuin muitakin Alpo Noposeen liittyviä kysymyksiä, hakemalla arkistosta sanoilla ’alpo noponen’.

Kysymys 2)
Var inte rädd -virsi on Ylva Eggehornin sanoittama ja Lars Mobergin säveltämä. Kyseisestä kappaleesta on ilmeisesti kaksikin eri suomennosta: Nyt pelko pois sekä Et ole yksin. Ensimmäinen löytyy ainakin Jukka Pietilän hengellisten laulujen kokoelmasta, joka on nimetty kappaleen mukaan Nyt pelko pois. Laulu on mukana myös parissa nuottijulkaisussa. Hanna Ekola on puolestaan julkaissut levyn Et ole yksin, joka sekin sisältää nimikappaleen. Ylen äänitetietokannasta Fono.fi http://www.fono.fi/Default.aspx (> kappalehaku) löysin tiedon, että myös Helsingin evankelinen kuoro olisi äänittänyt Et ole yksin -laulun.

Nuottijulkaisut sekä Pietilän ja Ekolan levyt ovat saatavilla esimerkiksi pääkaupunkiseudun yleisistä kirjastoista. Katso http://www.helmet.fi/search~S9*fin/X > hakusana(t): ’nyt pelko pois’ tai ’et ole yksin’. Suomen yleisissä kirjastoissa majailevaa aineistoa on mahdollista saada kaukolainana Ruotsiin. Kaukolainapyynnön voit tehdä omassa lähikirjastossasi, jossa sitten tutkitaan, mistä kirjastosta levyjä tilataan.

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.