Kuinka monta vuotta kirjasto on? Kuinka monta kirjastoa on Suomessa? Kuka omistaa kirjaston? Kuka perusti kirjaston?

Kysytty
13.4.2016

Kuinka monta vuotta kirjasto on?
Kuinka monta kirjastoa on Suomessa?
Kuka omistaa kirjaston?
Kuka perusti kirjaston?

Vastaus

Vastattu
13.4.2016
Päivitetty
13.4.2016

En tiedä, tarkoitatko erityisesti jotakin tiettyä kirjastoa, mutta Helsingin kaupunginkirjasto on perustettu vuonna 1860. Kirjasto, joka oli silloin nimeltään Helsingin kansankirjasto, avattiin 7.10.1860 kello 16.00 Hallituskadun ja Fabianinkadun kulmassa. Perustajana ei ollut ketään yksittäistä ihmistä vaan Helsingfors Fruntimmersförening eli Helsingin rouvasväenyhdistys.

Helsingin kaupunginkirjaston omistaa nykyään Helsingin kaupunki, jolle kirjasto siirtyi jo vuonna 1876. Helsingin kaupunki taas on kaikkien helsinkiläisten yhteistä omaisuutta. Vaaleissa äänestetään luottamushenkilöt, jotka tekevät kaupunkia koskevia päätöksiä.

Lisää Helsingin kaupunginkirjaston historiaa löytyy osoitteesta http://www.hel.fi/www/kirjasto/fi/tietoa/Historiaa+lyhyesti/. Paljon laajemmin historiaa tarjoavat Sven Hirnin teos ”Kansankirjastosta kaupunginkirjastoksi” (Helsingin kaupunginkirjasto, 1998) ja Mikko Laakson teos ”Kansanvalistajasta kansalaisten olohuoneeksi” (Helsingin kaupunki, kaupunginkirjasto, 2010).

Monenlaisia yleisten kirjastojen tilastotietoja löytyy osoitteesta http://tilastot.kirjastot.fi. Sieltä käy esimerkiksi ilmi, että vuonna 2014 Suomessa oli 291 pääkirjastoa ja 465 sivukirjastoa sekä 34 laitoskirjastoa ja 142 kirjastoautoa.

Tieteellisten kirjastojen tilastotiedot löytyvät puolestaan osoitteesta https://yhteistilasto.lib.helsinki.fi. Sieltä käy ilmi, että tieteellisissä kirjastoissa oli vuonna 2014 yhteensä 48 hallinnollista yksikköä ja 198 toimipistettä.

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi täältä.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?