Miksi meillä on Viro vaikka eteläisessä naapurissamme on Eesti Vabariik, englanninkielessä Estonia ja Ruotsissa Estland?

Kysytty
20.1.2021

Miksi meillä on Viro vaikka eteläisessä naapurissamme on Eesti Vabariik, englanninkielessä Estonia ja Ruotsissa Estland?

Vastaus

Vastattu
20.1.2021
Päivitetty
20.1.2021

Eteläisen naapurimaamme virallinen ja vakiintunut suomenkielinen nimi on Viro tai Viron tasavalta. Saara Welinin mukaan:

Aivan pelkistetysti voidaan sanoa, että Viro-nimeä suositetaan käytettäväksi ensisijaisena suomenkielisessä puheessa ja tekstissä. Eesti taas on lähinnä naapureidemme omakielinen oman maansa nimi. Periaatteessa Viro ja Eesti ‑nimien suhde on sama kuin Ruotsin ja Sverigen tai Venäjän ja Rossijan. Tilannetta voidaan verrata myös siihen, että virolaiset käyttävät eteläisestä naapuristaan vironkielistä nimeä Läti, Läti NSV eivätkä sen omakielistä Latvija-nimeä. 

https://www.kielikello.fi/-/viro-vai-eesti

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Vertailuesimerkeistä Ruotsi on lähin. Ruotsi-nimitys perustuu johonkin vanhaan nimeen, joka on viitannut Suomen lähellä olevaan alueeseen. Samalla tavalla Viro on ollut Suomenlahden rannikolla sijaitseva lääni tai maakunta.

"Ruotsin" ja vironkielisen "Rootsin" on kerrottu olevan sukua keskiruotsalaisen Roslagen-maakunnan nimelle - tai sen vanhalle muodolle, mikä lieneekin ollut

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.