Mistä tulee sanonta epäonnistumisesta ”palasi maitojunalla kotiin”?

Kysytty
29.12.2013

Mistä tulee sanonta epäonnistumisesta ”palasi maitojunalla kotiin”?

Vastaus

Vastattu
30.12.2013
Päivitetty
7.7.2018

Maitojunalla palaamisessa on tavallisesti kyse jonkin vastentahtoisessa keskeyttämisessä. Kun joku palaa maitojunalla kotiin, häneltä on jäänyt tehtävä kesken. Ilmaus on siirtynyt yleiskieleen sotilasslangista. Sen alkuperäinen merkitys on ollut "joutua komennetuksi kesken kurssin takaisin perusyksikköönsä tai joukko-osastoonsa". Sanonta on saanut alkunsa RUK:sta, josta todistuksetta jääneet oppilaat lähetettiin joukko-osastoihinsa päättäjäispäivänä jollakin varhaisella aamujunalla.

Lähteet:
Pirkko Muikku-Werner, Jarmo Harri Jantunen, Ossi Kokko, Suurella sydämellä ihan sikana : suomen kielen kuvaileva fraasisanakirja
Antti Penttinen, Sotilasslangin sanakirja
Marjatta Vilkamaa-Viitala, Joka lähtöön (http://www.kotus.fi/?s=3578)

18 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Se maitojuna oli aamuvarhainen matkustajajuna Hamina-Inkeroinen. Junassa oli valkoinen kylmiövaunu, maitovaunu, ja siirä tämä aamuvuoro sai nimensä, joka myöhemmin rupesi symbolisoimaan epäonnistumista. Liittyy nimenomaan RUK:uun. Googlessa on kaksi kuvaa ko. junasta, josta puuttuu se valkoinen maitovaunu. Kuvat ovat siis virheellisiä.

Tuossa Saarelan kommentissa on "maitojunan ydin". Mikä on, ettei sitä ole huomioitu? Niinisalon "maitojuna" ei ole ko. käsitteen osalta keskeinen, vaan täydentävä. Asia esitetty Wikipediassa päinvastaisessa järjestyksessä kuin pitäisi: Ensin sovellus ja sitten määritelmä. Jotenkin huvittavaa ellei olisi niin säälittävää. Koulutyttömäistä!

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.