Ketkä käänsivät Tuntemattoman sotilaan englanniksi?

Kysytty
28.11.2018

Terve, kirjastonhoitaja.

Mieltäni on askarruttanut Tuntemattoman sotilaan englanninnos
vuodelta -57.
Onko tietoa henkilöistä, kuka tai ketkä ovat olleet asialla?
Julkaisijat ovat W.Collins Sons & Ltd, London.
G.P.Putnam`s Sons,New York.
Uusintapainokset vuosilta 1970-75-82-86. Itsellä v.86 painos, jossa roikkuu edelleen tökeröitä asiavirheitä. Kiitos etukäteen.

Vastaus

Vastattu
1.12.2018
Päivitetty
1.12.2018

Yrjö Varpio käsittelee asiaa Väinö Linnan teosten käännöksiä käsittelevässä tutkimuksessaan Pentinkulma ja maailma (WSOY, 1979). Varpion mukaan Tuntemattoman sotilaan suomennoksen teki alun perin Linnan ystävä Alex Matson, joka käänsi muitakin suomalaisia teoksia englanniksi. Käännöstyöstä oli sopinut englantilainen kustantaja Collins, joka ei ollut kuitenkaan tyytyväinen Matsonin käännökseen. Niinpä kustantaja muokkasi tekstiä käyttäen apuna teoksen ranskankielistä käännöstä. Veikkaisin, että siinä vaiheessa teksti on muuttunut merkittävästi.

Yhdysvaltalaisessa käännöksessä oli vielä yksi mutka matkassa. WSOY:n kustannusvirkailija Leena Karron muistikuvien mukaan sitä muokkasi tuntemattomaksi jäänyt amerikkalainen. Se työ oli lähinnä muokkaamista amerikanenglanniksi. Brittiläisen ja yhdysvaltalaisen version välillä ei ole suuria eroja, joten yhdysvaltalainen versio pohjautunee muokattuun brittiversioon.

Pohjalla siis lienee Alex Matsonin suomennos, jota kuitenkin tuntemattomiksi jääneet toimittajat ovat ilmeisen radikaalisti muokanneet. Voi olla, ettei Matson ole halunnut nimeään lopulliseen versioon, tai kustantaja on katsonut teoksen muuttuneen niin paljon, ettei häntä tarvitse mainita. Toimittajien henkilöllisyydestä ei missään lukuisista tutkimistani lähteistä kerrota mitään tarkempaa, mutta ilmeistä on, etteivät he osanneet suomea eivätkä käyttäneet työssään hyväksi alkuperäistä suomenkielistä teosta.

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi.

Kommentit

"Varpion mukaan Tuntemattoman sotilaan suomennoksen teki alun perin Linnan ystävä Alex Matson" -- suomennoksenko?

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.