"Pieni nokipoika vaan / uunin piippuun katoaa"
Jäin miettimään, miten todenmukainen tämä vanha lastenlaulu on. Laulussahan pieni nokipoika kiipeää savupiippua pitkin katolle ja ilmeisesti nuohoaa piipun matkalla. Onko lapsia käytetty nuohoojina, ja onko se tapahtunut laulun kuvailemalla tavalla?
Vastaus
Tuttu lastenlaulu Pieni nokipoika on alkuperältään kansanlaulu. Sävelmä ei ole suomalainen, vaan se on tullut meille lastentarhaliikkeen mukana muualta.
Lapsia on todellakin aikoinaan käytetty työvoimana tulisijojen piippujen puhdistamisessa. Esimerkiksi Britanniassa "nokipojat" kapusivat hormeissa nuohoojan apulaisina parin sadan vuoden ajan. Työ oli vaarallista, ahtaissa hormeissa oli kiinni juuttumisen riski. Karkea muuraus hankasi ja rikkoi ihoa. Huono hygienia ja jatkuva altistuminen noelle saattoi aiheuttaa myöhemmällä iällä karsinooma-tyyppistä syöpää. Ylös hormia pitkin hivuttauduttiin kyynärpäitä ja polvia apuna käyttäen samalla hormia puhdistaen.
Kuuden vuoden iän katsottiin olevan sopivin tehtävään. Sitä nuorempia pidettiin yleensä liian heikkoina työhön. Käytännössä ruokapalkalla raatavien lapsien olot olivat kurjia. 1700-luvun loppupuolella poikien työolosuhteisiin kiinnitettiin jo kriittistä huomiota ja joitakin rajoituksia ja parannuksia pyrittiin saamaan aikaan. Vasta 1875 parlamentissa säädetyllä lailla saatiin lapsityövoiman käyttö alalla lopullisesti estettyä.
Italiassa nokipoikia kutsuttiin nimellä "spazzacamini" ja saksankielisillä alueilla "Kaminfegerkinder". Lastenkirjallisuudessa aihetta käsittelee Liza Tetznerin romaani Die schwarzen Brüder (suom. Musta veljeskunta) Se kertoo Milanoon nuohoojamestareiden apulaisiksi joutuvien poikien tarinan.
https://yle.fi/uutiset/3-5691125
https://en.wikipedia.org/wiki/Chimney_sweep
https://en.wikipedia.org/wiki/Spazzacamini
https://owlcation.com/humanities/The-History-of-Children-at-Work-The-Po…
https://www.mychimney.com/blog/about/children-as-chimney-sweeps/
Kommentoi vastausta