Montako kirjastoa suomessa on?? Olisi mielenkiintoista tietää.

Kysytty
24.1.2011

Montako kirjastoa suomessa on?? Olisi mielenkiintoista tietää.

Vastaus

Vastattu
25.1.2011
Päivitetty
25.1.2011

Kirjastojen määrää on vaikea sanoa täsmällisesti. Suomen kirjastoverkosto koostuu yleisistä eli kunnallisista kirjastoista, yliopisto-, ammattikorkeakoulu- ja erikoiskirjastoista (tieteelliset kirjastot) sekä kouluissa ja oppilaitoksissa olevista oppilaitoskirjastoista. Lisäksi on yrityskirjastoja. Kansalliskirjasto tarjoaa sekä paikallista kirjastopalvelua että kansallisia kirjastoverkkopalveluja.

Suomessa on 336 kuntaa ja lähes yhtä monta kunnallista kirjastoa. Luku ei sisällä sivukirjastoja, kirjastoautoja eikä sairaalakirjastoja.

Yliopistokirjastoja on n. 20. Kuitenkin esim. Aalto-yliopiston kirjasto koostuu kolmesta eri kirjastosta, samoin esim. Tampereen yliopiston kirjasto. Itä-Suomen yliopiston kirjastoon kuuluu sekä Joensuussa että Kuopiossa sijaitsevat kirjastot, Helsingin yliopiston kirjastossa on useita toimipisteitä jne. Tämän vuoksi yliopistojen kirjastojen määräksi voisi sanoa ennemminkin yli 30. Yliopistoissa voi lisäksi olla laitoskirjastoja.

Ammattikorkeakoulujen kirjastoja on n. 29. Niilläkin voi olla useita toimipisteitä jopa eri paikkakunnilla. Esim. Hämeen ammattikorkeakoulun kirjasto toimii seitsemällä paikkakunnalla.

Oppilaitoskirjastoja on monissa kouluissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa eikä niidenkään lukumäärästä löydy tarkkaa tietoa.

Erikoiskirjastojen lukumäärä on myös hankalasti ilmaistavissa, sillä Suomessa on lukuisia isompia ja pienempiä erikoiskirjastoja, jotka toimivat eri hallinnonaloilla ja yksityisellä sektorilla. Opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilla erikoiskirjastojen määräksi arvioidaan n. 300.

Suomen kirjastoverkosto Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla http://www.minedu.fi/OPM/Kirjastot/kirjastoverkosto/?lang=fi

Tietoa kirjastoista Kirjastot.fi-verkkopalvelussa http://www.kirjastot.fi/fi-FI/kirjastot/

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.