Mitä tarkoittaa saada/tulla akat, kun esim. mäenlaskussa kaatuu ja suksi katkeaa?
Vastaus
Akat voi ottaa, saada tai tehdä, ja ilmeisestikin alkuun sanonta on tarkoittanut lumihankeen kellahtamista yleensä; vasta myöhemmin sen merkitys on täsmentynyt koskemaan mäenlaskussa tapahtuvaa kaatumista. Siitä en tutkimastani lähdekirjallisuudesta löytänyt viitteitä, että suksisauvan katkeaminen olisi pakollinen osa "akkoja".
Vaikka jollekulle voisi ehkä helposti tulla kiusaus nähdä asia niin, että sanonta olisi jotenkin naissukupuolta väheksyvä ja perustuisi miehiseen ajatukseen suksilla kaatumisesta "akkamaisena", todellisuudessa asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Niistä fraasi- ja idiomisanakirjoista, jotka ylipäänsä "akat" noteerasivat, havainnollisimmin sanontaa taustoittaa Sakari Virkkusen toimittama Suomalainen fraasisanakirja. Se nostaa esiin Ilmari Kiannon Ryysyrannan Joosepista kohtauksen, jossa Jooseppi tuiskahtaa suksillaan kuperkeikkaa lumihankeen. Kaatuminen selvästi hävettää Jooseppia ja hän käy selittämään: " – enhän minä akkaani hakenut, vaan kun lipsahti lakki takaraivolta". Hankeen kellahtamisella on oltava jokin syy, kuten vaikkapa leikkisä ja sopivasti tilannetta vähättelevä akan hakeminen. Sanonnan voisi hyvinkin ajatella vähitellen muuttuneen ymmärrettävästä akan hakemisesta ("olen tässä kontallani lumessa siksi, että etsin akkaani") alkuperäisen "selittävän" yhteyden kadottavaan ja siten hieman absurdilta tuntuvaan akan ottamiseen/saamiseen/tekemiseen. – Akat tehneille lohduksi mainittakoon, että niistä voi päästä eroonkin. Heikki Paunosen Stadin slangin suursanakirja Tsennaaks Stadii, bonjaaks slangii listaa akkojen yhteydessä sanonnan "ottaa akat pois": mäessä kaatunut voi aina yrittää uudelleen ja laskussa onnistumalla ottaa nolostuttavat akat pois.
"Akalla" on ollut käyttöä mönkään menneen suorituksen merkityksessä laajemminkin. Suomalainen fraasisanakirja mainitsee esimerkkinä Pentti Haanpään Karavaanin, jossa ilmauksella "mennä akaksi" tarkoitetaan epäonnistumista ylipäänsä.
Kommentit
Korttipeleissä kuningattaret ovat akkoja. Voisiko sieltä löytyä vaihtoehtoinen selitys?
Kommentoi vastausta