Mitä mahtaa olla elokuvissa mainittu root beer ja juurimehu? Siis olut ja mehu? Mistä juuresta ne on tehty? Ennen en tällaisia juomia ole huomannut.

Kysytty

Mitä mahtaa olla elokuvissa mainittu root beer ja juurimehu? Siis olut ja mehu? Mistä juuresta ne on tehty? Ennen en tällaisia juomia ole huomannut.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

"Root beer" on useista eri kasveista ja yrteistä valmistettu makeutettu hiilihapotettu juoma, jossa on käytetty ainesosana myös joidenkin kasvien juurimehua. Se on amerikkalainen, lähinnä lasten suosima virvoitusjuoma. Lisäksi on olemassa alkoholipitoisia juurioluita, joita usein myydään nimellä "root ale", koska "ale" tarkoittaa voimakasta, usein tummaa ja kitkerää olutta. On myös olemassa sellainenkin tuote kuin "root cider" eli juurisiideri. "Juurioluen" kehitti philadelphialainen apteekkari Charles Elmer Hires, joka häämatkallaan eräässä maalaistalossa vuonna 1875 keitteli sitä nuorikolleen. Mausteina hän käytti kuuttatoista eri luonnonkasvia, niiden juurta sekä marjoja (mm. sassafras-puun juuren kuorta, sarsaparillaa ja katajanmarjoja). Hän käytti juomasta nimeä "yrttitee". Kotiin palattuaan hän kehitteli reseptiä edelleen ja esitteli juomaansa paikallisilla messuilla. Hän ei aluksi myynyt juomaansa valmiina, vaan jauheena, josta juoma valmistettiin kotona. Erään ystävänsä neuvosta hän antoi juomalle nimen "root beer", joka ilmeisesti vetosi paremmin alueen hiilikaivostyöläisiin kuin "yrttitee". Vasta vuonna 1886 hän alkoi myydä juomaansa valmiiksi pullotettuna, mutta tiivistettä kotikäyttöä varten myytiin Yhdysvalloissa vuoteen 1983 saakka. Vuonna 1960 kiellettiin Yhdysvalloissa sassafras-juuren käyttö elintarvikkeissa, koska sen oli todettu aiheuttavan maksasyöpää.

Alkuperäinen "juuriolut" oli erään tiedon mukaan oikean oluen tapaan vahvasti vaahtoavaa, kun taas muunnokset "root ale" ja "root cider" olivat vähemmän vaahtoavia tai täysin vaahdottomia.

Samana vuonna, jona Hiresin pullotettua juuriolutta alettiin myydä, tuli markkinoille toinen samantapainen juoma, Dr. Pepper.

Juuriolutta ja Dr. Pepper -juomaa käytetään yleisesti myös jäätelösooda-annoksen valmistuksessa.

Jotkut suomalaiset yritykset ovat yrittäneet myydä sekä juuriolutta että Dr. Pepperiä, mutta huonolla menestyksellä. Sitä on kuitenkin satunnaisesti saatavana joissakin amerikkalaistyylisissä ravintoloissa.

Lähde: Raholan syötäviä sanoja http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/hakemist.html#V

Joskus näkee myös, että "root beer" on suomennettu inkivääriolueksi. Tällöin "root beer" sekoitetään englantilaisten ja amerikkalaisten valmistamaan "ginger ale" tai "ginger beer" -nimiseen makeaan (myös mikseriksi soveltuvaan) juomaan, joka voi olla alkoholitonta, lapsille tarkoitettua virvoitusjuomaa tai sisältää muutaman prosentin alkoholia.

Valitettavasti en ole löytänyt juurimehua koskevaa aineistoa. Juurimehu voi nähtävästi tarkoittaa minkä tahansa kasvin juuresta puristettua mehua. Kyse voi olla kääntäjän tekemästä ratkaisusta.

29 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

saako sitä juuriuutetta kaupasta mistä kyseistä juomaa voi valmistaa?

Root Beer eli juuriolut tehdään noin 20-30 eri ainesosista, jotka ovat mm. lakritsinjuuri, ja erilaiset maustesekoitukset, joten ei saa kaupasta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.