Mihin äänikirjojen kehitys on menossa lähitulevaisuudessa?

Kysytty
12.1.2018

Mihin äänikirjojen kehitys on menossa lähitulevaisuudessa? Siirtyvätkö äänikirjat verkosta kuunneltaviksi, miten kauan julkaistaan CD:llä kirjoja. Mikä on niiden formaatti, MP3? Ruvetaanko äänikirjoja kirjastossa jakamaan vaikkapa muistitikulla?
Ongelmani on selvittää, minkälaiseen laitteeseen tai palveluun pitäisi satsata, jotta voisi autossa kuunnella uusiakin äänikirjoja. Nykyinen autosoittimeni ei pysty soittamaan CD:itä, jotka ovat MP3-formaatissa.

Vastaus

Vastattu
15.1.2018
Päivitetty
15.1.2018

CD-levy on valitettavasti katoava formaatti. Niitä tehdään varmaan vielä jonkin aikaa, mutta koska digitaalinen muoto on nykyisin huomattavasti suositumpi, käynee CD:lle samoin kuin C-kasetille aikoinaan. Äänikirjojen ilmestyminen CD-muodossa tulee jatkossa entisestään vähenemään, kun taas netissä tarjonta laajenee jatkuvasti.

Digitaaliset äänikirjat toimivat niin, että voit ladata äänikirjan netissä puhelimeesi tai muuhun laitteeseesi ja kuunnella sitä sovelluksen kautta. Joissain palveluissa voit kuunnella myös suoraan netistä lataamatta mitään, mutta silloin laitteen on oltava koko ajan netissä, jolloin sinun tapauksessasi autossa kuuntelu on hieman hankalaa. Lähes kaikilla äänikirjoja tarjoavilla ja myyvillä tahoilla on oma sovellus, jonka kautta äänikirjoja kuunnellaan. Ohjeet ovat yleensä hyvät ja sovellukset helppokäyttöisiä.

Useimmat kirjastot tarjoavat jo nyt äänikirjoja netin kautta, joten tuskinpa enää otetaan käyttöön mitään uusia fyysisiä tallennusmuotoja. Käy kurkkaamassa oman kirjastosi nettisivuilta E-kirjasto tai kysy lisää kirjaston henkilökunnalta!

Myös lukemisesteisille tarkoitettu Celia-kirjasto on siirtynyt tarjoamaan äänikirjoja lähinnä Pratsam Reader -sovelluksen kautta kuunneltavaksi, CD-levyjen tarjonta on enää hyvin vähäistä.

On vaikea sanoa kuinka pitkään CD-äänikirjoja julkaistaan, mutta jos haluat pysyä uusien äänikirjojen aallonharjalla, kannattaa harkita siirtymistä digitaaliseen kuunteluun. Voit ladata puhelimeesi tai muuhun laitteeseesi äänikirjoja ja kuunnella niitä autossa sitä kautta.

 

Lisätietoja:

https://www.celia.fi/tietoa-celiasta/strategia-ja-toimintasuunnitelma/#cd-raja

https://yle.fi/uutiset/3-9439537

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Hyvin oli kysymykseen vastaaja aikaansa edellä. Nykypäivänä e-kirjat ja äänikirjat tosiaan luetaan tai kuunnellaan erilaisten sovellusten kautta. CD-äänikirjojen julkaisu on enää hyvin olematonta.

Kannattaa tutustua rohkeasti eri e-kirjapalveluihin ja valita niistä itselle sopivin.

Lisätietoja:
https://e-kirjat.fi

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.