Kuinka paljon Suomen kirjastoissa on tänä päivänä digitoitua materiaalia? Mitä on jo digitoitu: lehtiä, kirjoja?? Onko tarkoitus, että nykykirjallisuutta, siis…

Kysytty
17.1.2011

Kuinka paljon Suomen kirjastoissa on tänä päivänä digitoitua materiaalia? Mitä on jo digitoitu: lehtiä, kirjoja?? Onko tarkoitus, että nykykirjallisuutta, siis myös tekijänoikeuden alaisia teoksia, digitoidaan? Jäähän meille kuitenkin oikeatkin kirjat tulevaisuudessakin käyttöömme?

Vastaus

Vastattu
20.1.2011
Päivitetty
20.1.2011

Kansalliskirjaston kokoelmista on tähän mennessä digitoitu sanomalehtiä, aikakauslehtiä ja pienpainatteita. Tietoa Kansalliskirjaston digitoiduista aineistoista löytyy täältä:

http://digi.lib.helsinki.fi/index.html

Yleisissä kirjastoissa digitoitua aineistoa on toistaiseksi vain vähän. Kirjasto Wikin verkkostrategiassa sanotaan näin:

"Yleisten kirjastojen digitointipanos on toistaiseksi ollut vähäinen ja näkyy lähinnä paikallisesti tärkeiden kulttuuriaineistojen digitoinnissa mm. Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Lahdessa, Oulussa ja Seinäjoella. Kirjasto 10:ssä on pilottiprojektina digitoitu valikoima vanhoja levyjä, jotka ovat kuunneltavissa tai ladattavissa HelMet-kirjastojärjestelmän kautta."

http://wiki.kirjastot.fi/index.php/Verkkostrategia#Digitointi

Tekijänoikeussuojan alaisen aineiston käytöstä on aina tehtävä sopimukset ennen digitointia. Tästä aiheesta löytyy lisää tietoa Kansalliskirjaston digitointipolitiikka -julkaisusta:

http://www.kansalliskirjasto.fi/attachments/5v5daJ8e3/5smlIebLV/Files/C…

Helsingin yliopiston kirjaston Mikrokuvaus- ja konservointilaitos Mikkelissä koordinoi kansallista digitointiohjelmaa. Kirjastot.fi-sivuilla on tietoa tästä:

http://www.kirjastot.fi/fi-fi/kirjastoala/julkaisut/digitaalinen_tietop…

"Oikeat" paperikirjat säilyvät varmasti vielä pitkään, ehkä eivät kokonaan katoa lainkaan, vaikka varmasti vähenevätkin. Ehkä voimme tulevaisuudessa valita, missä muodossa haluamme kirjamme lukea.

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.