Kirjastojen aineistotietokannat ovat Internetissä, mutta ovatko siellä jo kaikki Suomen kirjastot mukana? Onko saatavissa tarkkaa tietoa, monenko kirjaston…

Kysytty
16.1.2001

Kirjastojen aineistotietokannat ovat Internetissä, mutta ovatko siellä jo kaikki Suomen kirjastot mukana? Onko saatavissa tarkkaa tietoa, monenko kirjaston kokoelmat on netissä tai edes prosentuaalinen mahdollinen määrä?

Vastaus

Vastattu
18.1.2001
Päivitetty
18.1.2001

Aivan kaikkien Suomen kirjastojen aineistotietokannat eivät ole vielä Internetin kautta haettavissa. Virallinen tavoite on Opetusministeriön tilaamassa "Koulutuksen ja tutkimuksen tietostrategia"- asiakirjassa kuvattu näin : "Koko kirjastolaitos saatetaan kiireesti tietoverkkojen palveluiden piiriin. Huolehditaan siitä, että sekä tieteellisissä että yleisissä kirjastoissa on riitttävät laitteet ja tietoliikenneyhteydet sekä tarpeellinen asiantuntemus. Erityistä huomiota kiinnitetään yleisten kirjastojen tietoverkkopalvelujen kehittämiseen ja kirjastojen kehittämiseen avoimen tietoverkon solmukohtina."

Tarkempia lukuja löydät seuraavien linkkien kautta:
*Ainakin yleisten kirjastojen aineistotietokannoista löydät tietoa Seppo Saartin opetusministeriölle valmistamasta raportista "Suomalaisten yleisten kirjastojen atk-kirjastojärjestelmät, niiden tietovarantojen verkkokäyttöisyys ja tietotekniset valmiudet". Raportin löydät netistä osoitteessa http://www.minedu.fi/opm/kulttuuri/kirjastot/saartiatkselvitys.html . (Julkaisun kyselytilastojen mukaan siis lähes 80% Suomen yleisistä kirjastoista tarjoaa mahdollisuuden oman tietokantansa selailuun netin kautta ).
Muita yleisiä kirjastoja koskevia tilastoja löytyy näinkin.:
* Kirjastolehdestä ( esim. http://www.kaapeli.fi/~fla/kirjastolehti/faktat/tilastva.html )
* Kirjastot.fi-sivuilta (esim. http://www.kirjastot.fi/showhierarchy.asp?hid=915 )
* opetusministeriön virallisista tilastoista ( http://www.kirjakaapeli.lib.hel.fi/opm-kupo/kirjastotilastot1999/ )
Tieteellisten kirjastojen tilastoja löytynee helpoimmin nettiosoitteesta http://www.lib.helsinki.fi/tilke/tilastot.html .
Ja jottemme unohtaisi oikeita kirjoja:
Omasta lähikirjastostasi voit tiedustella vuosittain julkaistavaa teosta "Kirjastot: yleisten ja tieteellisten kirjastojen toiminta". Teokseen on koottu tärkeimmät tilastotiedot sekä yleisistä että tieteellisistä kirjastoista.

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.