Mistä berliininmunkki on saanut nimensä? Miten se liittyy Berliiniin?

Kysytty
30.10.2009

Mistä berliininmunkki on saanut nimensä? Miten se liittyy Berliiniin?

Vastaus

Vastattu
4.11.2009
Päivitetty
29.1.2019

Jaakko Raholan ruokasanaston mukaan vaaleanpunaisella sokerikuorrutuksella varustetun berliininmunkin alkuperä löytyy Berliinistä. Saksaksi ja varsinkin Berliinissä se on berliner Pfannkuchen, 'berliiniläinen pannukakku' eli lyhyesti vain Berliner. Se ei välttämättä ole päällystetty sokerilasitteella, vaan voi myös olla sokeroitu kuten meillä munkit yleensä.

Lähde:
http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/m.html#munk

144 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Moro

Pöö, hyvää tietoa

alunperin munkin täytteenä suomessa on ollut omenahillo

...

moi

Se on oikeasti piispanmunkki, berliininmunkki on erilainen, mutta niinhan sitä pääkaupunkialueen ihmiset vääntää kaiken väärin.

Juuri näin, Jaska puhuu omiaan.

Hyvää tietoa maaesitelmääni ;)

Berliininmunkki vs piispanmunkki väittelyyn sen verran että piispanmunkin kannattajien kannattaa tutustua historiaan, ja hyväksyä se, että yhdellä paikkakunnalla käytetty paikallinen nimi ei ole se oikea ihan vaan siksi että sen puolesta vängätään. Ja vastaavalla tuotteella voi olla eri alueilla eri nimiä.

Molemmat nimet ovat siis oikein.

Nyt olen tutustunut historiaan ja tulin siihen tulokseen, että piispamunkki on kotoisin Baijerin alueelta, kun taas berliininmunkki näyttää enemmänkin tavalliselta sokerimunkilta.

Siinä on se ero, että berliininmunkki tarkoittaa oikeastaan vain pyöreää munkkia, jonka päällä voi olla sokeria, kuorutetta tai kaikenmaailman nonparelleja. Piispanmunkki viittaa vain tietynlaiseen pomadalla kuorutettuun munkkiin. Eli oikeastaan kiinni siitä, kuinka spesifi haluaa olla.

Turussa syntyneenä olen oppinut siten, että piispanmunkki on pitkulainen ja siinä on kermavaahtoa sisällä - toki hilloa myös. ;) Näin meidän suvussa ainakin.

Eräällä itäsuomalaisesta paikkakunnalla tuollaisia pitkulaisia kerma-/kreemi- ja hillotäytteisiä munkkeja kutsuttiin berliininmunkeiksi. Eli on paikkakunnasta kiinni.

Asun Belgiassa, ja täällä myydään berliininmunkkina (boule de Berlin) tomusokeripäällysteistä, vaniljakreemitäytteistä munkkia. Tykkään kyllä enemmän suomalaisesta versiosta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.