Otsikko
Jos osallistun esimerkiksi jossain museossa tai matkakohteessa järjestettävälle (kaikille avoimelle, Suomessa pidettävälle) opastetulle kierrokselle, saanko…

Kysytty

Jos osallistun esimerkiksi jossain museossa tai matkakohteessa järjestettävälle (kaikille avoimelle, Suomessa pidettävälle) opastetulle kierrokselle, saanko ilman lupaa nauhoittaa opastuksen eli oppaan puheen äänitallenteeksi? Entä rikonko lakia, jos lähetän tällaisen äänitteen eteenpäin ystävilleni tai jos julkaisen sen internetissä? Tiedän, että sellaisen keskustelun saa nauhoittaa, johon itse osallistuu, mutta tässä tapauksessa kyse on lähinnä oppaan monologista. Onko oppaalla (tai esim. museolla) tekijänoikeus kyseiseen puheeseen? Sehän noudattaa ainakin jonkinlaista käsikirjoitusta.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Kun opas puhuu turistijoukolle, hän julkistaa tekstinsä, johon hänellä on tekijänoikeus, jos hän on sen itse kirjoittanut. Tekijänoikeuslain 12 §:n mukaan yksityistä käyttöä varten saa valmistaa muutaman kappaleen, kun teos on julkistettu. Siten oppaan puheen äänittäminen yksityistä käyttöä varten on sallittua. Jos tällaista puhetta ei ole tarkoitettu julkiseksi, äänittäjä voi syyllistyä salakuunteluun, mutta se on jo eri juttu.

Tällaisen äänitteen lähettäminen ystävälle luetaan edelleen yksityisen käytön piiriin, mutta ei enää sen julkaisemista internetissä. Verkkolevitykseen tarvitaan oppaan lupa, jos teksti on hänen itsensä kirjoittama. Jos se on jonkun muun kirjoittama, tekijänoikeus on tekstin kirjoittajalla, jolta lupakin siis pitää saada.

Heikki Poroila 25.10.2017

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.