Yliopistosta ja ammattikorkeakoulusta oppikirjoja voi lainata kahdeksi viikoksi. Onko mahdollista myös Helmetistä lainata oppikirjoja vain kahdeksi viikoksi,…

Kysytty
20.4.2016

Hei!

Yliopistosta ja ammattikorkeakoulusta oppikirjoja voi lainata kahdeksi viikoksi. Onko mahdollista myös Helmetistä lainata oppikirjoja vain kahdeksi viikoksi, niin että enemmän lapsia voi saada niitä? Yritin lainata Pitkää matematiikkaa ja Helmetissä on 4 kirjaa joilla eräpäivä oli 30.3 mutta eivät ole palauttaneet kirjaa kirjastoon ja muut odottavat kirjaa. Myös kemiassa tapahtuu sama juttu. Kiitos!

Vastaus

Vastattu
21.4.2016
Päivitetty
21.4.2016

Helmet-kirjastoissa on kahden viikon lainoja, mutta kirjojen osalta ne ovat vain bestsellereitä eli uusia ja kovasti kysyttyjä kirjoja. Oppikirjoja ei ole ollut tapana laittaa bestsellereiksi, koska niitä ei silloin voisi varata. Oppikirjoja nimittäin usein varataan toiseen kirjastoon. Oppikirjoja ei myöskään hankita Helmet-kirjastoihin yhtä paljon kuin oppilaitoksiin.

Joskus ennen ainakin meillä Helsingissä oli kahden viikon kurssikirjalainoja, mutta niistä luovuttiin jo vuosia sitten. Luullakseni kaksi eri laina-aikaa tavallisille kirjoille koettiin liian hankalaksi. Oppikirjoja ei siis enää nykyään ole yleensä mahdollista saada kahden viikon laina-ajalla.

Kuten tuosta kirjojen palauttamattomuudesta näkyy, ei laina-ajan lyhentäminenkään saisi välttämättä lainaajia palauttamaan kirjoja ajoissa. Kurssikirjoja pidetään varmaan keskimäärin enemmän yli laina-ajan kuin muuta aineistoa, koska 20 sentin myöhästymismaksu päivältä saattaa helposti olla pienempi kustannus kuin kirjan ostaminen. Noin 60 päivän kuluttua eräpäivästä kirjat siirtyvät perintätoimiston perittäviksi, joten viimeistään silloin suurin osa myöhässä olevista oppikirjoistakin palautetaan.

Noiden kirjojen osalta ei siis auta oikein muu kuin odottaa palautusta. Järjestelmä on toki siitä mukava, että varaajalle tulee aina ensimmäinen palautuva kappale, palautettiinpa kirja missä Helmet-kirjastossa tahansa.

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.