Jatkossa varaukset pitää hakea hyllystä viimeisen noutopäivän ja tekijän nimen perusteella. Elokuvat ja tv-sarjat löytyvät siis ohjaajan nimellä? Aika…

Kysytty
10.3.2016

Hei, jatkossa varaukset pitää hakea hyllystä viimeisen noutopäivän ja tekijän nimen perusteella. Elokuvat ja tv-sarjat löytyvät siis ohjaajan nimellä? Aika hankalalta tuntuu ajatus... minua ei yhtään ole häirinnyt, vaikka nimeni näkyykin hyllyssä ja eikö siihen jonkin nimimerkinkin olisi voinut halutessaan laittaa?

Vastaus

Vastattu
10.3.2016
Päivitetty
10.3.2016

Varaushyllyn aakkostuksessa noudatetaan pitkälti samaa periaatetta, jota käytetään kirjaston kirjojen aakkostamisessa. Aakkostuksen perusteena on ns. pääsana, joka on yleensä tekijän nimi. Kuitenkin teoksissa, joissa on paljon tekijöitä, pääsana onkin teoksen nimi. Esimerkiksi elokuvissa, konsolipeleissä ja artikkelikokoelmissa tekijöitä on sen verran monta, ettei ketään heistä nosteta pääsanaksi vaan pääsanana käytetään teoksen nimeä.

Elokuvat ja tv-sarjat löytyvät siis varaushyllystä elokuvan tai sarjan nimen kohdalta niissä Helsingin kaupunginkirjaston toimipisteissä, joissa on itsepalveluvaraushyllyt. Useissa kirjastoissa elokuvat ja levyt on myös laitettu eri kohtaan varaushyllyä kuin kirjat, jotta ne erottuisivat helpommin eivätkä katoaisi kirjojen väliin.

Se, etteivät varaukset ole asiakkaan nimellä varaushyllyssä, johtuu osittain tietosuojavaltuutetun antamasta lausunnosta, jossa edellytetään, että asiakkaalta pyydetään lupa varausten laittamiseen nimellä. Tällainen lupien hankkiminen kirjallisesti olisi melkoinen työ. Toisaalta jos kaikille asiakkaille tehtäisiin nimimerkit eli aliakset, se olisi myös kova urakka. Osittain syynä on myös se, että varaushyllyissä halutaan päästää eroon asiakkaan nimen sisältävistä kuiteista, sillä niihin on kulunut vuodessa hirvittävä määrä paperia. Lisäksi työtä säästyy, kun ei tarvitse tulostaa erikseen kuittia ja laittaa sitä kirjan väliin. Tulevaisuudessa varauksia ei ehkä käsitellä edes enää yksittäin vaan kokonaisina laatikoina.

Varausjärjestelmää kehitetään koko ajan. Pian on mahdollista saada lainausautomaateista kuitti, jossa omat varauksen viimeisine noutopäivineen näkyvät. Tosin monet tarkistavat asian älypuhelimestä tai muistavat sen ulkoa. Muitakin teknisiä ratkaisuja mietitään, mutta niistä ei vielä pysty sanomaan mitään.

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Hankalaa on... Varaan yleensä kerralla haettavaksi 10-15 kirjaa, joille tulee useita viimeisiä noutopäiviä. Nyt pitäisi muistaa, että mikäs milläkin on viimeinen eräpäivä, että löytää ne kaikki...

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.