Voiko kirjastoon lahjoittaa kirjoja, ja jos voi niin miten (Helsingissä)?

Kysytty

Voiko kirjastoon lahjoittaa kirjoja, ja jos voi niin miten (Helsingissä)?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Helsingin kaupunginkirjasto ottaa mielellään vastaan kirjalahjoituksia. Kannattaa kysyä aluksi omasta lähikirjastosta olisiko heidän kokoelmissaan tarvetta lahjoitettaville kirjoille.

Kunkin kirjaston henkilökunta arvioi lahjoitukset ja päättää otetaanko lahjoitukset kokoelmiin vai ei. Lahjakirjoihin sovelletaan kirjaston yleisiä kirjavalintaperiaatteita ja lahjoitukset valikoidaan sen mukaan, millaista materiaalia kokoelmista puuttuu. Kirjasto pidättää oikeuden olla liittämättä lahjoituksia kokoelmiinsa.

4 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Voi, kun en tiennyt! Oli vanhastaan sellainen käsitys, ettei kirjasto ota kokoelmiinsa kuin "virallisia" hankintoja.
Kuolinpesästä ja omasta hyllystä olen ollut pakotettu vain hävittämään, kamalaa!, kirjoja, mutta harkiten enimmäkseen vanhoja lukuromaaneja, mutta on mennyt asiallisia painatuksiakin jo.
Oli eräällä alan ihmisellä tietoa, että Myllykoskella on joku kirjavarasto, mutta auki vain kerran vuodessa ja että sinne voisi viedä.
Ei ole autoa ja tuntuu hankalalta seurata, milloin on aukikaan.

Käynpä tästä nyt saamastani tiedosta rohkaistuneena kysymässä Malmin kirjastosta, tarvitsisivatko he joitain. Tuskin jaksan niitä sinne raahata, mutta katsotaan, miten asia luontuu.

Kiitos tieoista!

"Helsingin kaupunginkirjasto ottaa mielellään vastaan kirjalahjoituksia." -
"Voi, kun en tiennyt! Oli vanhastaan sellainen käsitys, ettei kirjasto ota kokoelmiinsa kuin "virallisia" hankintoja."

No, riippuu kirjastosta. Erään suurehkon maakuntakaupungin kirjaston verkkosivuilta ja vielä kirjastotalon palautusluukun kyltistä tuli opituksi, että lahjoituksia EI oteta vastaan. Verotus on ankarampi kuin pääkaupungissa, mutta ilmainen ei kelpaa.
Kiellosta huolimatta lahjoitin kerran teoksen, jota ei ollut hyllyssä ja jolle oli jonoa (ostin kirjan itselleni ja toisen lahjoitettavaksi). Muutaman kuukauden kuluttua tarkistin, oliko se otettu kokoelmiin. Ei ollut.
Kokeilu toisaalla: Kauniaisissa lahjoitus kelpasi.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.