Lainaako kukaan enää leffoja VHS-muodossa? Tai siis: Ottavatko kirjastot vastaan lahjoituksena toimivia VHS-elokuvia, vai onko kirjastoillakin pyrkimys tämän…

Kysytty
7.1.2013

Hei! Lainaako kukaan enää leffoja VHS-muodossa? Tai siis: Ottavatko kirjastot vastaan lahjoituksena toimivia VHS-elokuvia, vai onko kirjastoillakin pyrkimys tämän elokuvaformaatin alasajoon?

Vastaus

Vastattu
8.1.2013
Päivitetty
8.1.2013

Elokuvia lainataan VHS-muodossa vielä jonkin verran, mutta niiden kysyntä kirjastoistakin on nykyisin varsin vähäistä. HelMet-kirjastojen tietokannasta niitä näyttää tällä hetkellä kuitenkin löytyvän vielä 4685 kappaletta (joista tosin aika monet ovat joko kadonnut- tai laskutettu-tilassa). Vähäisen kysynnän vuoksi esimerkiksi täällä Pasilan kirjastossa VHS-kasetit on siirretty avohyllyistä varastoon, mutta ne ovat sieltä kyllä edelleen lainattavissa. HelMet-kirjastojen VHS-kokoelman voit tarkastaa täältä:
http://luettelo.helmet.fi/search*fin/X?SEARCH=**&searchscope=9&m=f&l=&b…

Lahjoituksina kirjastot eivät valitettavasti voi eivätkä koskaan ole voineetkaan ottaa vastaan videokasetteja, koska kaikki kirjastokäyttöön tulevat kuvatallenteet on hankittava sellaisten hankintakanavien kautta, joiden välityksellä kirjastot saavat myös maksetuiksi tarvittavat tekijänoikeusmaksut. Samasta syystä asiakas ei myöskään voi itse hankkia uutta videokasettia, DVD-levyä ym. kuvatallennetta korvatakseen kadottamansa tai turmelemansa lainakappaleen, vaan sellaiset on aina korvattava maksamalla korvaushinta. Kirjastokäyttöön hankittavat kuvatallenteet ovat em. tekijänoikeusmaksujen takia kalliimpia kuin yksityiskäyttäjille.

Mitään erityistä pyrkimystä tiettyjen tallennemuotojen alasajoon kirjastoilla ei ole, mutta kirjastojen on ensinnäkin vastattava asiakaskunnan kysyntään ja tarjottava aineistot sellaisissa muodoissa, joita asiakkaat haluavat ja tarvitsevat. Toisekseen kirjastoille ei enää vuosiin ole ollut tarjollakaan hankittavaksi uusia VHS-kasetteja, joten sitä mukaa kuin vanhat videot kuluvat käyttökelvottomiksi, kokoelmat näiltä osin pienenevät ja vähitellen loppuvat kokonaan.

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Kierrätyskärrystäkään VHS-kasetit eivät lähde liikkeelle. Ehkä ihmisillä ei enää ole em. laitteita?

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.