Tyttäremme saa nimekseen Enna Evilla. Osaatteko kertoa nimien alkuperistä mitään?
Vastaus
Enna on mahdollisesti friisiläinen nimi, lähtöisin muinaissaksalaisesta sanasta ”angul”, kärki, piikki. Suomessa nimi sai kantajia erityisesti 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Meillä sen leviämiseen on saattanut vaikuttaa samantapaisuus eräisiin muihin nimiin (esim. Henna). Lisäksi sitä voidaan pitää Ennatan (Ennatha oli Palestiinan Kesareassa 200-luvulla elänyt marttyyrineitsyt) lyhentymänä. Virossa taas on viitattu viron sanaan ”enn”, hellä, lempeä.
Lähteenä Lempiäinen, Pentti: Suuri etunimikirja, WSOY, 1999.
Evilla saattaisi olla muodostunut Eveliina-nimestä. Kustaa Vilkunan kirjassa Etunimet, Otava, 2005, kerrotaan Eveliinasta näin: Evelina on latinalainen asu muinaisgermaanin Avi-nimen hellittelymuodosta Aveline. Normannit toivat nimen Englantiin, missä se oli yleinen 1100- ja 1200-luvuilla. Englannissa muoto Evelyn on nykyisin Evelinaa yleisempi. Irlantilainen Eevan diminutiivimuoto Eveleen on usein yhdistetty Evelinaan. Englannin Evelina, Evelyn, Ranskan Eve, Eveline onkin usein selitetty Eeva-nimen johdoksiksi. Ruotsalaisella taholla on esitetty ajatus, että Evelina tulisi kelttiläisestä nimestä ”Aibhlin”, ystävällinen, herttainen.
Väestörekisterikeskuksen nimipalvelusta voi tarkistaa nimien esiintymislukumäärän eri vuosikymmeninä. http://www.vaestorekisterikeskus.fi/. Evilla-nimellä on ollut kantajia 1900-luvun alussa pari kertaa, 1980-90-luvuilla kerran ja 2000-06 neljä kertaa.
Kommentoi vastausta