Lohja

Viimeisimmät vastaukset

147 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–20.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Mikä on kappale, joka soi melkein jokaisessa jaksossa sarjassa Pietarin kapellimestari? Ei siis sarjan tunnusmusiikki Moskovan valot, vaan kapellimestarin… 27 12.1.2021 C Morea ei kovin monella ole käytössä, mutta sarjaa katsoneen kollegan mukaan kyseessä on kappale Moscow Noir Main Theme. Tämä kappale kuulemma soi usein pitkin sarjaa. Asian voi tarkistaa. Sarjan alkuperäinen nimi on Dirigenten, ja sille löytyy soundtrack Spotifysta. Sinne tarvitsee tehdä tunnukset, mutta sisältöä voi kuunnella muuten ilmaiseksi (ajoittaisia mainoksia toki luvassa musiikin soiton lomassa).  https://open.spotify.com/album/0rAtDwOzI8WgwqFVdbZPs9 Kappale löytyy myös Youtubesta: https://youtu.be/AvtO9N5S64E Sarjan tunnuskappale on tosiaan Unohtumaton ilta (Moscow Nights)
Missä Kari Hotakaisen runokirjassa on runo "Keskellä kesää tammikuussa"? Kuulin sen ohjelmassa "Tämän runon haluaisin kuulla ja muistin sen selvästi, mutta en… 45 10.1.2021 Runo löytyy Kari Hotakaisen kirjasta Hot (1987, WSOY).
Muovitin pojan saaman mustakantisen, nidotun, ulkomailta tilatun ja kovasti odotetun kirjan Pelloplastin kontaktimuovirullan lopulla, jossa oli kaksi taitetta… 69 4.1.2021 Keskustelimme asiasta kirjastossa ja paljon muovittavat olivat sitä mieltä, että jos muovissa on jo alussa ollut loppuvekkejä eli rullan lopussa joskus olevia vekkejä, ei asialle voi paljoakaan enää tehdä. Optimistisin virkailija tosin totesi, että vekit painuvat jonkin verran käytössä.
Lapsena 50-luvulla yksi lempikirjoistani oli nimeltään Päivikin satu. Kirjailijaa en muista, enkä oikein tarinan tapahtumiakaan. Muistikuvissani on järven… 32 4.1.2021 Päivikin satu on vuodelta 1918 ja sen on kirjoittanut Aili Somersalo. Kirjasta on otettu useita painoksia ja sitä on saatavissa useissa kirjastoissa, myös Kirkkonummen kirjastosta. Suosittelen sinulle myös Päivikin sadun rinnakkaisteosta, niin ikään Somersalon kirjoittamaa Mestaritontun seikkailuja, jossa myös puhutaan Päivikistä... Mestaritonttu oli minun mielikirjojani lapsena.
Tämän intiaanien ja luonnonläheinen runo kertoo kuinka vuoret ovat veljiäni tyyliin. Luin sen jostain Helsingissä -70- luvun lopulla. En jaksa muistaa minkä… 26 22.12.2020 Tarkoitatko intiaanipäällikkö Seattlen (Sealth/Seathl) puhetta Valkoiselle miehelle 1854, vastausta USA:n vaatimukseen liittää intiaanien maat määräysvaltaansa? Vastauksesta on esitetty useita versioita ja osaa on väitetty väärennykseksikin. Yleiseen tietouteen tämä puhe tuli 1970-luvulla. Teksti löytyy netissä useissa kohdin ja hiukan erilaisena. Painettuna se löytyy ainakin Hiltunen, Juha: Päällikkö Seattle, hänen aikansa ja puheensa (1992) sekä YK-tiedotteessa 2/1991. Päällikkö Seattle oli Suquamish- ja Duwamish-intiaaniheimojen päällikkö.
Kuka voisi alkaa suomentamaan mustan tikarin veljeskuntaa ja sen alasarjoja, harmittaa että hyvä sarja jäi kesken 35 16.12.2020 Tätä kannattaa kysyä J.R. Wardin suomalaiselta kustantajalta. Basam Books, yleinen asiakaspalvelu asiakaspalvelu@basambooks.fi
Monta vegaania maailmassa on? 53 15.12.2020 Tarkkaa vastausta kysymykseen ei voi antaa. Missään maassa tuskin kirjataan asukkaiden ravintotottumuksia systemaattisesti eikä vegaaniksi tarvitse julkisesti julistautua ja tulla tilastoiduksi. Lisäksi vegaaneja on monta lajia ja usein myös vegetaristit lasketaan vegaaneiksi. Täsmällisiä tilastoja ei siis ole. Suomalaisista arvellaan yhden prosentin olevan vegaaneja. (MTV3, uutiset). Yleisesti arvellaan määrän kasvavan, koska vegaanius on nykyisin trendikästä. Maailmalla vegaanien määrästä on erilaisia tietoja. Usein vegaanien määrä ilmoitetaan oleva 1-2 prosenttia väestöstä. Maailman väestön määrän arvellaan olevan noin 7.8 biljoonaa, jolloin vegaaneja olisi noin 78 miljoonaa. Eri nettitiedot kuitenkin vaihtelevat reippaasti.    
Luin muutama vuosi sitten romaanin joka kertoi Irlantiin tai Skotlantiin muuttavasta naisesta. Naapurissa asui muistaakseni punatukkainen isokokoinen macho… 45 26.10.2020 Voisiko kysymyksessä olla Agnès Martin-Lugandin kirja Onnelliset ihmiset lukevat ja juovat kahvia 2018). Siinä miehensä ja lapsensa menettänyt Diane lähtee pieneen kylään Irlantiin selvittämään ajatuksiaan. Hänen naapurinaan asuu isokokoinen Edward, jonka kanssa näyttäisi viriävän romanssi, kaikesta huolimatta. Diane kuitenkin palaa Pariisiin ja kahvilaansa, jonka nimi on tuo Onnelliset ihmiset lukevat ja juovat kahvia. Jatko-osa tähän on nimeltään Huolet pois, elämä on helppoa (2019).
Etsin nuortenromaania, jonka luin 1980-luvulla. Kertoja tai päähenkilö on muistaakseni puolalainen tyttö, jolla on sodan aikaan ollut suhde saksalaisen pojan… 46 20.8.2020 Kyseessä voisi olla saksalaisen Irina Korschunow kirja Se oli Jan ( Er hieß Jan 1979). Siinä nuori päähenkilötyttö (jonka nimen minäkin olen unohtanut, koska kertoo minä-muodossa) rakastuu sodan aikana Janiin, mutta häntä kohdellaan viholliseen rakastumisen takia huorana, tukka ajellaan ja hänet laitetaan vankilaan. Pommitusyönä hän pakenee ja pelastautuu maataloon, jossa saa asua piilossa, koska hän on vanhan emännän toivomuksesta ollut suhteissa sotaan lähtevään perheen poikaan. Janista hän ei enää kuule.
Onko niin, että Leevi and the Leavingsin kappaleessa "Laura Jenna Ellinoora Alexandra Camilla Jurvanen" tytön biologinen isä on alakerran Rami? 177 18.8.2020 Tähän kysymykseen on vastattu jo aikaisemmin (20.7.2020) . Vastannut kollega toteaa, että sanoitus tosiaan vihjaa syrjähyppyyn alakerran Ramin kanssa. Laulussahan ei suoraan sanota kuka on apsen isä, mutta itsekin yhdyn siihen, että vihje on melko selvä.
Mistä pataruoasta on väännös sana spurgundinpata? 76 14.4.2020 Väännös on varsin todennäköisesti Ranskasta kotoisin olevasta burgundinpadasta. Burgundinpata on lihaisa punaviinipohjainen pataruoka, jossa on naudanlihaa, sipulia, porkkanaa, pekonia, herkkusieniä ja timjamia. Äänteellisestihän burgundin on lähellä väännösversiota spurgundin, etenkin kun suomen kielessä b on varsin heikkoasteinen puhekielessä. Lisäksi padassa on punaviiniä, mikä sekin on saattanut aiheuttaa mielleyhtymän spurguihin, viinavitsithän ovat aina naurattaneet suomalaisia.
Kuoliko ennen Bruce Lee vai Reino Tolvanen? 49 6.4.2020 Nettitietojen mukaan Reino Tolvanen kuoli 20.7.1973 ja Bruce Lee 21.11.1974.    
Etsin lasten- tai nuortenkirjaa, joka on varmaan peräisin 1980-l tai ehkä aikaisemmalta ajalta. Kirjassa lapset matkustavat bussilla, joka on muutettu… 120 4.1.2020 Teos on Kerttu Juvan Seikkaileva leikkimökki (1956). Siinä Hiittisten kolme lasta lähtevät leikkimökiksi muutetulla linja-autolla, Pelitoosalla, etsimään isäänsä, jotta velat saadaan ajoissa maksettua. Isä löytyykin, ja kaikki muuttuu hyväksi.
Huomasin, että kirjaston internet yhteyden tarjonta tapahtuu vain langattomasti. Minulla on pieni kannettava jossa vain langallinen verkkokortti. Onko… 66 3.12.2019 Lohjan kaupunginkirjastossa ei voi kytkeä kirjaston koneisiin mitään ulkopuolista. Lisäksi verkko ei toimisi, kun kytkettynä olisi vieras tunnus.
Mikä tarina oli jalnakirjojen viuluniekan mökillä? 94 29.11.2019 Kanadalaisen Mazo de la Rochen (1879-1961) Jalna-sarja kertoo Whiteoakin suvun vaiheista noin vuodesta 1854 vuoteen 1954. Adeline ja Philip Whiteoak muuttavat sarjan alussa Kanadaan ja ostavat sieltä suuren maatilan. Jo ensimmäisessä kirjassa mainitaan Viuluniekan mökki, joka sijaitsee Whiteoakien ostamalla maalla. Nimetön viuluniekka on paikallinen soittaja, jonka Whiteoakit antavat jäädä asumaan mökkiinsä. Adeline sanoo, että viuluniekka voisi soittaa heidänkin  juhlissaan, mutta naapuri toteaa, että Whiteoakien tasoisissa juhlissa viuluniekka ei voi soittaa, hän kuuluu rahvaan juhliin. Myöhemmissä kirjoissa Viuluniekka mainitaan kerrottaessa suvun ja maatilan historiaa. Adelinen vanhin poika, Nick-setä, oli lapsena ollut äitinsä mukana...
Kuka sanoitti merja rantamäen biisin jossain? 121 7.10.2019 Merja Rantamäen laulu Jossain (1977) on alkuperäiseltä nimeltään Det gör detsamma, tekijöinä Bert Österlund ja Rosemarie Gröning. Suomalaiset sanat ovat Juha Vainion, http://www.fono.fi/KappaleenTiedot.aspx?kappale=se+on+jossain&ID=7ed133… ja https://kansalliskirjasto.finna.fi/kansalliskirjastofikka/Record/fikka…
Mistä löytyy sanat four catsin kappaleeseen kaikki muuttuu? 75 22.8.2019 Four Catsin esittämään kappaleeseen Kaikki muuttuu (You can have her, suom. Kari Tuomisaari) ei näytä löytyvän painettuja sanoja. Myöskään netistä ei ole apua. Four Catsin artikulointi on kuitenkin selvää, joten netistä voisi saada tekstit itse poimimalla lauluesityksestä.  
Kuka Suomen presidenttien puolisoista kuoli ensimmäisenä? 84 22.7.2019 Jos lasketaan presidentin puolisoksi henkilö, joka on ollut presidentin kanssa avioliitossa tämän ollessa presidenttinä, ensimmäisenä on kuollut Ellen Ståhlberg, o.s. Elfving 21.7. 1950. J.K. Ståhlberg oli presidenttinä vuosina 1919-1925 ja avioitui Ellenin kanssa 1920. Jos presidentin puolisoksi katsotaan henkilö, joka on ollut naimisissa ennen tai jälkeen sen, kun puoliso on toiminut presidenttinä, ensimmäisenä on kuollut Ståhlbergin ensimmäinen vaimo Hedvig.     
Missä Pentti Saaritsan runossa (tai käännöksessä) on ilmaisu "...ja tätäkään huolta en antaisi vieraisiin käsiin...." 72 7.7.2019 "Minun rakkaat huoleni, yhtäkään teistä / en luovuttaisi vieraisiin käsiin." Tämä nimeämätön runo alkaa "Sinä aamuna kun heräsin / orkestraalisessa epävireessä"  ja päättyy kysyttyihin sanoihin. Runo löytyy Pentti Saaritsankokoelmasta Tritonus (Kirjayhtymä 1976).
Miksi V.A Koskenniemi toivoo runon "siell' on kauan jo kukkineet omenapuut" lopussa että talvi tulee? Hän kertoo että kaipaa jonnekin missä on kesä, mutta… 116 5.6.2019 Runojen tulkinta on aina enemmän tai vähemmän lukijan varassa ja siten jokaisen lukijan oma tulkinta on se ainoa oikea tulkinta. Koska ei ole yleisesti tiedossa onko Koskenniemi liittänyt tähän runoon jotain symboliikkaa, runoa voidaan tarkastella lähilukutekniikalla, puhtaasti runona ja sen sisältönä. Kertoja selkeästi kaihoaa kesää jossain hänelle tutussa maisemassa, "siell'". Koska hän itse "käy katuja" ja huone "käynyt on ahtahaks", niin todennäköisesti kyseessä on maalta kaupunkiin muuttanut henkilö, joka kaipaa kotimaisemiin. Kesä kaupungissa voi olla ahdistava, jos on tottunut avaraan ja kukkivaan maalaismaisemaan eikä sitä voi olla näkemässä. On tyydyttävä pieniin kaupunki-istutuksiin ja puistonpalaan. Niinpä kertoja toivoo syksyn...