Lohja

Viimeisimmät vastaukset

153 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–20.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Mikä on se tyynyliinaa tarkoittava sana,joka on mielestäni vaarna,mutta ilmeisesti olen väärässä.Olisiko teillä tietoa mikä se sana oikeasti on? 83 14.3.2021 Vaarna tuo termi ei ole, koska sillä tarkoitetaan mm. puutappia tai pulttia ym. jos nettilähteisiin on luottaminen.. Tyynyliinalle löytyy eri murteissa omia nimityksiä, mutta olisikohan kyseessä termi    vaaru. Tämä sana löytyy meänkielen sanakirjasta: http://meankielensanakirja.com/fi/?search=vaaru&la=me Myös sanaristikkojen aarreaitasta,  Ratkojat.fi-sivulta, https://www.ratkojat.fi/hae?s=Vaaru&solutions_only=0 löytyy sana vaaru tarkoittaen mm. tyynyliinaa. Meänkieli vaaru Ruotti örngott  Suomi tyynynpäällinen Sanaluokka substantiivi Paikkaja Rovaniemi Kemi, Simo Lähe Jukka Korva Kirjottanu: Paloheimo, Räsänen
Minkä mukaan Lohjalla on nimetty Vellamon- , Kammin- sekä Multapäänkadut? 26 8.3.2021 Pyysimme apua vastaamiseen kotiseutututkija Torsti Saloselta, joka on koonnut tietoa Lohjan kadunnimistä ja pitänyt näistä useita esitelmiä. Hän antoi luvan kertoa nimensä lähdetietona. Tässä hänen vastauksensa: "Vellamonkatu kuuluu Lohjan keskustan siihen kadunnimistöön, johon on saatu aihe kalevalaisesta mytologiasta. Vellamo on muinaissuomalainen veden emäntä, Ahdin puoliso. Samaa nimiryhmää ovat esimerkiksi Pellervonkatu, Nyyrikinkatu ja Tapionkatu. Nimet annettiin 1920-1930-luvun vaihteessa suomalaiskansallisromanttisessa hengessä. Multapäänkatu kuuluu kadunnimiin, joihin on otettu aihe Lohjanjärven maantieteestä. Multapää on saari Liessaaren ja Ojamon välissä. Samaa nimiryhmää ovat esimerkiksi Liessaarenkatu, Immonkatu ja jo...
Mihin Tuija Halonen on haudattu? 64 10.2.2021 Tuija Halosen hautapaikka ei valitettavasti selvinnyt. Olimme yhteydessä mm. Helsingin seurakuntaan ja kokeilimme hautahaku.fi palvelua sekä selasimme muualta saatavaa tietoa. Varmaahan ei ole edes onko hänet haudattu Helsinkiin. Ikävä kyllä hautapaikka pysyi arvoituksena.
Olen jo kauan yrittänyt jäljittää netistä kappaletta, josta en muista kuin muutaman rivin. Muistelen, että sen olisi laulanut Eino Grön, mutta varma en voi… 38 5.2.2021 Tämä on Kaj Chydeniuksen P. Mustapään runoon säveltämä tango Kyläkahvilan edessä. Eino Grön on laulanut tämän mm. Yleiradion äänitteenä ja Scandian levyllä Bandoneon 1987. Lisäksi Kyläkahvilan edessä on levyttänyt ainakin Reijo Taipale 1986 , Olavi Nyrhiä 1999 ja uusimpana Tuukka Leppänen 2011. Myös YouTubesta löytyy monta versiota.
Etsin kovasti yhtä lapsuuteni lempikirjoista. Kyseessä oli lasten historiallinen romaani, joka sijoittui noin 1800-luvulle. Päähenkilön nimi taisi olla… 61 5.2.2021 Kyseessä on Elina Aron kirja Ystävämme Karoliina (1955, Valistus). Siinä kerrotaan kirvesmiehen tyttärestä Karoliinasta, köyhästä Emiliasta, joka haluaa tanssijaksi, ja sahan kartanon Hildurista. Karoliinalla on vaikea niveltulehdus, joka vaikeuttaa kävelemistä. Sen takia hän tosin pääsee kouluun ja asumaan täti Saldeenin hospitsiin. Koulussa hän ystävystyy rikkaan Hildurin kanssa, vaikka kotipaikkakunnalla he eivät ole tunteneet toisiaan. Kirja kertoo koulunkäynnistä, ystävyydestä, pienistä tapahtumista ja suurista tapahtumista tyttöjen elämässä. Kirjasta on tullut vuonna 1978 uusi painos. Jos oikein muistan ensimmäisen painoksen alkua, Karoliinan tyttären mietelmiä, niin jotain käsitöissä oli modernisoitu. Puhuttiinkohan uudessa...
Luin vähän aikaa sitten kepeän historiallisen kotimaisen kirjoittajan romaanin, joka sijoittui Ruotsi - Suomen historiaan. Seuraneiti oli kaiketi päähenkilö,… 42 25.1.2021 Kysymyksessä voisi olla Sara Medbergin kirja Kamarineitsyt, jossa kerrotaan kolmen eri naisen elämästä. Kirjaan sisältyy paljon seikkailuja ja rakkautta. Pitsinompelija Emmy salaa menneisyyttään, mutta on ylhäistä ranskalaista sukujuurta ja todistaakseen sen mm. yrittää varastaa kuninkaanlinnasta jalokivikorun. Ompelija Charlotta on veloissa ja melkein joutuu miehen raiskaamaksi pimeällä kujalla, mutta ylhäissyntyinen herra pelastaa hänet ja palkkaa villin siskonsa Nellin kamarineitsyeksi. Rakkautta pyöritellään sinne tänne, mutta viimein kaikki salaisuudet paljastuvat ja kukin saa omansa. Sara Medberg tekee väitöskirjaa nuorten naisten elämästä ja tyttöjen kasvatuksesta 1700-1800-luvuilla ja käsittelee samoja aiheita myös...
Mikä on kappale, joka soi melkein jokaisessa jaksossa sarjassa Pietarin kapellimestari? Ei siis sarjan tunnusmusiikki Moskovan valot, vaan kapellimestarin… 241 12.1.2021 C Morea ei kovin monella ole käytössä, mutta sarjaa katsoneen kollegan mukaan kyseessä on kappale Moscow Noir Main Theme. Tämä kappale kuulemma soi usein pitkin sarjaa. Asian voi tarkistaa. Sarjan alkuperäinen nimi on Dirigenten, ja sille löytyy soundtrack Spotifysta. Sinne tarvitsee tehdä tunnukset, mutta sisältöä voi kuunnella muuten ilmaiseksi (ajoittaisia mainoksia toki luvassa musiikin soiton lomassa).  https://open.spotify.com/album/0rAtDwOzI8WgwqFVdbZPs9 Kappale löytyy myös Youtubesta: https://youtu.be/AvtO9N5S64E Sarjan tunnuskappale on tosiaan Unohtumaton ilta (Moscow Nights)
Missä Kari Hotakaisen runokirjassa on runo "Keskellä kesää tammikuussa"? Kuulin sen ohjelmassa "Tämän runon haluaisin kuulla ja muistin sen selvästi, mutta en… 56 10.1.2021 Runo löytyy Kari Hotakaisen kirjasta Hot (1987, WSOY).
Muovitin pojan saaman mustakantisen, nidotun, ulkomailta tilatun ja kovasti odotetun kirjan Pelloplastin kontaktimuovirullan lopulla, jossa oli kaksi taitetta… 73 4.1.2021 Keskustelimme asiasta kirjastossa ja paljon muovittavat olivat sitä mieltä, että jos muovissa on jo alussa ollut loppuvekkejä eli rullan lopussa joskus olevia vekkejä, ei asialle voi paljoakaan enää tehdä. Optimistisin virkailija tosin totesi, että vekit painuvat jonkin verran käytössä.
Lapsena 50-luvulla yksi lempikirjoistani oli nimeltään Päivikin satu. Kirjailijaa en muista, enkä oikein tarinan tapahtumiakaan. Muistikuvissani on järven… 38 4.1.2021 Päivikin satu on vuodelta 1918 ja sen on kirjoittanut Aili Somersalo. Kirjasta on otettu useita painoksia ja sitä on saatavissa useissa kirjastoissa, myös Kirkkonummen kirjastosta. Suosittelen sinulle myös Päivikin sadun rinnakkaisteosta, niin ikään Somersalon kirjoittamaa Mestaritontun seikkailuja, jossa myös puhutaan Päivikistä... Mestaritonttu oli minun mielikirjojani lapsena.
Tämän intiaanien ja luonnonläheinen runo kertoo kuinka vuoret ovat veljiäni tyyliin. Luin sen jostain Helsingissä -70- luvun lopulla. En jaksa muistaa minkä… 30 22.12.2020 Tarkoitatko intiaanipäällikkö Seattlen (Sealth/Seathl) puhetta Valkoiselle miehelle 1854, vastausta USA:n vaatimukseen liittää intiaanien maat määräysvaltaansa? Vastauksesta on esitetty useita versioita ja osaa on väitetty väärennykseksikin. Yleiseen tietouteen tämä puhe tuli 1970-luvulla. Teksti löytyy netissä useissa kohdin ja hiukan erilaisena. Painettuna se löytyy ainakin Hiltunen, Juha: Päällikkö Seattle, hänen aikansa ja puheensa (1992) sekä YK-tiedotteessa 2/1991. Päällikkö Seattle oli Suquamish- ja Duwamish-intiaaniheimojen päällikkö.
Kuka voisi alkaa suomentamaan mustan tikarin veljeskuntaa ja sen alasarjoja, harmittaa että hyvä sarja jäi kesken 38 16.12.2020 Tätä kannattaa kysyä J.R. Wardin suomalaiselta kustantajalta. Basam Books, yleinen asiakaspalvelu asiakaspalvelu@basambooks.fi
Monta vegaania maailmassa on? 70 15.12.2020 Tarkkaa vastausta kysymykseen ei voi antaa. Missään maassa tuskin kirjataan asukkaiden ravintotottumuksia systemaattisesti eikä vegaaniksi tarvitse julkisesti julistautua ja tulla tilastoiduksi. Lisäksi vegaaneja on monta lajia ja usein myös vegetaristit lasketaan vegaaneiksi. Täsmällisiä tilastoja ei siis ole. Suomalaisista arvellaan yhden prosentin olevan vegaaneja. (MTV3, uutiset). Yleisesti arvellaan määrän kasvavan, koska vegaanius on nykyisin trendikästä. Maailmalla vegaanien määrästä on erilaisia tietoja. Usein vegaanien määrä ilmoitetaan oleva 1-2 prosenttia väestöstä. Maailman väestön määrän arvellaan olevan noin 7.8 biljoonaa, jolloin vegaaneja olisi noin 78 miljoonaa. Eri nettitiedot kuitenkin vaihtelevat reippaasti.    
Luin muutama vuosi sitten romaanin joka kertoi Irlantiin tai Skotlantiin muuttavasta naisesta. Naapurissa asui muistaakseni punatukkainen isokokoinen macho… 50 26.10.2020 Voisiko kysymyksessä olla Agnès Martin-Lugandin kirja Onnelliset ihmiset lukevat ja juovat kahvia 2018). Siinä miehensä ja lapsensa menettänyt Diane lähtee pieneen kylään Irlantiin selvittämään ajatuksiaan. Hänen naapurinaan asuu isokokoinen Edward, jonka kanssa näyttäisi viriävän romanssi, kaikesta huolimatta. Diane kuitenkin palaa Pariisiin ja kahvilaansa, jonka nimi on tuo Onnelliset ihmiset lukevat ja juovat kahvia. Jatko-osa tähän on nimeltään Huolet pois, elämä on helppoa (2019).
Etsin nuortenromaania, jonka luin 1980-luvulla. Kertoja tai päähenkilö on muistaakseni puolalainen tyttö, jolla on sodan aikaan ollut suhde saksalaisen pojan… 48 20.8.2020 Kyseessä voisi olla saksalaisen Irina Korschunow kirja Se oli Jan ( Er hieß Jan 1979). Siinä nuori päähenkilötyttö (jonka nimen minäkin olen unohtanut, koska kertoo minä-muodossa) rakastuu sodan aikana Janiin, mutta häntä kohdellaan viholliseen rakastumisen takia huorana, tukka ajellaan ja hänet laitetaan vankilaan. Pommitusyönä hän pakenee ja pelastautuu maataloon, jossa saa asua piilossa, koska hän on vanhan emännän toivomuksesta ollut suhteissa sotaan lähtevään perheen poikaan. Janista hän ei enää kuule.
Onko niin, että Leevi and the Leavingsin kappaleessa "Laura Jenna Ellinoora Alexandra Camilla Jurvanen" tytön biologinen isä on alakerran Rami? 301 18.8.2020 Tähän kysymykseen on vastattu jo aikaisemmin (20.7.2020) . Vastannut kollega toteaa, että sanoitus tosiaan vihjaa syrjähyppyyn alakerran Ramin kanssa. Laulussahan ei suoraan sanota kuka on apsen isä, mutta itsekin yhdyn siihen, että vihje on melko selvä.
Mistä pataruoasta on väännös sana spurgundinpata? 88 14.4.2020 Väännös on varsin todennäköisesti Ranskasta kotoisin olevasta burgundinpadasta. Burgundinpata on lihaisa punaviinipohjainen pataruoka, jossa on naudanlihaa, sipulia, porkkanaa, pekonia, herkkusieniä ja timjamia. Äänteellisestihän burgundin on lähellä väännösversiota spurgundin, etenkin kun suomen kielessä b on varsin heikkoasteinen puhekielessä. Lisäksi padassa on punaviiniä, mikä sekin on saattanut aiheuttaa mielleyhtymän spurguihin, viinavitsithän ovat aina naurattaneet suomalaisia.
Kuoliko ennen Bruce Lee vai Reino Tolvanen? 54 6.4.2020 Nettitietojen mukaan Reino Tolvanen kuoli 20.7.1973 ja Bruce Lee 21.11.1974.    
Etsin lasten- tai nuortenkirjaa, joka on varmaan peräisin 1980-l tai ehkä aikaisemmalta ajalta. Kirjassa lapset matkustavat bussilla, joka on muutettu… 122 4.1.2020 Teos on Kerttu Juvan Seikkaileva leikkimökki (1956). Siinä Hiittisten kolme lasta lähtevät leikkimökiksi muutetulla linja-autolla, Pelitoosalla, etsimään isäänsä, jotta velat saadaan ajoissa maksettua. Isä löytyykin, ja kaikki muuttuu hyväksi.
Huomasin, että kirjaston internet yhteyden tarjonta tapahtuu vain langattomasti. Minulla on pieni kannettava jossa vain langallinen verkkokortti. Onko… 67 3.12.2019 Lohjan kaupunginkirjastossa ei voi kytkeä kirjaston koneisiin mitään ulkopuolista. Lisäksi verkko ei toimisi, kun kytkettynä olisi vieras tunnus.