Terve Vostok-tutkimusasema Australian antarktisella territoriolla on lienee maailman kylmin paikka. Alhaisin siellä mitattu lämpötila on ollut -89.2-Celsius…

Kysytty
31.1.2010

Terve

Vostok-tutkimusasema Australian antarktisella territoriolla on lienee maailman kylmin paikka. Alhaisin siellä mitattu lämpötila on ollut -89.2-Celsius-astetta.

Hiilidioksidi härmistyy eli muuttuu kaasusta suoraan kiinteään olomuotoon -79-asteen tietätimillä. Ihmisen uloshengitysilma sisältää käsitykseni mukaan paljon hiilidioksiidia.

Rupesi vaan askarruttamaan, että rupeaako suusta tulemaan jääpuikkoja höyryn sijasta, jos kovemmilla pakkasilla tuolla Vostokin tietämillä sattuisin hengailemaan.

Vastaus

Vastattu
3.2.2010
Päivitetty
3.2.2010

Ihmisen uloshengitysilman lämpötila on sen verran korkea, että sen sisältämä hiilidioksidi ei varmaankaan härmisty aivan heti eli suusta ei tule jääpuikkoja.
Hiilidioksidin käyttäytyminen riippuu sekä lämpötilasta että ilmanpaineesta. Kysymys on sen verran monimutkainen, että sitä kannattaisi kysyä kemian alan asiantuntijoilta suoraan esimerkiksi Helsingin yliopiston kemian laitoksen Kysy kemiasta -palvelusta: http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/palvelut/kysykemiasta/kysy.htm .

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.