Miten sauvalude tulee toimeen -eli lähinnä hengittää- jään alla. Toimiiko se samoin kuin vesihämähäkki joka muodosta ilmakuplan ja sen jälkeen "Ilmakupla saa…

Kysytty
10.3.2017

Miten sauvalude tulee toimeen -eli lähinnä hengittää- jään alla.
Toimiiko se samoin kuin vesihämähäkki joka muodosta ilmakuplan ja sen jälkeen
"Ilmakupla saa lisäksi jatkuvaa täydennystä diffuusion avulla veteen liuenneen ja vesikasvien tuottaman hapen vapautuessa kuplaan."
(Wikipedia)

Vastaus

Vastattu
13.3.2017
Päivitetty
16.3.2017

Tarkkaa tietoa sauvaluteen eli Ranatra lineariksen hengittämisestä jään alla ei valitettevasti löytynyt. Ranatra lineariksen amerikkalaista sukulaislajia Ranatra fuscaa käsittelevän vanhan englanninkielisen opinnäytteen Plant, Jean. (1916). A Contribution to the Life History of the Water Scorpion (Ranatra fusca, Pal. B.). Retrieved from the University of Minnesota Digital Conservancy http://conservancy.umn.edu/bitstream/handle/11299/179298/una-theses-033… sivuilla 5-6 kerrotaan, että kyseinen vesilude (joka ulkomuodoltaan muistuttaa suuresti eurooppalaista sukulaistaan) kerää siipiensä alle ilmavaraston ja hengittää sen avulla käyden täydentämässä sitä pinnalla. Amerikkalaisten yliopistojen Ask an Expert -asiantuntijapalvelu oletti, että sauvaluteella on selviytymiskeinona kylmässä laskea aineenvaihdunnan tasoa niin, että happea tarvitaan vähemmän, jolloin yksi suuri ilmavarasto saattaisi riittää pitkäksi aikaa. https://ask.extension.org/questions/388504 Hyönteistietoa sisältävän sivuston Bumblebee.org http://www.bumblebee.org/invertebrates/HemipteraWaterBugs2.htm
ylläpitäjä puolestaan arveli, että sauvaluteen elinympäristössä eli matalissa, runsaskasvustoisissa lammissa ei olisi pulaa luonnon ilmakuplista hyvin kylmän jään alla kun taas jään ollessa ohutta siellä olisi pieniä avoveden aukkoja esimerkiksi kasvien varsien ympärillä. Hänkin huomautti hyönteisten tarvitsevan kylmässä vedessä huomattavasti vähemmän ilmaa.
Vesihyönteisten hengittämisestä ja hapenottotavoista on tietoa esim. Riikka Savolan gradussa Vesihyönteisten esiintymiseen vaikuttavat tekijät Tenojoen subarktisissa puroissa (Oulun yliopisto, 2015) http://jultika.oulu.fi/files/nbnfioulu-201601201069.pdf ja seuraavalla Pohjois-Carolinan yliopiston nettisivulla https://genent.cals.ncsu.edu/bug-bytes/aquatic-respiration/

3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.