Joensuu

Viimeisimmät vastaukset

656 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–20.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Kuinka kuuluu Paul Celanin runon Todesfuge (Kuolemanfuuga) suomennos? 15 8.4.2021 Hei, Suomennos löytyy Maailman runosydän -teoksesta s. 700701 (koonneet Hannu Tarmio ja Janne Tarmio, WSOY, 1988. Runo on aika pitkä, joten en kirjoita sitä tähän vastaukseen. Teos löytynee kaikista suuremmista kirjastoista.
Kaipaan Mikko J Tolan runoa Minua ei muista tuulikaan. En ole löytänyt teosta kaupasta enkä kirjastosta. Muistelen joskus kuitenkin lukeneeni sen! 21 8.4.2021 Hei, Mikko J. Tolan omakustannekokoelma Minua ei muista tuulikaan : insurrealistisia runoja on ilmestynyt vuonna 1988. Kirjaa on saatavissa ainakin kaukolainaksi Joensuun pääkirjastosta.
Kalevalassa Ainon äiti sanoo: "Sio nyt silkit silmillesi." Mitä tämä tarkoittaa? 33 6.4.2021 Tällä tarkoitetaan silkkikankaista otsa- tai hiusnauhaa, jonka avulla Ainon äiti kehottaa tytärtään koristautumaan. Tieto löytyy Raimo Jussillan teoksesta Kalevalan sanakirja (2009, Otava).
Olisiko ohjetta, miten printteri Canon MG2550 korjautuu? Vempele ei lähde raksuttamaan käynnistysnappulasta painettua, vähän vain nykyttää. Saako laitteen… 49 26.3.2021 Laitteen käyttöohje ja tietoa vianmäärityksestä löytyy valmistajan sivuilta: https://www.canon.fi/support/consumer_products/products/fax__multifunct… Jos tieto ei löydy täältä, kannattaa ottaa yhteyttä Canonin tekniseen tukeen. Myös siihen löytyy linkki em. sivulta.
Miten lähde merkitään uudistetussa painoksessa? Kirjoittaja on kirjoittanut kirjansa vuonna 2000, uudistettu painos on julkaistu 2005. Miten lähdeviite… 36 26.3.2021 Tiede ja teksti -teoksessa sanotaan, että on tärkeää ilmaista, mikäli käytetty lähde on uudistetusta laitoksesta. Lähdeluetteloon kirjoitetaan julkaisuvuoden lisäksi tiedot painoksesta. Myös em. teos on uudistettu painos,  josta Harvard-tyylinen viite on tehty Finnassa näin: Kniivilä, S., Lindblom-Ylänne, S. & Mäntynen, A. 2017. Tiede ja teksti: Tehoa ja taitoa tutkielman kirjoittamiseen. Kolmas, uudistettu painos. [Helsinki]: Gaudeamus. Tekstissä olevaan lähdeviitteeseen merkitään käytössä olevan painoksen vuosiluku.
Onko ilomantsilaisista tehty elämäkertoja? Erityisesti naisten elämäkerrat kiinnostavat, tosin miestenkin! 35 12.3.2021 Hei, alla elämäkerrallisia teoksia, joilla on yhteys Ilomantsiin: Harvilahti, Anja: Valkoisen kaapin tarinoita (2002) (sukutarinoita ja ruokaohjeita) Holopainen, Mirjam: Ilomantsin Lackströmit ja heidän aikansa (1986) Ikonen, Jorma: Vapaaehtoisena kotiseutua puolustamassa : Veikko Määttäsen talvisota (2020) Korhonen, Eino: Koitereen kasvatti (1982) Loima, Hannu: Pogostan pappina (1982) Mäkelä, Jari: Rakkaudessa Karjalaan : aitosuomalainen ja Runonlaulajan pirtin juoksupoika (2020) (Heikki Klemola) Rissanen, Kaisu: useita muistelmia, esim. Ilon ja surun, rajan ja runon Ilomantsi (2012) Räty, Jouko: Paula kahdessa Karjalassa (1999) (Paula Klemola) Saarenheimo, Kerttu: Katri Vala : aikansa kapinallinen (1984) (K. V. asui Ilomantsissa...
Jos haluaa käytävän näyttelytilaa, miten pitkä varausjono ja mitkä ovat kustannukset? Jos järjestäisi runoillan vaikka unkarilaisesta lyriikasta Suomi… 43 10.3.2021 Hei, Muikku-sali löytyy muiden Joensuun kaupungin tilojen tavoin TilavaJoensuu-palvelusta. Alla linkki, josta löytyy kaikki tarpeelliset tiedot tilasta ja sen varaamisesta hintatietoineen. https://tilavajoensuu.fi/onlinekalenteri/joensuu-kokous/guest.php?kt=ti… Tiettyyn kirjastoon tai sen tiloihin liittyvissä kysymyksissä kannattaa suoraan olla yhteydessä kyseiseen kirjastoon, jolloin saat vastauksen nopeasti. Tässä palvelussa ei välttämättä osata vastata kaikkiin yksittäisen kirjastojen asioihin. 
Englanniksi sanotaan in nineteenhundert ja suomennos 1800-luvulla - miksi? 25 8.3.2021 Hei, Vuosiluvuissa eng. kielisissä maissa käytetään järjestyslukua 19. vuosisata. Suomessakin voi etenkin vanhemmissa elokuvissa tai kirjoissa törmätä vastaaviin ilmaisuihin. Samantyyppinen ilmaushan on vastaavasti nykyään harvinainen lukusana-ilmaus (29 = yhdeksän kolmatta). Englanninkielinen ilmaus "in the nineteenth century" tarkoittaa sanatarkasti "yhdeksännellätoista vuosisadalla". "Nineteen" vuosiluvuissa (hundred jätetään usein pois) tarkoittaa taas 1900-lukua kuten suomen kielessä (esimerkiksi 1984 = nineteen eighty-four). Toivottavasti tämä on riittävän selkeästi ilmaistu.
Mistä tiedän onko minulla sakkoja kirjastolle? En ole käyttänyt korttia yli viiteen vuoteen ja muistan että joskus olisi ollut sakkoja, mutta lapsena minulla… 46 1.3.2021 Hei, Ole suoraan yhteydessä kirjastoosi. Maksut on tuossa ajassa vanhentuneet, joten kun päivität tietosi pääset taas kirjaston käyttäjäksi. Jos olet ollut kauan aikaa käyttämättä korttia, on tietosi voitu poistaa reksiteristä. Tällöin saat uuden kortin. Kirjastokortit ovat pääosin kirjastokimppakohtaisia. Pohjois-Karjalan kattavissa Vaara-kirjastoissa on käytössä sama kortti. Jos taas asut muualla, voit hankkia kortin paikalliseen kirjastoon riippumatta onko sinulla maksuja tai lainauskieltoa jossain toisen alueen kirjastokimppaan. Eli kipin kapin lähimpään kirjastoosi ottamaan uusi kortti!
Olisin kysellyt, onko sellaista lasten kirjaa, joka kertoisi kiroilemisesta? Muistelen, että olisin törmännyt joskus sellaiseen lastenkirjaan, ehkä kuvakirjaan… 41 8.2.2021 Hei, löysin kaksi kuvakirjaa jotka kertovat kiroilemisesta. Aline de Pétignyn kirja Milla puhuu tuhmia ja Dorothea Lachnerin kirja Karmea, hirveä kirosanasäkki. Kirjat pääsee varaamaan Vaara-kirjastojen nettikirjastosta vaara.finna.fi
Etsin sosiaalipsykologian/sosiologian tenttikirjaa, joka on suomenkielinen ja oli käytössä 2000-luvun alussa Kuopion yliopistossa. Kirjassa oli eri… 30 28.1.2021 Hei, Kyseessä voisi olla Sosiologia / Kimmo Saaristo & Kimmo Jokinen (WSOY, 1.p. 2004) Vihreä, pienehkö, toinen tekijä alkaa S-kirjaimella, Marx löytyy. Varmaan soveltuva tenttikirjaksi.
Kysyn, mitä tarkoitti vuonna 1943 Lääkärintarkastuskoodi 67 sotilaskantakortissa? 47 28.1.2021 Koodi 67 viittaa hammasvikoihin (Morbi, caries dentium).   Lähde: Emmi Koiviston kokoama lista sodanaikaisista lääketieteellisistä diagnoosikoodeista. Lista pohjautuu vuoden 1943 lääkärintarkastusohjesääntöön. https://diagnoosikoodit.blogspot.com/2017/04/s-euraavassa-on-luetteloitu.html?spref=fb
Kuinka paljon Suomessa on työpaikkoja, joita voi tehdä etätyönä? Entä kuinka paljon Suomessa tehdään päivävuoroja tai muita vuorotöitä (ilta- ja yövuoroja) 36 28.1.2021 Hei, Markkinatutkimusyritys Kantarin mukaan (https://www.kantar.fi/uutiset/koronaviruksen-vaikutukset-kansalaisten-a…) korona vaikutti etätöihin seuraavasti. "Etenkin johtajat ja ylemmät toimihenkilöt työskentelevät tällä hetkellä kotoaan käsin. Heistä 63 prosenttia kertoi tekevänsä työnsä etänä. Alemmista toimihenkilöistä niin tekee selvästi harvempi (37 %). Työntekijöistä vain 18 prosenttia on etätyössä." Tästä ei tosin käy ilmi, kuinka iso osa niistä, jotka voivat tehdä etätöitä, olivat lomautettuina tai muusta syystä eivät työskennelleet etänä työpanoksen tarpeen pienenemisen takia. Tilastointia hankaloittaa myös se, että suurin osa etätyöstä on osittaista, jolloin etätyön osuus voi vaihdella runsaastikin. Tilastokeskuksen mukaan...
Kyseessä on suomalainen jännityskirjailija, ehkä nainen. Kirja alkaa niin, että nainen ajaa autoa joutuen onnettomuuteen. Herätessään tästä huomaa joutuneensa… 48 25.1.2021 Hei, Kyseessä on todennäköisesti Sirpa Tabetin esikoisromaani Punainen metsä. Kolarin seurauksena nuori nainen siirtyy ajassa sata vuotta taaksepäin maaseudulle.
Muistan lapsuudestani lastenohjelman, joka saattoi olla lyhytelokuva. Tarkkaa nimeä en kuitenkaan muista. Suomenkielisessä versiossa seikkaili hiiri nimeltä… 71 18.1.2021 Hei, Vosiko kyseessä olla virolainen animaatio Piippa löytää maailman (1993)? ohjaaja Nele Tihamäe ja perustuu Vitali Biankin tarinaan. Löytyy Finnasta. Julkaistu VHS-kasettina 1994. Aika niukasti löytyy tietoja, mutta Keski-Suomessa Vaajakosken aluekirjastossa olisi tuo VHS saatavissa. Sieltä voisi saada ainakin kuvan kasetista, josta varmaan kävisi ilmi, onko kyseessä oikea ohjelma.  
60-luvulla pelasin lautapeliä jonka nimi oli joko Eas Virginia tai West Virginia. Peli jossa pelattin nopilla ja eräänlaisen 5v. Kalenterin avulla Pohjois… 41 18.11.2020 Hei, Selvittelin asiaa lautapeliharrastajilta ja Länkkäriseurasta. Kukaan ei juuri tuon nimistä peliä muistanut, mutta samantyyppinen peli on Pioneer city. Tässä blogissa on hyvä kuvaus pelistä: (http://kurjenkaivonkentta.blogspot.com/2014/03/pelipaiva.html). Näiden lisäksi mainittiin nimen perusteella The Virginian sekä Mustan majavan aarre. Näistä löytyy netistä tietoa aika niukasti. Tuohon aikaan paljon lautapelejä julkaisseella Kuvataide-firmalta ilmestyi katalogeja, jossa esiteltiin pelejä. Näitä löytyy ainakin Kansalliskirjastosta. Niitä selailemalla voi oika peli löytyä. Lisäksi Pinterestissä löytyy runaasti kuvia vanhoista yhdysvaltalaisista lautepeleistä, jos niistä löytyisi alkuperäinen versio pelistä. Tosin peli voi olla myös...
Etsin lapsuuteni (60-luku) suosikkikirjaa: päähenkilönä Saara, joka ei siivonnut kotiaan ja huonekalut marssivat järveen pitääkseen itsensä puhtaana. Kyseessä… 75 16.11.2020 Hei, Lastenkirjallisuusinsituutin Onnet-tietokannasta löytyi seuraavanlainen kirja. Tytön nini ei ole Saara, mutta muuten täsmää aika hyvin. Netistä löytyy kansikuvakin, jos sen perustella varmistuu, onko kyseessä sama kirja, jota haet. Satu tuhmasta Kreetasta ja viisaasta Missusta teksti: Emil Ludvik ; suom. Elvi Sinervo; kuv. Zdenek Miler Helsinki : Kansankulttuuri, 1962 Tiivistelmä Kreetta on niin laiska, ilkeä ja likainen että kaikki hylkäävät hänet: niin hänen kotinsa, huonekalunsa kuin vaatteensakin. Missu-kissan neuvokkuuden ansiosta ja huonekalujen ja muiden Kreetan kaltoin kohtelemien tavaroiden avulla Kreetta kuitenkin pestään, ja peseytymisen jälkeen tyttö on kuin toinen ihminen: alkaa pestä huonekaluja ja kissaansa, korjata...
Mistä saisin ostettua Pähkinänsärkijä 2017 painoksen? 33 15.10.2020 Hei, Hieman olet laittanut niukat tiedot, mutta olettaisin, että tarkoitat 2017 suomeksi ilmestynyttä kuvakirjaa, jonka Rachel Elliot on kertonut E. T. A. Hoffmannin tarinan pohjalta ja jonka on kuvittanut Valeria Docampo (suom. Sari Luhtanen). Tätä ei näyttäisi enää olevan myynnissä. Kannattaa hakea, jos ilmestyy myyntiin käytettynä esim. antikvaari.fi, Antikvariaatti.net, Antikka.net, huuto.net. Tietysti kirjan saa lainaan myös kirjastoista.Hoffmann, E.T.A..
Mikä esine kuvassa? Liittynee tuleen. 51 5.10.2020 Hei, Kyseessä on hiiligrillissä käytettävä piippusytytin. Sen avulla on tarkoitus saada briketit palamaan ilman sytytysnestettä. Briketit sytytettään vaikkapa sanomalehdellä altapäin ja hetken kuluttua, kun hiilet ovat kuumat, ne kaadetaan arinalle ja grillaus voi alkaa.
Mistähän löytyisi R.Clayderman: Nostalgy nuotit pianolle ja Nostalgy nuotit sello- piano? Ja nuotit Moon River( elokuvasta aamiainen Tiffanylla) sello- piano… 34 1.10.2020 Hei, Musiikkiosastomme selvitti asiaa. Claydermannin Nostalgy -kappaletta ei löydy kuin pianoversiona, mutta Moon river löytyy piano & sello -versiona nuotista: Short cello pieces : easy cello repertoire with simple piano accompaniment / arranged by Hywel Davies Nuotti on tällä hetkellä lainassa Vaara-kirjastoista, mutta sen voi varata.