Joensuu

Viimeisimmät vastaukset

662 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–20.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Kuinka monta mitalia Tokion olympialaisissa kaikkiaan jaetaan? 14 23.7.2021 Hei, Tokion olympialaisissa tullaan jakamaan mitaleja 33 kilpailumuodon 339 kilpailun lisäksi paralympialaisten 530 kilpailussa. Itse fyysisten jaettavien mitalien määrä on n. 5000 (riippuen mm. joukkuelajeissa palkittavien määrästä) (Lähde: https://olympics.com/tokyo-2020/en/games/olympics-medals/). Mitaieihin tarvittava metalli on kerätty kokonaan kierrätetystä elektroniikkajätteestä (https://yle.fi/uutiset/3-10638491).
Mistä voin saada luettelon kaikista Valittujen palojen "kuukauden kirja" -lyhennelmistä? 32 20.7.2021 Hei, Tarkoittanet Valittujen palojen Kirjavaliot-sarjaa. Suomen kansallisbibiliografiassa (https://kansalliskirjasto.finna.fi/) on kaikki Suomessa ilmestynyt kirjallisuus, Kattavasti noiden hakeminen ja hakutulosten selaaminen on aika urakka. Wikiaineistosta löytynee varsin pätevä Kirjavaliot-listaus osoitteessa: https://fi.wikisource.org/wiki/Valittujen_Palojen_Kirjavalioiden_biblio…. Tuo näyttäisi silmäillen olevan kattava listaus.
Tiiliverhoilun talon seinään on nyt ilmestynyt kuvan mukaisia ötököitä varsin runsaasti. Mikä ötökkä lienee kyseessä ja pitäisikö olla huolissaan? Ötökän… 71 18.6.2021 Hei, Kyseessä on mitä suurimmalla todennäköisyydellä leppäkertun toukka. Joten ei siis tarvitse olla huolissaan.  
Mikä on tämän kirjan nimi? Kertoo valkoisesta tytöstä, joka joutuu uudisasukasajan Amerikassa abanakee-intiaanien vangiksi ja orjaksi mutta lopulta liittyy… 54 18.6.2021 Hei, Tämä on James Houstonin Aavekettu (Ghost fox, suom. 1979 Tammi & Femi). Saatavissa kirjastoista (ainakin kaukolainana jos ei omassa kokoelmassa ole).
Kaivataan lukuvinkkejä 8-11 vuotiaille pojille, joilla ei juurikaan lukuharrastusta ennestään,ääneen luettavaksi ja itsekseen. . Luettu on tutuimmat Saariston… 41 27.5.2021 8-11-vuotiaille pojille voisin suositella Timo Parvelan Pate- ja Kepler62-sarjoja sekä Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirjoja. Jännityksestä tykkääville Kalle Veirton Henkka ja Kivimutka -sarjaa ja samalta kirjailijalta urheilunmaailmaan sijoittuva sählymestarit. Verkkokirjastosta hakemalla lastenkirjallisuus ja haluttu aihe esim. seikkailu löytyy lisää luettavaa.
Kysyn vielä kirjoittaako Delia Owens lisää kirjoja ja suomennetaanko niitä? Suon villi laulu oli huikea!! 113 24.5.2021 Hei, Löysin haastattelun, jonka mukaan uusi kirja on työn alla. Kirja kulkee kahdessa aikatasossa (1800- ja 1960-luvuilla), ja kertoo naista, joka muuttaa Englannista Yhdysvaltoihin). Suon villiä laulua hän kirjoitti kymmenisen vuotta, mutta tämä valmistunee lyhyemmässä ajassa. Hän on myös kirjoittanut miehensä kanssa muutamia muistelmakirjoja (Cry of the Kalahari, The Eye of the Elephant, Secrets of the Savanna). Odotellaan, milloin kirja valmistuu (jos valmistuu). Todennäköisesti kirja tullaan suomentamaan Suon villin laulun suosion siivittämänä.
Kuinka kuuluu Paul Celanin runon Todesfuge (Kuolemanfuuga) suomennos? 30 8.4.2021 Hei, Suomennos löytyy Maailman runosydän -teoksesta s. 700701 (koonneet Hannu Tarmio ja Janne Tarmio, WSOY, 1988. Runo on aika pitkä, joten en kirjoita sitä tähän vastaukseen. Teos löytynee kaikista suuremmista kirjastoista.
Kaipaan Mikko J Tolan runoa Minua ei muista tuulikaan. En ole löytänyt teosta kaupasta enkä kirjastosta. Muistelen joskus kuitenkin lukeneeni sen! 48 8.4.2021 Hei, Mikko J. Tolan omakustannekokoelma Minua ei muista tuulikaan : insurrealistisia runoja on ilmestynyt vuonna 1988. Kirjaa on saatavissa ainakin kaukolainaksi Joensuun pääkirjastosta.
Kalevalassa Ainon äiti sanoo: "Sio nyt silkit silmillesi." Mitä tämä tarkoittaa? 52 6.4.2021 Tällä tarkoitetaan silkkikankaista otsa- tai hiusnauhaa, jonka avulla Ainon äiti kehottaa tytärtään koristautumaan. Tieto löytyy Raimo Jussillan teoksesta Kalevalan sanakirja (2009, Otava).
Olisiko ohjetta, miten printteri Canon MG2550 korjautuu? Vempele ei lähde raksuttamaan käynnistysnappulasta painettua, vähän vain nykyttää. Saako laitteen… 61 26.3.2021 Laitteen käyttöohje ja tietoa vianmäärityksestä löytyy valmistajan sivuilta: https://www.canon.fi/support/consumer_products/products/fax__multifunct… Jos tieto ei löydy täältä, kannattaa ottaa yhteyttä Canonin tekniseen tukeen. Myös siihen löytyy linkki em. sivulta.
Miten lähde merkitään uudistetussa painoksessa? Kirjoittaja on kirjoittanut kirjansa vuonna 2000, uudistettu painos on julkaistu 2005. Miten lähdeviite… 47 26.3.2021 Tiede ja teksti -teoksessa sanotaan, että on tärkeää ilmaista, mikäli käytetty lähde on uudistetusta laitoksesta. Lähdeluetteloon kirjoitetaan julkaisuvuoden lisäksi tiedot painoksesta. Myös em. teos on uudistettu painos,  josta Harvard-tyylinen viite on tehty Finnassa näin: Kniivilä, S., Lindblom-Ylänne, S. & Mäntynen, A. 2017. Tiede ja teksti: Tehoa ja taitoa tutkielman kirjoittamiseen. Kolmas, uudistettu painos. [Helsinki]: Gaudeamus. Tekstissä olevaan lähdeviitteeseen merkitään käytössä olevan painoksen vuosiluku.
Onko ilomantsilaisista tehty elämäkertoja? Erityisesti naisten elämäkerrat kiinnostavat, tosin miestenkin! 69 12.3.2021 Hei, alla elämäkerrallisia teoksia, joilla on yhteys Ilomantsiin: Harvilahti, Anja: Valkoisen kaapin tarinoita (2002) (sukutarinoita ja ruokaohjeita) Holopainen, Mirjam: Ilomantsin Lackströmit ja heidän aikansa (1986) Ikonen, Jorma: Vapaaehtoisena kotiseutua puolustamassa : Veikko Määttäsen talvisota (2020) Korhonen, Eino: Koitereen kasvatti (1982) Loima, Hannu: Pogostan pappina (1982) Mäkelä, Jari: Rakkaudessa Karjalaan : aitosuomalainen ja Runonlaulajan pirtin juoksupoika (2020) (Heikki Klemola) Rissanen, Kaisu: useita muistelmia, esim. Ilon ja surun, rajan ja runon Ilomantsi (2012) Räty, Jouko: Paula kahdessa Karjalassa (1999) (Paula Klemola) Saarenheimo, Kerttu: Katri Vala : aikansa kapinallinen (1984) (K. V. asui Ilomantsissa...
Jos haluaa käytävän näyttelytilaa, miten pitkä varausjono ja mitkä ovat kustannukset? Jos järjestäisi runoillan vaikka unkarilaisesta lyriikasta Suomi… 52 10.3.2021 Hei, Muikku-sali löytyy muiden Joensuun kaupungin tilojen tavoin TilavaJoensuu-palvelusta. Alla linkki, josta löytyy kaikki tarpeelliset tiedot tilasta ja sen varaamisesta hintatietoineen. https://tilavajoensuu.fi/onlinekalenteri/joensuu-kokous/guest.php?kt=ti… Tiettyyn kirjastoon tai sen tiloihin liittyvissä kysymyksissä kannattaa suoraan olla yhteydessä kyseiseen kirjastoon, jolloin saat vastauksen nopeasti. Tässä palvelussa ei välttämättä osata vastata kaikkiin yksittäisen kirjastojen asioihin. 
Englanniksi sanotaan in nineteenhundert ja suomennos 1800-luvulla - miksi? 43 8.3.2021 Hei, Vuosiluvuissa eng. kielisissä maissa käytetään järjestyslukua 19. vuosisata. Suomessakin voi etenkin vanhemmissa elokuvissa tai kirjoissa törmätä vastaaviin ilmaisuihin. Samantyyppinen ilmaushan on vastaavasti nykyään harvinainen lukusana-ilmaus (29 = yhdeksän kolmatta). Englanninkielinen ilmaus "in the nineteenth century" tarkoittaa sanatarkasti "yhdeksännellätoista vuosisadalla". "Nineteen" vuosiluvuissa (hundred jätetään usein pois) tarkoittaa taas 1900-lukua kuten suomen kielessä (esimerkiksi 1984 = nineteen eighty-four). Toivottavasti tämä on riittävän selkeästi ilmaistu.
Mistä tiedän onko minulla sakkoja kirjastolle? En ole käyttänyt korttia yli viiteen vuoteen ja muistan että joskus olisi ollut sakkoja, mutta lapsena minulla… 62 1.3.2021 Hei, Ole suoraan yhteydessä kirjastoosi. Maksut on tuossa ajassa vanhentuneet, joten kun päivität tietosi pääset taas kirjaston käyttäjäksi. Jos olet ollut kauan aikaa käyttämättä korttia, on tietosi voitu poistaa reksiteristä. Tällöin saat uuden kortin. Kirjastokortit ovat pääosin kirjastokimppakohtaisia. Pohjois-Karjalan kattavissa Vaara-kirjastoissa on käytössä sama kortti. Jos taas asut muualla, voit hankkia kortin paikalliseen kirjastoon riippumatta onko sinulla maksuja tai lainauskieltoa jossain toisen alueen kirjastokimppaan. Eli kipin kapin lähimpään kirjastoosi ottamaan uusi kortti!
Olisin kysellyt, onko sellaista lasten kirjaa, joka kertoisi kiroilemisesta? Muistelen, että olisin törmännyt joskus sellaiseen lastenkirjaan, ehkä kuvakirjaan… 47 8.2.2021 Hei, löysin kaksi kuvakirjaa jotka kertovat kiroilemisesta. Aline de Pétignyn kirja Milla puhuu tuhmia ja Dorothea Lachnerin kirja Karmea, hirveä kirosanasäkki. Kirjat pääsee varaamaan Vaara-kirjastojen nettikirjastosta vaara.finna.fi
Etsin sosiaalipsykologian/sosiologian tenttikirjaa, joka on suomenkielinen ja oli käytössä 2000-luvun alussa Kuopion yliopistossa. Kirjassa oli eri… 36 28.1.2021 Hei, Kyseessä voisi olla Sosiologia / Kimmo Saaristo & Kimmo Jokinen (WSOY, 1.p. 2004) Vihreä, pienehkö, toinen tekijä alkaa S-kirjaimella, Marx löytyy. Varmaan soveltuva tenttikirjaksi.
Kysyn, mitä tarkoitti vuonna 1943 Lääkärintarkastuskoodi 67 sotilaskantakortissa? 56 28.1.2021 Koodi 67 viittaa hammasvikoihin (Morbi, caries dentium).   Lähde: Emmi Koiviston kokoama lista sodanaikaisista lääketieteellisistä diagnoosikoodeista. Lista pohjautuu vuoden 1943 lääkärintarkastusohjesääntöön. https://diagnoosikoodit.blogspot.com/2017/04/s-euraavassa-on-luetteloitu.html?spref=fb
Kuinka paljon Suomessa on työpaikkoja, joita voi tehdä etätyönä? Entä kuinka paljon Suomessa tehdään päivävuoroja tai muita vuorotöitä (ilta- ja yövuoroja) 43 28.1.2021 Hei, Markkinatutkimusyritys Kantarin mukaan (https://www.kantar.fi/uutiset/koronaviruksen-vaikutukset-kansalaisten-a…) korona vaikutti etätöihin seuraavasti. "Etenkin johtajat ja ylemmät toimihenkilöt työskentelevät tällä hetkellä kotoaan käsin. Heistä 63 prosenttia kertoi tekevänsä työnsä etänä. Alemmista toimihenkilöistä niin tekee selvästi harvempi (37 %). Työntekijöistä vain 18 prosenttia on etätyössä." Tästä ei tosin käy ilmi, kuinka iso osa niistä, jotka voivat tehdä etätöitä, olivat lomautettuina tai muusta syystä eivät työskennelleet etänä työpanoksen tarpeen pienenemisen takia. Tilastointia hankaloittaa myös se, että suurin osa etätyöstä on osittaista, jolloin etätyön osuus voi vaihdella runsaastikin. Tilastokeskuksen mukaan...
Kyseessä on suomalainen jännityskirjailija, ehkä nainen. Kirja alkaa niin, että nainen ajaa autoa joutuen onnettomuuteen. Herätessään tästä huomaa joutuneensa… 59 25.1.2021 Hei, Kyseessä on todennäköisesti Sirpa Tabetin esikoisromaani Punainen metsä. Kolarin seurauksena nuori nainen siirtyy ajassa sata vuotta taaksepäin maaseudulle.