Joensuu

Viimeisimmät vastaukset

712 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–20.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Minulla on Outi Heiskasen "Kersti" -monotypia? Taiteilija on itse lisännyt värit. Työssä on alhaalla seuraavat merkinnät: m.o.i.v. Kersti Heis - 2010… 19 20.5.2022 Hei, Tällaisen tiedon löysin Outi Heiskasen vuosikymmenen vanhasta päivityksestä: "[...] pieniä uniikkeja teoksia, jotka ovat Outi Heiskasen m.o.i.v. - eli omin sanoin ”mä olen ite värjännyt” -vedoksia." Kyseessä lienee siis taiteilija itsensä kehittelemä eikä sen laajemmassa käytössä oleva lyhenne.
Kenen kirjoittama kirja on se, jossa onnettomuuteen joutunut jääkiekkoilija, jonka ura loppui siihen, alkaa toimimaan ikäänkuin etsivänä ja yrittää auttaa… 41 9.5.2022 Hei, Aika niukasti tuossa on ajankohtaan tai muuhun (kauno/tieto, nuorten/aikuistenkirja) liittyvää tietoa, mutta tuon perusteella voisi olla Matti Laineen Pahojen miesten seura (Gummerus, 2012), joka aloitti Elias Vitikasta kertovan kirjasarjan.
"A one-eyed Jack rode to Monterey in the heat of the blazing sun When Sheriff Longworth saw Kid Rio, he strapped on his fast gun The sheriff didn't trust the… 34 9.5.2022 Hei, Termi "one eyed jack" viittaa korttipelin hertta- ja patasotilaaseen, joilla normikorttipakassa on esillä sivuprofiili eli yksi silmä (toisin kuin edestä kuvatuilla ruutu- ja ristisotilailla). Elokuvassa on Rion hänet pettäneelle sheriffi Dad Longworthille esittämä repliikki: “You may be a one-eyed jack around here, but I’ve seen the other side of your face.” Tämä viittaa sheriffin julkisivun toiseen, piilossa olevaan puoleen.
Mitä eroa on materiaalitehokkuudella ja kiertotaloudella? 44 5.5.2022 Hei, Nämä ovat hieman epäsuhtainen vertailupari. Alla olevien määritteiden mukaan ne pyrkivät samaan suuntaan. Materiaalitehokkuus liittyy ehkä selkeämmin yritysten toiminnan kehittämiseen ja materiaalin käytön tehokkuuteen mikä on tietysti ympäristöystävällistä, mutta määritelmän mukaan ehkä hieman toissijainen tavoite. Kiertotalous näyttäisi painottavan ekologista toimintaa ehkä perinteisen talouskasvun sijaan. Tämä lienee kuitenkin se suunta johon yleisesti ollaan menossa. Tämä siis tulkinta noiden käsitteiden määritelmien perusteella.   Materiaalitehokkuus (https://www.ymparisto.fi/fi-fi/kulutus_ja_tuotanto/resurssitehokkuus/ma…) Materiaalitehokkuudella tarkoitetaan sitä, että vähemmästä tuotetaan enemmän ympäristöä säästäen....
Miten Carola Standertskjöld ajautui musiikkialalle, sävelsikö/sanoittiko/tuottiko hän itse musiikkinsa, millaista musiikkia hän esittää, millainen hänen… 38 21.4.2022 Hei, Carolasta on kirjoitettu elämäkerta, joka löytyy ainakin kirjastosta. Siinä löytyy oleelliset tiedot artistista ja hänen urastaan. Wuori-Tabermann, Tuija: Carola: Sydämeen jäi soimaan blues (WSOY, 2004).
Etsin sanoja/äänitettä Toivo Honkosen Seitsemänkymppisen humppa esitykseen. Kuulin tämän soivan radiossa (järviradio) ja kiinnostuin kovasti. 38 13.4.2022 Kappaleen nuotit löytyvät kokoelmasta "Toivo Honkosen uusia pelimanni-säveliä" (1997). Äänitettynä laulu löytyy Pispalan Kisällit -yhtyeen äänitteeltä "...Pispalan poikia ollaan..." (2007). Näistä kumpikin löytyy Tampereen kaupunginkirjaston kokoelmista. Jos Tampereen suunnalle ei ole muuten asiaa, voi asiakas tehdä toisten kirjastojen aineistosta kaukolainapyynnön ottamalla yhteyttä kotikirjastonsa kaukopalveluun. Lisätietoja kaukolainoista Vaara-kirjastojen asiakkaille osoitteessa https://vaara.finna.fi/Content/kaukopalvelu.  
Voiko basaltinlohkareita/kiviä käyttää saunakiukaassa? Huom, en siis kysy, missä basalttia on tai mistä sitä voisi saada, vaan puhtaasti sen… 49 6.4.2022 Hei, Kirjassa Saunan suunnittelu (Rakennustieto, 2008) kerrottaan, että hyviä kiuaskiviä ovat painavista mineraaleista koostuvat tummat syväkivet kuten peridotiitti, oliviinikivi, pyrokseniitti, hornblendiitti, perkniitti, diabaasi, kromimalmi, noriitti ja gabro. Basalttia koostumukseltaan vastaava syväkivi olisi tuo viimeksi mainittu gabro. Basaltti ei käsittääkseni sovellu kiuaskiveksi huokoisuutensa ja huonomman lämmönvarauskykynsä takia.
Mistä mämmi on kotoisin? Millainen on mämmin historia? 139 30.3.2022 Hei, Asiasta ei ole yksiselitteistä tietoa. Ahmed Ladarsin kirjassa Mämmi (Perhemediat, 2008) kansantieteen dosentti Teppo Korhonen kertoo esipuheessa Daniel Jusleniuksen 1700 ilmestyneestä väitöskirjasta Aboa vetus et nova (Vanha ja uusi Turku), jossa selvitetään perinneherkun taustaa. Väitöskirjassa kerrotaan "varsinaisuomalaisten suosimasta puurosta, joka paistetaan uunissa levytuohesta tehdyssä matalassa astiassa (tuokkonen, rove) ja jota nimitetään mämmiksi" (s. 6). Esipuheessa mainitaan myös, että mämmiä syödään pääsiäisenä happamattoman taikinan muistoksi. Mainitaan myös, että Henrik Gabriel Porthanin mukaan mämmin kanta-aluetta olivat Häme ja osittain Etelä-Suomi (katolisen ajan lounaissuomalaisen asutuksen alue), mutta ruokaa ei...
Muistan lapsuudessa katsoneeni keskusteluohjelmaa TV-sarjaa Jatkoaika 1967-1969 jossa juonsivat Aarre Elo, Hannu Taanila ja Lenita Airisto. Olen hakenut… 45 28.3.2022 Hei, Olisi voinut olla. Svengaa tuokin kappale niin hyvin. Jukka Annalan kirjassa Toopelivisio (Teos, 2006) ilmoitetaan kuitenkin kappaleen nimeksi Horst Jankowskin "So what's new?" ja Youtubesta löytyvät tunnarinpätkän perustella se on todellakin tuo.
Minä etsin opinnäytetyön tietoperustaan lähdettä, josta saisin seuraavaan aiheeseen vastauksia: Kalevalan runot vs. kansanrunot - mikä on niiden paikka… 42 23.3.2022 Hei, Lähtisi etsimään kirjaston kansanperinteen luokasta 86.21. Suomalaisen kirjallisuuden seuran (SKS) julkaisuissa löytyy varmasti aiheesta. Tässä muutamia kirjoja, joista voi löytyä jotain: Kertomusperinne : kirjoituksia proosaperinteen lajeista ja tutkimuksesta (SKS, 1982) Kansanrunousarkisto, lukijat ja tulkinnat (SKS, 2004) Virtanen, Leea: Suomalainen kansanperinne (SKS, useita painoksia) Kalevala ja maailman eepokset (SKS, 1987 ; Kalevalaseuran vuosikirja 65) Kertojat ja kuulijat (SKS, 1980 ; Kalevalaseuran vuosikirja 60) Kalevala-lipas (SKS, 1999, uusi laitos). Kertomusperinteen opas (SKS, 1971)
Https://youtu.be/T0VLUA8Bzoo?t=620 Mihin kirjaan/elokuvaan tuo Rachelin puku viittaa? Kun tuossa selvästi viitataan johonkin fiktioon johon tuota pukua… 63 17.3.2022 Hei, Oikeastaan se viittaa lauluun/loruun "Mary had a little lamb", joka tunnetaan Suomessa nimellä "Maijal oli karitsa". Hänet kuvataan usein hieman vastaavanlaisessa puvussa ja hatussa.
Onko sallittua ottaa kirjaston kirjoista kuvia, ja julkaista niitä Instagramissa? Pidän Instassa tiliä, jolla arvostelen lukemiani kirjoja siis. Jos se on… 128 15.3.2022 Hei Voit julkaista kuvia kirjaston kirjoista samalla lailla kuin muistakin kirjoista. Tarroja tai muita kirjaston merkintöjä ei ole pakollista peittää. Kirjan kansikuvan käytöstä verkossa löytyy ohjeita tämän linkin takaa: https://kuvittajat.fi/uutiset/kansikuvaohjeistus
Vuoden 1921 Karjalan Maa -lehdessä (Joensuu) on Kuolleita-osion alla maininta palovartijan kuolemasta. "Vainaja lienee toiminut palovartijan toimessaan yli… 61 9.3.2022 Hei, Ranvahti oli yövartija. Kotuksen sivuilla selitetään termiä: https://www.kotus.fi/aineistot/puhutun_kielen_aineistot/murreaanitteita… Itse työstä löytyy kuvaus ainakin Esko Järvelinin teoksesta: Yhy vappaapalokuntaan : Joensuun vapaaehtoinen palokunta 1881-1981 (Joensuun vapaaehtoinen palokunta, 1982). "Palovartioiden  määrä oli Joensuussa ollut kaupungin perustamisesta alkaen neljä. uudella palojärjestyksellä määrättiin ottamaan kaksi lisää. Nämä pitivät vuoroöin partiota kaupungissa. Lokakuun alusta huhtikuun loppuun parivartio kiersi kello kymmenestä illalla kello viiteen aamulla. Kesäaikana vuoro alkoi kello yhdeksän illalla ja päättyi kello neljä aamulla. Lisäksi tornivahti valvoi jatkuvasti paikaltaan ja kolmioraudalla...
Mitä on palmiini? Vanhojen karjalaisten ruokien sivulla jaettiin resepti, jossa sitä käytetään. Tämä on kopio ohjeesta:"Mielivanukasta. 3 dl. maitoa. … 52 7.3.2022 Hei, Pienestä tietosanakirjasta (Otava, 1925-1928) löytyi vastaus. Palmiini on puhdistettu kookosrasva. Kirja löytyy digitoituna. Tässä linkki palmiiniin: http://runeberg.org/pieni/3/0341.html
Mistä löytyisi mahdollisimman helppo pianolla soitettava nuotti Schubertin laulusta Auf dem wasser zu singen (käännetty Laulu laineilla, Mozartilla saman… 34 24.2.2022 Hei, Helpoin, mikä löytyi on: Kuuluisia yksinlauluja koulukäyttöön : Schubert, Schumann, Brahms, Wolf / toimittaneet Rakel Suominen ja Mirjam Uusisaari ; tekstit suomentanut Kyllikki Solanterä. (WSOY, 1964). sisältää suomenkieliset sanat ja melodian.
Kuka oli "pikku Isidori"? Hänen muistomerkkinsä / hautakivensä löytyy Kiihtelysvaaran palaneen kirkon viereltä. Viime kesän lomareissulla nähtiin ko… 64 21.2.2022 Hei, Kiihtelysvaara-Seuran sivuilla on lyhyesti tietoa: https://kiihtelysvaara-seura.fi/kiihtelysvaara/nahtavyydet/vanha-hautau…. Kyseessä on siis yksi nälkävuosien uhreista keväältä 1868. Tuon tarkempaa tietoa löytyy kirjasta Kiihtelysvaara ennen ja nyt (1970). "Noiden neljän kuukauden aikana kuoli Kiihtelysvaarassa 564 henkeä [...] heistä 124 "punatautiin", joka ei voine olla muu kuin ravinnoksikelpaamattomasta ruoasta aiheutunut ruoansulatuselinten tauti. Tähän tautiin sortui huhtikuussa 46 henkeä, joista lapsia 28. Heidän joukossaan myös pikku Isidor, jonka nimi kirkonkirjoissa on Idor. Ja mainittakoon, että sinä lauantaipäivänä - 9.5.1868 - jolloin Isidor kätkettiin kirkkomaahan, odotti Kiihtelysvaarassa yli 70 vainajaa siunattuun...
Pertti Nieminen ja Tuulia Toivanen mainitsevat toimittamansa "Älä puhu nyt enää" (2011) teoksen alkusanoissa, sen sivulla 16, Ezra Poundin kirjoittaman ja… 26 16.2.2022 Hei, Kyseinen kohta viittaa on SKS:n julkaisemaan teokseen Oi runous : Romantiikan ja modernismin runouskäsityksiä (SKS, 2000). Tuossa Älä puhu nyt enää -teoksen esipuheessa oleva lyhyt sitaatti löytyy sivulta 271. Tuossa ei tosin taida olla itse essee, vaikka Pound vortisismista puhuukin.
Vastaan tuli tällainen kipsiesine, nuoren naisen pää. Esine näyttäisi olevan Arabian valmistama. Osaatteko sanoa, milloin tällaisia on valmistettu ja onko… 61 24.1.2022 Hei, Juuri tämän version suunnittelijasta ja suunnitteluajankohdasta en tiedä, mutta kyseisen patsaan esikuvana lienee "Seinen tuntematon". Tämä 1880-luvulla joesta löydetyn tytön kasvot on monistettu lukuisiin eri versioihin, jopa elvytysnukelle. Tällä haulla löytyy netistä kovasti tuon näköisiä naispäitä. Ehkä näillä tiedoilla pääsee eteenpäin.
Osaisitteko kertoa mikä kirja kyseessä: Kirjaston asiakas tiedusteli Kauppalehden kolumnistin (mies) kirjoittamaa kirjaa 2000-luvulta, ei kuitenkaan ihan uutta… 48 24.1.2022 Hei, Kyseessä on todennäköisesti Tommi Aition Lajinsa paras: 176 tapaa viettää ylettömän hienoa elämää (Avain, 2008). Kirjaan on koottu hänen Kauppalehteen kirjoittamansa Lajinsa paras -kolumnit yhteen.
Osaisiko joku auttaa, tunnetko satuja? Olen googlannut ja kysellyt kirjastoista, mutta ei ole vielä tärpännyt. Eli satu menee jotenkin… 89 19.1.2022 Hei, Ainakin yksi versio on Prinssi, jolla oli aasinkorvat. Parturi ei pysty pitämään salaisuutta, vaan kuiskaa sen kuoppaan ja peittää kuopan. Paikalle kasvaa ruokokasvi, josta tehty pilli lurittaa salaisuuden ilmoille. Löytyy ainakin kokoelmasta: Espanjalaisia satuja (Weilin+Göös, 1973) sarjassa Maailman satuaarteita, osa 6) Muiden maiden tarinoita (1971)