Hiilidioksidia ja metaania joita saadaan jätekaasuina voidaan käyttää hyödyksi.Millä tavoin tämä onnistuu?

Kysytty
7.11.2021

Hiilidioksidia ja metaania joita saadaan jätekaasuina voidaan käyttää hyödyksi.Millä tavoin tämä onnistuu?

Vastaus

Vastattu
11.11.2021
Päivitetty
11.11.2021

Hiilidioksidia voidaan ottaa talteen suoraan tehtaan savupiipuista. Hiilidioksidi erotellaan muusta savukaasusta käyttämällä fyysisiä tai kemiallisia menetelmiä. Kemiallisissa menetelmissä käytetään liuotinta, joka absorboi hiilidioksidin itseensä. Tämän jälkeen seos haihdutetaan ja saatu hiilidioksidikaasu paineistetaan. Fyysisissä menetelmissä käytetään puoliläpäiseviä kalvoja, jotka päästävät läpi vain tietyt aineet. Hiilidioksidi voidaan myös erottaa muusta savukaasusta sitomalla se kalkkiin kuumuutta hyödyntävässä reaktorissa ja sitten erottamalla se kalkista vieläkin korkeammassa lämpötilassa toisessa reaktorissa.

Metaania ja hiilidioksidia kerätään myös mädättämällä jätettä biokaasuksi, josta kaasut sitten erotellaan. Samoin hiilidioksidia saadaan talteen alkoholiteollisuuden käymisreaktiota käyttävistä prosesseista.

https://lutpub.lut.fi/bitstream/handle/10024/160127/kandidaatinty%C3%B6…

https://yle.fi/uutiset/3-10818795

https://insinoori-lehti.fi/artikkelit/kotimainen-menetelma-panee-hiilid…

https://yle.fi/uutiset/3-10404460

 

Talteenotettua hiilidioksidia voidaan hyödyntää "virvoitusjuomien lisäaineena, kylmäaineena, superkriittisenä liuottimena, ponnekaasuna, neutralisoivana yhdisteenä, kasvihuoneviljelmien ravinteena sekä inerttinä kaasuna. Inerttinä kaasuna hiilidioksidi sopii palonsammutusjärjestelmiin hapensyrjäyttäjäksi, hitsaukseen suojakaasuksi sekä ruokatuotteiden pakkauksiin. Hiilidioksidia käytetään kemianteollisuudessa valmistettavan urean lähtöaineena, sekä kasvi- ja eläinperäisten kuitujen ja polymeerikuitujen puhdistuksessa ja värjäyksessä. Lääketeollisuudessa aspiriinin vaikuttavan aineen, salisyylihapon, valmistuksessa käytetään hiilidioksidia. Hiilidioksidilla voidaan korvata rikkihapon käyttöä pH-tasapainon hallinnassa vedenpuhdistuslaitoksilla. Orgaanisten kemikaalien ja materiaalien synteettisessä valmistuksessa voidaan hyödyntää hiilidioksidia raaka-aineena, joita ovat esimerkiksi synteettiset muovit, ammoniakki, kuidut ja kumit, urea ja metanoli." https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/504061/Yl%C3%A9n_Niklas.p…

https://fi.airliquide.com/kaasut/hiilidioksidi-co2

 

Metaania käytetään ensisijaisesti polttoaineena. Palaessaan se tuotta runsaasti lämpöenergiaa. Lisäksi siitä voidaan valmistaa metanolia, eteeniä ja muita yhdisteitä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Metaani

 

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.