Mikä on kylmin "mitattu paikka" maailmankaikkeudessa? Voiko teoriassakaan olla jossakin absoluuttisen nollapisteen kylmyys?

Kysytty

Mikä on kylmin "mitattu paikka" maailmankaikkeudessa? Voiko teoriassakaan olla jossakin absoluuttisen nollapisteen kylmyys?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Kylmin maailmankaikkeudessa havaittu paikka on protoplanetaarinen sumu ESO 172-7 eli Bumerangisumu. Sen lämpötilaksi on mitattu noin 1 kelvin eli -272 celsiusastetta. Kylmempiä tiloja on saatu aikaan laboratorio-olosuhteissa.

Nykykäsityksen mukaan absoluuttista nollapistettä ei voida saavuttaa. Tätä perustellaan sillä, että absoluuttisessa nollapisteessä atomien liike olisi täysin pysähtynyt. Kvanttifysiikan vastalause on se, että tuolloin hiukkasesta olisi tiedossa yhtä aikaa sekä liikemäärä että paikka, minkä taas Heisenbergin epätarkkuusperiaate kieltää. Atomeilla on siten aina hieman liike-energiaa eli lämpövärähtelyä.

Absoluuttisen nollapisteen saavuttamisen katsotaan myös rikkovan termodynamiikan kolmatta lakia, jonka mukaan entropia ei voi olla nolla, mitä absoluuttinen nollapiste vaatisi. Laskelmien mukaan tämä pitää paikkansa, koska järjestelmän lämpötilaa ei voida laskea absoluuttisen nollaan rajallisessa ajassa ja rajallisilla resursseilla.

https://www.space.com/coldest-place-in-the-universe

https://www.avaruus.fi/uutiset/tahdet-sumut-ja-galaksit/universumin-kyl…

https://fi.wikipedia.org/wiki/Absoluuttinen_nollapiste

https://blogs.scientificamerican.com/observations/racing-toward-absolut…

https://www.sciencealert.com/after-a-century-of-debate-cooling-to-absol…

12 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.