Onko sukunimet Väisälä ja Väisänen samaa perua? Lapinlahdella on tietääkseni aikanaan ollut kirkkoherra nimeltä Veisel jonka pojanpoikia ovat mm. Väisälän…

Kysytty
2.3.2008

Onko sukunimet Väisälä ja Väisänen samaa perua? Lapinlahdella on tietääkseni aikanaan ollut kirkkoherra nimeltä Veisel jonka pojanpoikia ovat mm. Väisälän tiedemisveljekset.

Vastaus

Vastattu
3.3.2008
Päivitetty
3.3.2008

Kysy kirjastonhoitajalta - arkistosta löytyy seuraavanlainen vastaus kysymykseesi Väisänen-sukunimestä: "Sukunimi Väisänen on tunnettu pääasiassa savolaisena sukunimenä, mutta se on yleinen myös Karjalassa. Nimestä on tietoja jo 1500-luvulta Savosta (Laurens Veijsen).Pielisjärvellä on elänyt henkilö nimeltä Staffan Wäisäin jne.
Nimi on yhdistetty sanaan "väisä", joka tarkoittaa järven jäälle asetettua tienviittaa ja sanaan "väisäkkä", joka tarkoittaa juonikasta. Nimi saattaa myös olla henkilönnimiperäinen ja samaa juurta kuin nimet Viisanen, tai Väntsi."

Veisell (Weisell)- sukunimi juontuu sukunimestä Väisänen. Tunnettu Väisälä-luonnotieteilijäsuku on suomalaistanut Veisell nimensä v. 1905-06. Väisälä on juurtunut sukunimeksi myös Väisästen asuttaman Väisälä- nimisen talon mukaan. Kiuruveden Kalliojärven Väisälän talossa on asunut Juho Väisänen (s.1728), ja hänen poikansa on tunnettu nimellä Josua Weisell.

Lähde:
Pirjo Mikkonen & Sirkka Paikkala
Sukunimet
Otava 2000

10 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.