Olisin kiinnostunut työllistymään kirjastoon mutta vaadittavat opinnot tuottavat hankaluuksia. Turun amk:ssa alkaa 60 op kirjasto- ja informaatioalan…

Kysytty
16.4.2020

Olisin kiinnostunut työllistymään kirjastoon mutta vaadittavat opinnot tuottavat hankaluuksia. Turun amk:ssa alkaa 60 op kirjasto- ja informaatioalan korkeakouludiplomi koulutus mutta jos siihen koulutukseen pääsisin pitäisi minun ilmeisesti kirjastoon työllistyäkseni suorittaa amk-tutkinto. Koska ammatiltani olen lähihoitaja. Olisinko kelvannut korkeakouludiplomilla suoraan jos olisin ollut sairaanhoitaja? Vai pitääkö amk-tutkinto olla joku esim. tradenomin tutkinto johon kirjastoalan koulutus nykyään on liitetty?

Vastaus

Vastattu
20.4.2020
Päivitetty
20.4.2020

Rekrytoinnissa ilmenevän kuntakohtaisen vaihtelun vuoksi voin vastata kysymykseesi vain yleisellä tasolla.

Nykyisen kirjastolain (2017) puitteissa kirjasto- ja informaatioalan opinnot eivät enää ole välttämätön kelpoisuusehto palkkauksessa.

Laki sanoo kirjaston työntekijöiltä vaadittavasta pätevyydestä seuraavaa: yleisellä kirjastolla tulee olla riittävä määrä kirjasto- ja informaatioalan koulutuksen saanutta ja muuta henkilöstöä. Asiantuntijatehtävässä edellytetään soveltuvaa korkeakoulututkintoa, jollei tehtävän luonteesta muuta johdu.

Kirjastolaki asettaa minimitason, jonka pohjalta kunkin tehtävän kelpoisuusvaatimusten määrittely jää kirjastoja ylläpitävien kuntien vastuulle.

Osan kirjastojen henkilökunnasta pitää siis olla koulutettuja ammattilaisia ja osan ei tarvitse olla. Koska pätevyyksiä ei enää säädellä yhtä tiukasti, voidaan henkilökunnan osaamista laajentaa helpommin vaikkapa tietotekniseen osaamiseen ja tapahtumatuotantoon.

Toki iso osa kirjastojen vakansseista on yhä sellaisia, joiden vaatimuksena on korkeakoulututkinto yhdistettynä kirjasto- ja informaatioalan opintoihin (60 op).

 

Ammattinetti.fi -sivustolta löydät tietoa yleisimmistä kirjastoalan ammattinimikkeistä ja niiden muodollisista koulutusvaatimuksista.

Kirjastonhoitaja: http://www.ammattinetti.fi/ammatit/detail/194_ammatti

Kirjastovirkailija: http://www.ammattinetti.fi/ammatit/detail/196_ammatti

Informaatikko: http://www.ammattinetti.fi/ammatit/detail/200_ammatti

 

Tietoa Turun AMK:n syksyllä 2020 järjestämästä Kirjasto- ja tietopalvelualan korkeakouludiplomi -koulutuksesta (linkin takaa löytyvät myös yhteystiedot lisätietojen tiedustelua varten): https://opintopolku.fi/app/#!/koulutus/1.2.246.562.17.36936013394

 

Lähteet:

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2016/20161492

https://www.kirjastot.fi/kysy/kysymykseni-koskee-kirjastonhoitajan-patevyytta-vaikka

https://www.kirjastot.fi/kysy/mita-kirjastoalan-perustutkinto-pitaa-sisallaan

https://www.hameensanomat.fi/uutiset/kirjastovaen-patevyys-kuntien-kontolle-177483/

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.