Olisin kiinnostunut tekijäinsuojauslaista. Päteekö DMCA-laki Suomessa?

Kysytty
3.9.2009

Olisin kiinnostunut tekijäinsuojauslaista. Päteekö DMCA-laki Suomessa?

Vastaus

Vastattu
3.9.2009
Päivitetty
3.9.2009

DMCA (Digital Millenium Copyright Act) on vuonna 1998 Yhdysvalloissa voimaan tullut laki, joka valvoo tekijänoikeuksin suojatun materiaalin oikeuksia ja kieltää mm. kopiosuojauksen purkuun tarkoitettujen välineiden jakelun ja käytön sekä pyrkii velvoittamaan Internet-palvelujen tarjoajat ja sivustot poistamaan tekijänoikeuksia loukkaavan materiaalin oikeudenhaltijan pyynnöstä.
Yhdysvaltojen runsaasti oikeusjuttuja poikineella digitaalisia oikeuksia koskevalla lainsäädännölla ei luonnollisestikaan ole valtaa Suomessa. Meillä on oma tekijänoikeuslaki, joka on päivitetty digitaaliseen ympäristöön soveltuvaksi ja EU:n tekijänoikeusdirektiivin mukaiseksi v. 2006 (ns. Lex Karpela). Monilta osin EU:n direktiivi ja siis oma lainsäädäntömme on samansuuntainen DMCA:n kanssa. Esim. teoksen suojauksen purku on kielletty, jos teos on suojattu ”tehokkaalla teknisellä toimenpiteellä”, samoin on kielletty pääasiassa kopiosuojausten kiertoon tarkoitettujen tuotteiden ja palvelujen levittäminen. Samaten laki kieltää tekijänoikeuden alaisten, mutta ilman oikeudenhaltijan lupaa levitettyjen teosten käytön Internetissä.
DMCA:n on katsottu tukahduttaneen sananvapautta, vaarantaneen ns. jokamiehen oikeuksia digitaalisessa maailmassa ja heikentäneen kilpailua ja innovaatioita. Myös oman tekijänoikeuslakimme uudistus on herättänyt voimakasta polemiikkia ja kritiikkiä, lisäksi oikeuskäytäntö digitaalisten oikeuksien kohdalla on vielä selkiintymätön.
DMCA Wikipediassa http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Millennium_Copyright_Act
Laki tekijänoikeuslain muuttamisesta http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2005/20050821
Lex Karpela Wikipediassa http://fi.wikipedia.org/wiki/Lex_Karpela
Electronic Frontier Finland (EFFI) ja tekijänoikeus http://www.effi.org/tekijanoikeus
http://www.effi.org/tekijanoikeus/laki
http://www.effi.org/tekijanoikeus/laki/effi-2003-09-05.pdf

9 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.