Olen ollut siinä ymmärryksessä, että darin kieli on persian eli farsin kielen Afganistanissa puhuttava murre. Nyt törmäsin kuitenkin Wikipediassa tietoon, että…

Kysytty
7.2.2013

Hei!

Olen ollut siinä ymmärryksessä, että darin kieli on persian eli farsin kielen Afganistanissa puhuttava murre. Nyt törmäsin kuitenkin Wikipediassa tietoon, että olisi olemassa peräti kaksi darin kieltä: toinen olisi tämä edellä mainittu persian murre ja toinen aivan oma Afganistanissa puhuttava kielensä. Olikohan Wikipedia (taas) väärässä, vai onko asia tosiaan näin?

Kiitos vastauksesta!

Vastaus

Vastattu
8.2.2013
Päivitetty
30.12.2018

Kirjassa Anhava, Jaakko : Maailman kielet ja kielikunnat (3. p. 2005) mainitaan dari vain Afganistanissa puhuttuna kielenä : ”tämä poikkeaa jonkin verran Iranin persiasta mutta on olennaisesti samaa kieltä” (s. 94). Suomenkielisessä Wikipedian artikkelissa on vakuuttavat lähdeviitteet, tosin lähteiksi mainittuja venäjänkielisiä kirjoja ei tunnu löytyvän Suomen kirjastoista. Klassisen persian kirjallisuuden kielestä darista löytyy Gilbert Lazardin kirjoittama artikkeli Encyclopaedia Iranicasta http://www.iranicaonline.org/articles/dari . Helsingin yliopiston kirjastossa on kirjat The Iranian languages / edited by Gernot Windfuhr, 2009 ja Indo-Iranian languages and peoples / ed. by Nicholas Sims-Williams, 2002, joista voisi löytyä lisätietoja. Ranskankielisessä Wikipedia-artikkelissa mainitaan darin kieli jota puhutaan zoroastrialaisten keskuudessa Yazdissa ja Kermanissa Iranissa. Tästä kielestä on kirja Oulun yliopiston kirjastossa Vahman, Fereydun : Notes on the language and ethnography of the Zoroastians of Yazd.

18 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Vastaisin tähän ruohonjuuritasolta: voisi sanoa, että dari ja farsi ovat sisarkieliä. Niitä voi pitää murteina siinä missä vaikkapa suomen yleiskieltä ja savoa, mutta toisaalta savo ei ole kirjallinen kieli. Darin ja frasin puhujat ymmärtävät kyllä toisiaan ja etenkin kirjoitettua kieltä. Kirjoitettuja sanoja kuitenkin äännetään darin ja farsin kirjakielessä hieman eri tavalla.

Sanastossa on eroja mm. siksi, että dariin on otettu aika paljon sanastoa mukauttamalla englannista, kun taas farsissa on sanastoa ranskasta. Arkisessa sanastossa on eroja, eli esim. keittiötarvikkeet ja ruokailusanasto poikkeavat toisistaan jonkin verran. Myös polkupyörä on aivan eri sana, samoin auto. Persialaisen kalenterin kuukausista käytetään aivan eri sanoja, ja kaikkia perheenjäseniäkään ei kutsuta samoilla nimillä.

Kielioppi on pitkälti sama, mutta joitakin eroja siinäkin on. Väärinkäsityksiä ja ymmärtämisvaikeuksia voi tulla jonkin verran erilaisen sanaston vuoksi, mutta pääosin kielten puhujat ymmärtävät toisiaan ja kummankin kirjallista kieltä.

Afganistanilaisista moni myös tuntee farsin sanoja, vaikkei niitä itse käyttäisikään. Maassa myös asuu paljon sellaisia ihmisiä, joilla joko on sukulaisia Iranissa tai jotka ovat asuneet Iranissa, ja iranilaista kirjallisuutta on käsittääkseni saatavilla huomattavasti enemmän kuin afganistanilaista.

(Ei siis frasin vaan farsin puhujat, kirjoitusvirhe lipsahti mukaan.)

Persia eli Farsi mitä Iranissa puhutaan on MURRE, ja sen oikean kielen nimi on Dari! Noin 70% afganistanilaiset puhuvat Darin kieltä! Persia eli farsi on murre ja Dari on oikea nimi!!!

Tarkentava selvennys Rezan edelliseen kommenttiin, lähteenä englanninkielinen Wikipedia, joka tuppaa olemaan suomenkielistä syvällisempi ja luotettavampi (isolla kirjoitetut korostukset minun):

"Dari is the term officially recognized and promoted since 1964 by the Afghan government for the Persian language,[11][9] hence, it is also known as Afghan Persian in many Western sources.[2][12] This has resulted in a NAMING DISPUTE. Many Persian speakers in Afghanistan prefer and use the name 'Farsi' and say THE TERM DARI HAS BEEN FORCED ON THEM by the dominant Pashtun ethnic group as an attempt to distance Afghans from their cultural, linguistic, and historical ties to the Persian-speaking world, which includes Iran, Tajikistan and Uzbekistan.[13]

[- -]

By way of Early New Persian, Dari Persian, like Iranian Persian and Tajik, is A CONTINUATION OF MIDDLE PERSIAN, the official religious and literary language of the Sassanian Empire (224–651 CE), itself a continuation of Old Persian, the language of the Achaemenids (550–330 BC).[15][16] In historical usage, Dari refers to the Middle Persian court language of the Sassanids.[17]"

https://en.wikipedia.org/wiki/Dari_language

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.