Nizza sijaitsee Ranskan Rivieralla ja sen nimi on ranskaksi Nice. Miksiköhän Suomessa kaupunkia kutsutaan sen italialaisella nimellä Nizza?

Kysytty
25.9.2017

Nizza sijaitsee Ranskan Rivieralla ja sen nimi on ranskaksi Nice.
Miksiköhän Suomessa kaupunkia kutsutaan sen italialaisella nimellä Nizza?

Vastaus

Vastattu
25.9.2017
Päivitetty
25.9.2017

Vaikka Nizzan kaupunki nykyään kuuluukin Ranskaan, näin ei suinkaan ole ollut aina. Kaupungin mittavaan historiaan suhteutettuna kyse on oikeastaan aika lyhyestä ajanjaksosta, sillä se on perustettu noin 350 vuotta eaa. ja liitetty Ranskaan vasta vuonna 1860.

Nizza oli alun perin kreikkalainen siirtokunta nimeltään Νίκαια (Nikaia), joka tulee voittoa tarkoittavasti sanasta nike. Sittemmin alueen valtasivat roomalaiset, ja heidän jälkeensä se on kuulunut Provencen kreiveille, Savoijin ruhtinaskuntaan ja Sardinian kuningaskuntaan.

Monivaiheisen historian vuoksi kaupungin nimi vaihtelee edelleen eri kielissä. Monissa maissa se tunnetaan ranskalaisella nimellä Nice, mutta esimerkiksi espanjaksi se on Niza, puolaksi Nicea ja venäjäksi Ницца (Nitstsa). Italiaksi ja saksaksi se on Nizza, ja suomen kieleen tämä nimi on vakiintunut nimenomaan saksan kautta.

Lähteet:
Kielikello 1/2004(http://www.kielikello.fi/index.php?mid=2&pid=11&aid=1490)
Encyclopaedia Britannica (https://www.britannica.com/place/Nice)
Wikipedia (https://fi.wikipedia.org/wiki/Nizza)
Sanakirja.org (http://www.sanakirja.org/search.php?id=235832)

13 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

HEI! Ehkä on hyvä muistaa, että omalla paikallisella kielellä (ilmeisesti oksitaanilla) Nice tai Nizza kirjoitetaan NISSA. Se näkyy myös esimerkiksi kyltissä kun saavutaan Lentokentältä kohti keskusta aluetta.

Nizza on saattanut vakiintua suomen kieleen saksan ja ruotsin kautta niinä aikoina, kun ruotsiksikin kirjoitettiin Nizza. Vertailuna Ranskan lukuisien Louis-kuninkaiden nimet, jotka tulivat meille ruotsin kautta saksalaisittain: Ludvig.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.