Miten tekijänoikeus vaikuttaa kirjastojen kokoelmiin ja materiaalin valintaan? Entä miten kirjastot pystyvät lainaamaan materiaaliaan ilmaiseksi?

Kysytty
21.9.2017

Miten tekijänoikeus vaikuttaa kirjastojen kokoelmiin ja materiaalin valintaan? Entä miten kirjastot pystyvät lainaamaan materiaaliaan ilmaiseksi?

Vastaus

Vastattu
22.9.2017
Päivitetty
22.9.2017

Kirjastot maksavat lainauskorvauksia. Tietoja mm. kirjailijoille, kuvataiteilijoille, levyntekijöille maksettavista korvauksista: #link::270d912e-46e1-42a5-8aac-d1c6d726c4d5::http://www.lainauskorvaus.fi/lainauskorvaus_fi/::linkend# .

Lainauskorvaus on laajennettu koskemaan myös korkeakoulukirjastoja http://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/lainauskorvaus-laajenee-ko…

E-aineistojen tekijänoikeudesta Kirjastokaistalla http://www.kirjastokaista.fi/pekka-heikkinen-kertoo-e-aineistojen-tekij… . Finelib-konsertio neuvottelee kirjastojen e-aineistoista https://www.kiwi.fi/pages/viewpage.action?pageId=40076656#Useinkysytty%…?

OKM maksaa EU-direktiivin mukaisesti korvausta musiikkiteosten tekijöille.
#link::270d912e-46e1-42a5-8aac-d1c6d726c4d5::http://www.lainauskorvaus.fi/lainauskorvaus_fi/::linkend#

Musiikin esittäminen kirjastossa (ja muissa kuntien tapahtumissa ja tiloissa) kompensoidaan sopimusperusteisesti.Esimerkiksi Oulun kaupunginkirjastolla on sopimus sekä Teoston että Gramexin kanssa.
Tarkempaa tietoa:
https://www.teosto.fi/sites/default/files/files/Musiikki_kunnan_toiminn…

Tekijänoikeudellisista syistä kirjastot eivät voi hankkia esimerkiksi kaikkia yksityishenkilöille myytäviä elokuvia. Elokuvat hankitaan tiettyjen kanavien kautta ja ostettavien elokuvien hintaan sisältyy tekijänoikeusmaksu, oikeus lainata elokuvia asiakkaille. Tämän takia kirjastoille ostettavat elokuvat ovat huomattavasti kalliimpia kuin yksityishenkilöiden ostamat elokuvat.

Tekijänoikes:
http://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404?search%5Btype%5D=pika&s…
http://www.tekijanoikeus.fi/wp-content/uploads/2015/03/kopiraitti-esite…

Kunnat ja valtio rahoittavat kirjastojen palvelut yhdessä http://minedu.fi/kirjastojen-rahoitus . Em. sivustossa tietoa myös Opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastoille myöntämästä vähälevikkisen kirjallisuuden ostotuesta.

Kirjastomenojen osuus kuntien budjeteista on hyvin pieni. Uudessa kirjastolaissa esimerkiksi painotettiin varaamisen maksuttomuutta. https://www.kuntaliitto.fi/asiantuntijapalvelut/yleisen-kirjaston-toimi… . Euro kirjastoon tuo kolme takaisin https://yle.fi/uutiset/3-9653003

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.