Mitä voi tehdä, jos yhtään kappaletta etsimääsi kirjaa ei löydy tai se löytyy vain naapurikunnan kirjastosta?

Kysytty
8.9.2014

Mitä voi tehdä, jos yhtään kappaletta etsimääsi kirjaa ei löydy tai se löytyy vain naapurikunnan kirjastosta?

Vastaus

Vastattu
8.9.2014
Päivitetty
8.9.2014

Jos kirja löytyy HelMet-kirjastojen alueelta toisen järjestelmään kuuluvan kirjaston valikoimista, kirjan voi varata lähimpään HelMet-kirjastoon osoitteessa http://www.helmet.fi/.

Jos taas kirjasto, jossa kirja on, ei kuulu samaan kirjastojärjestelmään kuin oma kirjasto, on kaksi vaihtoehtoa. Toinen vaihtoehto on mennä kirjastoon, jossa kirja on, ja hankkia sen kirjastojärjestelmän kirjastokortti. Kunnassa ei tarvitse asua saadakseen kirjastokortin.

Toinen vaihtoehto on tilata kirja kaukolainana omaan kirjastoon kaukopalvelun kautta. HelMet-alueella kaukolainan edellytys on, ettei kirjaa löydy mistään pääkaupunkiseudun kirjastosta, tieteelliset kirjastot mukaan lukien. Kaukopalvelupyynnön voi tehdä osoitteessa http://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Kaukopalvelu/Kaukopalv…, ja se on maksullinen. Kaukopalvelun kautta kirjoja saa tilattua kaikkialta Suomesta ja ulkomailta asti. Osoitteesta http://monihaku.kirjastot.fi/fi/ löytyvällä Frank-monihaulla voi tarkastella kattavasti, löytyykö haluttua kirjaa Suomesta.

Kokoelmista puuttuvasta kirjasta voi aina laittaa hankintaehdotuksen. Se onnistuu osoitteessa http://www.helmet.fi/fi-FI/Info/Hankintaehdotus. Ehdotuksen jättäminen ei tarkoita varmuudella sitä, että kirjaa hankittaisiin, koska sitä ei ole välttämättä saatavilla tai se ei välttämättä sovi kirjaston kokoelmiin, mutta ainakin asiaa silloin mietitään ja saatavuutta selvitetään.

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.