Mitä tarkoittavat nimet Etna ja Elina?

Kysytty
29.1.2010

Mitä tarkoittavat nimet Etna ja Elina?

Vastaus

Vastattu
29.1.2010
Päivitetty
3.12.2017

Behind the Name -etymologiasivuston osoitteesta http://www.behindthename.com/name/etna löytyvän maininnan mukaan Etna-nimi olisi nimen Eithne englantilaistettu muoto. Eithne puolestaan tarkoittaisi gaelin kielellä ’pähkinän, jyvän tms. sydäntä tai ydintä’ (eng. ’kernel’) ja olisi esiintynyt 400-luvulla irlantilaisen pyhimyksen nimenä.

En voi kuitenkaan olla ajattelematta, etteikö Etna-tulivuorella tai sille nimensä antaneen kreikkalaisen ja roomalaisen mytologian nymfi Aetnan kanssa. Online Etymology Dictionary kertoo osoitteesta http://www.etymonline.com/index.php?term=Etna löytyvässä artikkelissaan, että nimi olisi peräisin Sisilian seudulla puhutun kielen sanasta, joka on rekonstruoitu muotoon ”aithna” ja merkitsee ’tulista, palavaa’ (eng. ’the fiery one’).

Elina-nimen alkuperä on hiukan yksinkertaisempi. ”Uusi suomalainen nimikirja” (Otava, 1988) kertoo, että Elina on suomalainen muunnelma kreikan kielen Helenasta. Se on suomalaisessa muodossaan jo vanha, sillä Elina-nimi tunnettiin jo keskiajalla. Kreikan Helena merkitsee ’loistavaa’.

14 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.