Mitä tarkoittaa monen apteekin nimessä "ensimmäinen", "ensimäinen", "I" , "1."? Ja miksi se toisinaan kirjoitetaan ensimmäinen ja toisinaan ensimäinen - ei…

Kysytty
26.10.2014

Mitä tarkoittaa monen apteekin nimessä "ensimmäinen", "ensimäinen", "I" , "1."?
Ja miksi se toisinaan kirjoitetaan ensimmäinen ja toisinaan ensimäinen - ei kai virallisia nimiä voi muunnella miten tahansa?

Vastaus

Vastattu
27.10.2014
Päivitetty
27.10.2014

Kullakin paikkakunnalla toimivat apteekit on perinteisesti numeroitu niiden perustamisjärjestyksessä. Jokainen ensimmäinen/ensimäinen/I/1. apteekki on siis aivan kirjaimellisesti ensimmäisenä kotipaikkakunnallaan toimintansa aloittanut apteekki. Myös muilla kuin ensimmäisillä apteekeilla on vastaava järjestysnumero, mutta nämä harvoin ovat yhtä korostetusti esillä kuin "ykköset". Tampereen apteekkipiirissä esimerkiksi Tammelan vuonna 1901 avattu apteekki on "Tampere V Tammela" ja vuodesta 1984 toiminut Hervannan apteekki on "Tampere XV Hervanta".

M-kirjainten lukumäärä sanassa "ensimmäinen" noudattelee apteekin perustamisajankohtana voimassa ollutta oikeakielisyyskäytäntöä. Niinpä osa kaikkein vanhimmista I apteekeista on "ensimäisiä", kun taas myöhemmin perustetut ovat "ensimmäisiä".

Lähde:
Tampereen apteekkaripiiri 60 vuotta. Tampereen apteekkaripiiri, 1988

6 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Kirjaston vastaus on selkeä. Yllättävän monessa lähteessä "ensimäinen" sanotaan apteekkarin kirjoitusvirheeksi. Niin myös kansalaisopiston kotiseutupiirin luennoilla, jonka esiintyjä oli Yhteiskunnallisen korkeakoulun / Tampereen yliopiston kasvatti.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.