Mitä kirjasarjaa suosittelisit 13-vuotiaalle tytölle? Harry Potterit ja Soturikissat on käyty läpi. Pidän fantasiakirjoista, missä saa vähän käyttää…

Kysytty
10.10.2017

Hei, mitä kirjasarjaa suosittelisit 13-vuotiaalle tytölle? Harry Potterit ja Soturikissat on käyty läpi. Pidän fantasiakirjoista, missä saa vähän käyttää mielikuvitusta. Olisiko kirjavinkkejä?

Vastaus

Vastattu
13.10.2017
Päivitetty
12.1.2019

Jos paranormaali romantiikka kiinnostaa, suosittelisin lämpimästi Elina Rouhiaisen Susiraja-sarjaa (osat: Kesytön, Uhanalainen, Jäljitetty, Vainuttu). Niissä on päähenkilönä Raisa-niminen lukiolainen, jolle paljastuu, että seudulla asuu ihmissusia. Samantapainen asetelma on myös Elina Pitkäkankaan sarjassa, jonka osat ovat Kuura ja Kajo. Se on tosin suunnattu ehkä vähän vanhemmille kuin Rouhiaisen sarja.

Kolmantena voisin suositella Sini Helmisen Väkiveriset-sarjaa (osat: Kaarnan kätkössä ja Kiven sisässä), jonka osat toimivat myös itsenäisinä kirjoina. Siinäkin tavallisen maailman takaa paljastuu salattu fantasiamaailma. Neljäntenä voisin mainita Reetta Aarnion Maan, veden ja tulen väki -sarjan (osat: Maan kätkemä, Veden vanki, Virvatulen vartijat, Tuulien taikuri), jossa on paljon Harry Potteria muistuttava asetelma. Se on tosin ehkä hitusen nuoremmille suunnattu, mutta itse pidän tuosta sarjasta.

Vielä viidentenä voisin suositella hiukan eeppisempää fantasiasarjaa: Ilkka Auerin Lumen ja jään maa -sarjaa (osat: Sysilouhien sukua, Varjoissa vaeltaja, Hyinen hauta, Ikitalvi). Siinä Nonna-niminen tyttö joutuu monenlaisiin seikkailuihin, ja hänelle paljastuu yllättäviä asioita hänen syntyperästään. Tuo oli ainakin minusta todella vetävä sarja ja sijoittuu Auerin luomaan fantasiamaailmaan.

Voisin vinkata vielä muutaman ulkomaalaisen sarjan. Ursula le Guinin Maameren tarinat -sarjasta (osat: Maameren velho, Atuanin holvihaudat, Kaukaisin ranta, Tehanu, Kertomuksia Maamereltä, Toinen tuuli) ovat monet pitäneet, vaikka minä en ollut siihen valtavan ihastunut. David Eddingsin Belgarionin taru -sarja (osat: Kiven vartija, Ennustusten aika, Velhojen taistelu, Rivan kuningatar, Kohtalon täyttymys) oli aikoinaan omia suosikkejani.

Kollegani suositteli Helen Dunmoren Ingo-sarjaa (osat: Meren kansa, Vuorovetten vartija, Syvyyksien salaisuus, Aaltojen kutsu), joka sijoittuu mereen. En ole itse sitä lukenut, mutta se voisi olla silti kokeilemisen arvoinen.

Toivottavasti noista löytyy kiinnostavaa luettavaa.

15 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.