Mistä voisi etsiä tietoa sanonnan "vastarannan Kiiski" alkuperästä?

Kysytty
7.1.2008

Mistä voisi etsiä tietoa sanonnan "vastarannan Kiiski" alkuperästä?

Vastaus

Vastattu
7.1.2008
Päivitetty
18.1.2019

"Vastarannan kiiski"-sanontaa on käsitelty Kysy kirjastonhoitajalta-palvelussa 13.9.2007 annetussa vastauksessa. Tässä vastaus uudestaan:

Vastarannan kiiski sanonnan alkuperää ei selvitetä missään etymologisissa sanakirjassa eikä fraasisanankirjoissa, vaikka se niissä mainitaankin. Hyviä lähteitä ovat mm. Nykysuomen sanakirjan etymologinen osa (osa 6) ja Kari, Erkki, Naulan kantaan : nykysuomen idiomisanakirja. Helsingissä : Otava, 1993. Kotimaisen kielen tutkimuskeskuksen tutkijat kertoivat, että sanonnan alkuperää ei ole selvitetty. Suomen murteiden sanakirjassa (osa 7) luetellaan sanalle kiiski vastarannan kiisken lisäksi muitakin vähän vastaavia merkityksiä mm. riidanhaluisesta, äkäisestä, äkkipikaisesta ihmisestä käytetään ilmausta kiiski, esim. ”siin on kiiski mies”, ja pojankoltiaisesta ”pojjankiiski”. Vastarannastakin löytyi Nykysuomen sanakirjasta selitys ranta, jonne tuuli käy järvellä tai merelle, tuulen alapuolella oleva ranta, mutta josko tämä liittyy asiaan, on liian vaikea sanoa pelkän kirjatiedon pohjalta. On vaikea sanoa, liittyvätkö sanonnat kiisken käyttäytymiseen, lähteiden mukaan se näyttäisi olevan päiväsaikaan pohjassa viihtyvä kala, joka liikkuu iltasella ja mieluiten parvissa, http://www.maretarium.fi/mare/4_2_fi.php , http://www.rktl.fi/kala/tietoa_kalalajeista/kiiski/ . Olisiko se vastarannan kiiski sellainen, joka ei ole parven mukana, vai ylipäätään sellainen, joka ei lähde mihinkään mukaan? Wikipediassa väitetään, että sanonta "vastarannan kiiski" kertoo siitä, miten vaikeaa onkeen napannutta kiiskeä on saada ylös. Tulkinnalle ei anneta artikkelissa sen paremmin perusteluja tai lähteitä.

14 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Tätä työporukassa mietimme ja päättelimme, että ehkä vastaranta tarkoittaa sitä toisella puolella olevaa, vastarannalla olevaa, asiasta eri mieltä olevaa. Ja kiiski juurikin hankalaa ja riidanhaluista.
Eli vastarannan kiiski olisi ihminen joka on asiassa vastarannalla ja hankala.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.