Espoo

Viimeisimmät vastaukset

3794 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–20.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Voiko Lippulaivan kirjastossa tulostaa myös A3 -koossa? Entä missä on Soukkaa lähin laminointipalvelu (niinikään A3 -koossa)? 26 11.8.2022 Tulostus ja kopiointi onnistuu kirjastojen monitoimilaitteilla sekä A3- että A4-koossa kaikissa Espoon kirjastoissa, joissa on tulostus- ja kopiointimahdollisuus. Tulosteiden hinta on 20 senttiä kappale. Helmet.fi -sivujen Kirjastot ja palvelut -hakemiston kautta voi selata kirjastoja, joissa tietty palvelu on saatavissa. Ko. hakemiston mukaan laminointimahdollisuus on Espoossa Entressen, Sellon ja Tapiolan kirjastoissa. Laminointikalvoja on yleensä monessa koossa mukaan lukien A3-koko. Kalvoja voi käyttää viisi kerrallaan.
Kenen kirjoittamana on runo : On meillä kontumme kultaiset, joista luopua emme saata. Nää niityt, peltomme multaiset, ne on taattojen perintömaata. Ja… 32 11.8.2022 Kyseessä on laulun Maataloustuottajien marssi ensimmäinen säkeistö. Sanat ovat Pauli Karin, sävellys Yrjö Kilpisen.  Helmet-kirjastosta löytyvät laululle nuotit laulukirjasta Laulun taika : Nuorison ja varttuneen väen laulu- ja leikkikirja. Äänite on ilmeisesti olemassa vain Ylen kokoelmassa.
Suojatietä yli kävellessä, kahden samansuuntaisen autokaistan yli (autot menevät siis samaan suuntaan), saako auto ajaa suojatien yli kun olen vielä… 29 9.8.2022 Emme ole kirjastossa lain asiantuntijoita, joten tämä on maallikkotulkinta.  Tieliikennelain 29. pykälässä sanotaan seuraavasti: "Ajoneuvolla ajettaessa on annettava jalankulkijalle, pyöräilijälle ja tienkäyttäjän kuljettamalle eläimelle turvallinen tila tiellä." Kuvaamaasi tilannetta ei ole erikseen kielletty, joten turvallisen tilan antamisen määrittely jää ajoneuvon kuljettajan vastuulle.  
Etsin suomalaisen mies kirjailijan kirjaa. Kirja aika ohut. Eli ei tiiliskivi . Juoni: Oli päättynyt parisuhde, mies muutti saareen, jossa vuokrasi mökin… 57 8.8.2022 Ikävä kyllä kirjaa ei löytynyt, edes valtakunnalliselta kirjastolaisten listalta ei tullut vastauksia. Tunnistaisiko joku palvelumme seuraajista? Sama kirja on ilmeisesti haussa myös tässä kysymyksessä.  
Kirjaston väki. Onko mahdollista näillä tiedoilla löytää kirjan nimi Metsästän suomalaista kirjaa jonka nimeä, enkä kirjoittajaa en muista. Kirjoittajan kuvaus… 58 8.8.2022 Tarkastelin noina vuosina ilmestyneitä esikoisteoksia, mutta ikävä kyllä kuvaukseen sopivaa ei löytynyt. Myöskään valtakunnalliselta kirjastolaisten keskustelulistalta ei löytynyt vastausta. Tunnistaisiko joku palvelumme seuraajista? 
Etsin tieteisnovellia, jonka juonen muistan hämärästi: mies kulkee jonkinlaisella aikakoneella ajasta ja paikasta toiseen saamiensa vihjeiden perässä. Perillä… 55 3.8.2022 Ikävä kyllä vastausta ei tällä kertaa löytynyt. Aikamatkustus on tieteiskirjallisuudessa erittäin yleinen käytetty juonikuvio, jopa siinä määrin, että sillä on oma internet-sivustonsa, ittdb.com. TV Tropes -sivustolla on myös useita esimerkkejä kuvaamastasi time loop -juonikuviosta.  Mikäli luit novellin suomeksi, voit yrittää etsiä kokoelmaa Risingshadow-sivuston kirjalistaushaun kautta - valitse hakuun scifi tai joko antologiat tai novellikokoelmat ja mahdollinen vuosiväli.  
Vieläkö löytyy suomalaisia firmoja joilla on minkäänlaisia kytköksiä Venäjälle? 40 3.8.2022 Aivan varmasti. Esimerkiksi Ylellä uutisoitiin 2.8.2022, että Metso Outotec arvioi voivansa jatkaa kauppaa venäläisyhtiöiden kanssa. Linkki uutiseen (katsottu 3.8.2022 klo 15:50). Kaikkia kytköksiä ei ole mitenkään mahdollista selvittää tämän palvelun puitteissa.  EUn pakotteista voi etsiä lisätietoa esimerkiksi Eurooppa-neuvoston tai Ulkoministeriön sivuilta.   
Mitä tarkoittaa aineiston "lukitus"? 49 3.8.2022 Helmet-kirjastossa voit lukita varauksesi lomien tai muiden poissaolojen ajaksi. Lukituksen aikana varauksesi etenee jonossa normaalisti, mutta se toimitetaan sinulle vasta, kun olet vapauttanut varauksen.  Varauksen lukitseminen tapahtuu näin: Kirjaudu Omiin tietoihin ja valitse Varaukset. Pane rasti valintaruutuun Lukitse ja napsauta painiketta Tallenna muutokset. Seuraavaksi kysytään: "Alla olevat varaukset muutetaan. Vahvistatko?" Vastaa tähän Kyllä. Varausta ei voi lukita, jos se odottaa jo noutoa kirjastossa, se on matkalla sinulle toisesta kirjastosta tai jos se on jossakin kirjastossa hyllyssä.  Vapauta varaukset poistamalla rasti Lukitse-ruudusta ja tallenna muutokset samalla tavalla kuin lukitusta tehtäessä.  Voit myös perua...
Isotätini (s 1903) lorusi aina: haikara katolle lensi juuri kantaen pienoista ihmislasta - onko jkn runosta. 28 3.8.2022 Kertomus ihmislasta kuljettavasta haikarasta löytyi sanahaulla Kansalliskirjaston digitoiduista aikakauslehdistä. Se on ilmestynyt Valistuksen lasten lehdessä lokakuussa vuonna 1916. Runomuotoinen kertomus löytyy sivulta 5.
Arabian seinälsutanen. Käsin signeerattu CA tidennäköisesti. Lautasessa meren rantaa talo ja vene. 23 3.8.2022 Kävin läpi kokoelmassamme olleet seuraavat Arabian keramiikkaa käsittelevät teokset: Arabia : keramiikka, taide, teollisuus (päätoimittaja: Aav, 2009) Keräilijän aarteet : Arabian purkkeja ja pilkkumeita (Kumela ja Blåfield, 2009) Arabian lumoava posliini (Kumela, Paatero ja Rissanen, 1987) mutta näistä ei kuvailemaasi maisemaa löytynyt. Myöskään Googlen kuvahaku hakusanoilla "Arabia seinälautaset" en löytänyt kuvailuun sopivaa. Arabian suunnittelijoista en myöskään löydä ketään CA-nimikirjaimilla - katsottu www.arabia.fi/muotoilijat sekä kirjassa Arabia : keramiikka, taide, teollisuus olleet Susanna Vakkarin listaamat Arabian taiteilijat. Osattaisiinkohan Iittala & Arabia Muotoilukeskuksessa auttaa?  
Voisiko teidän kautta saada Fillari lehden 2/2011? 25 3.8.2022 Fillari-lehti 2/2011 on saatavana Kansalliskirjastosta lukusaliin luettavaksi.
Sanat " manspread " ja " mansplain ". Onko niille suomalaista vastinetta? Entä löytyykö muita samankaltaisia ns. sanontoja? 74 2.8.2022 "manspread" on suomeksi "äijähaara", viittaa miesten tapaan istua julkisessa liikennevälineessä jalat levällään tilaa vieden. Sen vastapari on "shebagging", naisten tapa viedä tilaa kantamuksillaan ja laukuillaan, jotka asetetaan viereiselle istuimelle, jotta siihen ei istuisi kukaan muu. Sille ei liene suomenkielistä vastinetta. "mansplain" tarkoittaa alentuvaa, kaikkitietävää tapaa selittää asioita. Alkuosa "man" (mies) perustuu ajatukselle, että tällainen käytös hyväksytään helposti miehiltä. Suomeksi se on "miesselittäminen".
Resepteissä (ulkomaisissa) on usein aineksena "kosher salt". Mitä se oikein on? Onko tavallinen suola lähellä vai miten sen voi korvata? 74 1.8.2022 Kosher salt on karkeaa suolaa, joka on yleensä kaivettu suolakaivoksista. Siihen ei myöskään yleensä lisätä mitään lisäaineita, kuten jodia. Rakenteensa vuoksi kosher-suolassa on ilmeisesti vähemmän natriumia kuin muissa suolatyypeissä. Kosher-suolaa käytetään lähinnä Pohjois-Amerikassa, Euroopassa se ei ole kovinkaan yleistä. Euroopassa käytetään laajemmin merisuolaa, jolla kosher-suolan voinee useimmissa resepteissä korvata. Lähteet: Seasalt.com - What is Kosher Salt, katsottu 1.8.2022 Tastecooking.com - The Kosher Salt Question, katsottu 1.8.2022  
Helsingin teollisuuskoulun matematiikan opettaja sukunimi Shelling tai Selling. Opetti 1800- luvun lopussa ja 1900- luvun alussa. Syntyjään ruotsin kansalainen… 48 27.7.2022 Helsingin ylioppilasmatrikkelista löytyy Bernhard Viktor Theodor Selling. Hakemalla digitoiduista sanomalehdistä voi hänen päätelleen saaneen ensimmäiset opettajanvirkansa 1860-luvulla ja ainakin 1870-luvulla hän opetti Porvoossa. Hänet nimitettiin Helsingin reaalikouluun vuonna 1875.  Ruotsin Riksarkivetista häntä tai hänen vanhempiaan ei kuitenkaan näytä löytyvän. Suomen sukututkimusseurasta voi kysyä apua tarkempien sukulaisuuksien etsintään. Jenny Sellingin kerrotaan päässeen ylioppilaaksi 1904. Myös nimellä Jenny Pfäffli löytyy joitain osumia digitoiduista sanomalehdistä.
Saanko käyttää kirjassani toisen kirjailijan keksimää ja kirjassaan käyttämäänsä miljöötä ja henkilöitä ilman lupaa? 88 27.7.2022 Tekijällä on tekijänoikeudet luomiinsa hahmoihin ja miljööseen. Tekijänoikeus on Suomessa voimassa 70 vuotta tekijän kuolemasta. Tämän jälkeen voi laillisesti käyttää toisen henkilön henkilöitä tai miljöötä. Esimerkiksi Sherlock Holmes -hahmon tekijänoikeudet ovat rauenneet, joten hänestä voi laillisesti kirjoittaa kuka vaan ja myös julkaista teoksensa.  Jos kirjoitat vain omaksi ja kavereiden iloksi, etkä aio sitä julkaista, puhutaan fanifiktiosta. Joillekin kirjailijoille fanifiktion kirjoittaminen heidän teoksistaan on suuri kunnianosoitus, eikä se haittaa heitä. Fanifiktiota julkaistaankin internetissä varsin paljon, eikä siitä ole nostettu oikeusjuttuja. Fanifiktiosta voi lukea vaikka seuraavat Ylen jutut: Fanifiktio koettelee...
Mitä aiemmin on tapahtunut kansainvälisten pakotteiden perusteella takavarikoidulle omaisuudelle? 29 26.7.2022 Omaisuus säilytetään omistajan kustannuksella tai se myydään. "EU selvittää, voiko venäläisiltä takavarikoidut varat käyttää Ukrainan jälleenrakennukseen – Saarikko: "Juridisesti vaikeaa, mutta kannatettavaa" Yle 24.5.22 Näin käy pakotelistalle joutuneiden takavarikoidulle omaisuudelle – ”Kustannuksista vastaa pakotteiden kohde”  Tekniikka ja talous 11.3.22 Lisätietoa pakkotteista ja niiden nykytilanteesta saa Ulkoministeriön sivustolta. https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-9068-2013-INIT/fi/pdf sekä laajemmin https://um.fi/pakotteet  
Voiko jatkuva kovien huumeiden käyttö (esim. Subut) muuttaa ihmisen ääntä (esim. korkeutta ja nopeutta)? 50 26.7.2022 Käypähoito sivustolta löytyy taulukko Tavallisimpien huumeiden aiheuttamia kliinisiä tunnusmerkkejä päihdekäytön varhaisvaiheessa  https://www.kaypahoito.fi/nix00461 Kannabis ja stimulantit aiheuttavat kiihtymystä ja puheliaisuutta eli puhenopeuden nousua ja varmaan myös äänen voimakkuuden kasvua. Opioidit taas hidastavat toimintaa, myös puhetta, ja aiheuttavat välinpitämättömyyttä.
Onko olemassa suomenkielistä pianonsoiton alkeiskirjaa 16-vuotiaalle ja sitä vanhemmalle. 21 26.7.2022 Löysin Musasto-sivustolta kattavan listauksen. https://musasto.wordpress.com/2014/07/24/pianonsoiton-oppaita-aikuisille/ Listassa mainitusita ainakin Varpama, Jasse: Musiikki kuuluu sinulle (2008),  Jääskeläinen, Kristiina:  Anna soida. Aikuispianokoulu : pianoskola för vuxna = Spela på   (1992) Kuoppamäki, Ritva:  Kiehtovat koskettimet. Pianokoulu aikuisille ( 1985) sekä Iisit biisit: piano (2012) löytyvät Vaski-kirjastojen haulla. https://vaski.finna.fi/#tapahtumanosto_kirjallisuus
Onko missään maassa verotusta mikä pohjautuu vain kulutukseen ja yrityksien maksamiin yhteisöveroihin? 23 26.7.2022 Maailmassa on vain harvoja maita, joissa ei makseta yhteisöveroa. "Fifteen countries do not have a general corporate income tax. Those countries are Anguilla, the Bahamas, Bahrain, Bermuda, the British Virgin Islands, the Cayman Islands, Guernsey, Isle of Man, Jersey, Saint Barthelemy, Turks and Caicos, the United Arab Emirates, Vanuatu, and Wallis and Futuna Islands."https://worldpopulationreview.com/country-rankings/corporate-tax-rates-by-country Joten se on monissa maissa yksi verotuksen peruspilareista. Kovin korkeaa ei yritysverotus kuitenkaan ole. "The worldwide average statutory corporate income tax rate, measured across 180 jurisdictions, is 23.54 percent. When weighted by GDP, the average statutory rate is 25.44 percent" https://...
Missä Vallilassa on sijainnut Helsingin yliopiston pohjoinen miiri? 48 25.7.2022 Asiaa kannattaa tiedustella Helsingin Yliopistomuseos Arppeanumista. Snellmaninkatu 3, 00170 HELSINKI  Vallila, Uudenmaan maakunta Puhelin: 09 19124071 https://www.allbiz.fi/helsingin-yliopisto-helsingin-09-19124071