Mistä Iina-nimi on tullut?

Kysytty
9.3.2008

Mistä Iina-nimi on tullut?

Vastaus

Vastattu
11.3.2008
Päivitetty
11.3.2008

Iina-nimestä on kysytty aiemminkin Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa. Tässä yksi vastauksista:

Kustaa Vilkunan etunimistä kertovassa teoksessa (VILKUNA, Kustaa: Etunimet. - 4. uud. laitos. - Helsingissä : Otava, 2005 s. 103) Iina-nimestä sanotaan, että se on nimen Iines rinnakkaisnimi ja että se on almanakassa merkitty samalle päivälle. Toisaalta Iina voi olla lyhenne mistä tahansa (i)ina-loppuisesta nimestä (Vilhelmiina, Katariina, Lucina, Sabina, Severiina, Augustiina, Albertiina). Iina alkoi yleistyä 1990-luvulla, ja 2002 se oli tyttöjen ensimmäisten etunimien tilastossa 53:s. Iineksen sanotaan olevan espanjalainen muoto Agnes-nimestä.

Agnes taas oli roomalainen naispyhimys. Hänen puhtautensa ja viattomuutensa vertauskuvana oli valkoinen karitsa, jonka vuoksi on luultu, että nimi Agnes on muodostunut latinan karitsaa merkitsevästä sanasta agnus. Nimi on kuitenkin Vilkunan mukaan peräisin kreikkalaisesta (h)agnos -sanasta ’siveä, puhdas’.

Lempiäisen Suuressa etunimikirjassa s. 112 sanotaan lisäksi, että Iina nimi yhdistetään ortodoksisessa kalenterissa Galene-nimeen, jolloin se lienee ajateltu lyhentymäksi sen rinnakkaismuodosta Galina. (LEMPIÄINEN, Pentti: Suuri etunimikirja. - 3. tark. p. - Helsinki : WSOY, 2004)

Näistä jo mainitsemistani teoksista voi sitten tarkastaa näiden Albertiina-, Serafiina- tai Galina- jne. nimien etymologian, jos haluaa tietää mikä niiden alkuperä/merkitys on.

Iina-nimestä lisää Internetissä:
http://www.vauva-lehti.fi/muut/nimet_tarina2.asp?f=66&k=I&n=Iina

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.